5.5 °C, 2.9 m/s, 61.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiApskatāma Valerijana Dadžāna piemiņas izstāde
Apskatāma Valerijana Dadžāna piemiņas izstāde
07/01/2013

No 5.janvāra līdz 3.februārim Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā ir apskatāma gleznotāja Valerijana Dadžāna piemiņas izstāde, savukārt 11.janvārī, pulksten 15, notiks mākslinieka grāmatas „Valerijans Dadžāns. Gleznas” atvēršana.

Foto: Ivars Veiliņš

No 5.janvāra līdz 3.februārim Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā ir apskatāma gleznotāja Valerijana Dadžāna piemiņas izstāde, savukārt 11.janvārī, pulksten 15, notiks mākslinieka grāmatas „Valerijans Dadžāns. Gleznas” atvēršana.
 
Piemiņas izstāde iepazīstina ar Valerijana Dadžāna ceļu mākslā laika periodā no 1960.gadiem līdz mūsdienām, ar viņa darbu tēlu sistēmu, krāsu pielietojumu, ar viņa meklējumiem gleznas faktūru daudzveidošanā, ieskaitot audeklu un citu materiālu iesaistīšanu virsmas apdarē un tēlu nozīmības paplašināšanā.
 
Zāle centrā ar vairogiem iežogotā telpā mēģināts atklāt Valerijana Dadžāna personību nedaudz intīmākā aspektā un viņa interešu loku. Viņa molberts ar pēdējo nepabeigto gleznu, krāsu kasti un otām pietuvina viņa daiļrades laboratorijai. Ar priekšmetiem iezīmēta viņa interese par vēsturi, arheoloģiju. Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes portrets atgādina par viņa saistību ar šo slaveno dzimtu – mākslinieka sieva bija Jāņa Čakstes dēla daktera Ringolda Čakstes meita Inta Čakste. Valerijans Dadžāns vāca un paglāba no iznīcības krucifiksus un citas kokskulptūras no Latvijas un Rietumukrainas pamestām baznīcām. Mākslinieks kolekcionēja arī latviešu mākslinieku gleznas un tēlniecības darbus.
 
Mākslinieks Valerijans Dadžāns (1932-2012) bija viens no vissavdabīgākajiem gleznotājiem Jelgavas Mākslinieku biedrībā. Viņš nebija ieguvis akadēmisko mākslas izglītību, taču glezniecība bija kļuvusi par viņa vienīgo īsteno pašizpausmes iespēju. No darba kolēģiem un dzīvē sastaptajiem māksliniekiem Valerijans Dadžāns bija apguvis mākslas pamatus, taču visvairāk viņš mācījās no grāmatām. Viņš bija gleznotājs – autodidakts.
 
Glezniecība Valerijanam Dadžānam bija tas lauks, kur izteikt savas pārdomas par dzīvi. Viņš nevēlējās reālistiski kopēt dabu vai sekot iedibinātajām tonālās glezniecības tradīcijām. Viņu piesaistīja pasaules modernās mākslas piedāvātās iespējas. Gan tur gūtie, gan paša atrastie tēli kļuva par simboliem, kuros Valerijans Dadžāns izteica to, kas viņu tobrīd satrauca. Viņš gāja pats savu ceļu – krāsās, krāsu ritmos, kompozīcijās.
 
 
Informāciju sagatavoja
Jelgavas Mākslinieku biedrības
valdes priekšsēdētājs
Māris Brancis