8.2 °C, 6 m/s, 78.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiĀrvalstu uzņēmumi turpina attīstīties
Ārvalstu uzņēmumi turpina attīstīties
12/01/2017

Jelgavā ir virkne uzņēmumu ar ārvalstu kapitālu, kas turpina attīstīties un paplašina savas ražošanas jaudas. Īpaši tas jūtams metālapstrādes un citās apstrādes rūpniecības jomās. Pērn savas ražošanas attīstībā investējuši tādi pilsētas uzņēmumi kā “AKG Thermotechnik Lettland”, “SFM Latvija”, “TS Rīga” un citi.

Foto: Jelgavas pilsētas pašvaldības arhīvs

Jelgavā ir virkne uzņēmumu ar ārvalstu kapitālu, kas turpina attīstīties un paplašina savas ražošanas jaudas. Īpaši tas jūtams metālapstrādes un citās apstrādes rūpniecības jomās. Pērn savas ražošanas attīstībā investējuši tādi pilsētas uzņēmumi kā “AKG Thermotechnik Lettland”, “SFM Latvija”, “TS Rīga” un citi.

Pēdējos gados apjomīgākās ārvalstu investīcijas – 26,8 miljoni eiro – pilsētas uzņēmumos tika ieguldītas 2014. gadā, bet šobrīd investīciju temps ir mazliet apsīcis. To ietekmē gan ģeopolitiskā situācija, gan tādi valsts iekšējie faktori kā nodokļu politika, maksātnespējas procesa īpatnības un ES fondu aizkavēšanās. Ārvalstu tiešās investīcijas ir viens no valsts izaugsmi ietekmējošajiem faktoriem. Ražošanā investētie līdzekļi dod ne tikai jaunas darba vietas, bet arī būtisku ieguvumu ekonomikai un pakalpojumu jomā strādājošajiem uzņēmumiem.

Ciešā sadarbībā ar pašvaldībām un ārvalstu investoriem Latvijā strādā vairākas organizācijas: Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Latvijas Investoru padome, kura kā sabiedriska organizācija apvieno lielākos valstī strādājošos uzņēmumus ar ārvalstu kapitālu. Divus gadus tiek veikts pētījums, kurā investoriem ir iespēja novērtēt gan Latvijas uzņēmējdarbības vidi, gan citus investoru piesaisti raksturojošus lielumus. 2016. gadā šajā aptaujā piedalījās 32 uzņēmumi (arī “Fortum Jelgava”), kuri vērtēja situāciju Latvijā demogrāfijas, veselības un sociālās aizsardzības, izglītības, darbaspēka, likumdošanas un citās – kopumā 10 – uzņēmējdarbības vidi ietekmējošās jomās. Iegūtie rezultāti nav iepriecinoši – investori Latvijas investīciju vidi vērtē samērā kritiski.

Pērnā gada februārī ietekmīgā britu laikraksta “Financial Times” izdevuma “FDI Intelligence” publicētajā pētījumā “Eiropas nākotnes pilsētas un reģioni 2016/2017”, kurā apkopoti dati par 294 Eiropas pilsētām un 148 reģioniem mikro (zem 100 tūkstošiem iedzīvotāju) pilsētu grupā, kategorijās “Sasniedzamība” un “Ārvalstu investoru piesaistes stratēģija” Jelgava atzīta attiecīgi par 6. un 9. labāko Eiropā.

Redzamākie Jelgavas ražošanas jomā strādājošie uzņēmumi turpina investēt. Pilsētas lielākais nodokļu maksātājs vācu mašīnbūves uzņēmums “AKG Thermotechnik Lettland”, kur tiek nodrošinātas 220 darba vietas, aizvadītā gada martā iegādājās lielāko daļu no bijušās autobusu ražotnes “Amo Plant” ražošanas korpusiem un plāno palielināt savas ražošanas jaudas. Arī metālapstrādes uzņēmums “TS Rīga”, kas ietilpst Francijas grupas “S.E.E.” koncernā, rudenī atklāja jaunu ražošanas cehu, kas ļaus dubultot ražošanas jaudu, investējot miljonu eiro. Stabila attīstība vērojama arī gofrētā kartona ražotājā “Smurfit Kappa Baltic”, kas faktiski katru gadu paplašina savas ražošanas telpas.

Jau esošie investori, kuri Jelgavā ieguldījuši daudzus miljonus eiro un nodrošina pilsētu ar vairākiem simtiem darba vietu, atzīmē, ka Jelgavas ērtā ģeogrāfiskā atrašanās ir viens no lielākajiem mūsu pilsētas plusiem, turklāt Jelgava ir ražošanas pilsēta jau vēsturiski.

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē