3.8 °C, 2.4 m/s, 65.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPalielinās pabalstu ēdināšanas pakalpojuma apmaksai bērnudārzos
Palielinās pabalstu ēdināšanas pakalpojuma apmaksai bērnudārzos
24/09/2015

Jelgavas domes deputāti atbalstīja ieceri no nākamā gada no 43 līdz 50 eiro mēnesī palielināt pašvaldības atbalstu pilsētas daudzbērnu un trūcīgajām ģimenēm pirmsskolas ēdināšanas pakalpojuma apmaksai. Tāpat atbalstīta iecere šo pabalstu 40 eiro apmērā mēnesī piešķirt jaunai mērķgrupai – pilsētas maznodrošināto ģimeņu bērniem.

Ceturtdien Jelgavas domes deputāti atbalstīja ieceri no nākamā gada no 43 līdz 50 eiro mēnesī palielināt pašvaldības atbalstu pilsētas daudzbērnu un trūcīgajām ģimenēm pirmsskolas ēdināšanas pakalpojuma apmaksai. Tāpat atbalstīta iecere šo pabalstu 40 eiro apmērā mēnesī piešķirt jaunai mērķgrupai – pilsētas maznodrošināto ģimeņu bērniem.

Izmaiņas nolemts ieviest līdz ar ēdināšanas maksas pieaugumu pirmsskolas izglītības iestādēs, kā rezultātā palielinājies arī vecāku līdzmaksājums. Jelgavas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Vectirāne uzsver, ka pašvaldībai ir svarīgi, lai bērni būtu fiziski un garīgi veseli, un viens no priekšnoteikumiem ir veselīga pārtika. „Līdz ar veselīgo ēdināšanas pakalpojuma iepirkumu ēdināšanas maksa ir pieaugusi, tāpēc lielāks kļuvis ģimenes līdzmaksājums. Lai atbalstītu ģimenes, esam raduši iespēju no nākamā gada palielināt pašvaldības pabalstu, kas ļautu ietaupīt daudzbērnu un trūcīgajām ģimenēm,” norāda R.Vectirāne. Izmaiņas paredz, ka no nākamā gada no 43 līdz 50 eiro tiks papildināts pabalsts trūcīgām un daudzbērnu ģimenēm, kā arī rasta iespēja paplašināt pabalsta saņēmēju loku – pabalstu pirmsskolas ēdināšanas pakalpojuma apmaksai 40 eiro apmērā varēs saņemt arī maznodrošināto ģimeņu bērni. „Izvērtējot maznodrošināto pilsētas ģimeņu ienākumus un materiālo stāvokli, saprotam, ka arī šīm ģimenēm šobrīd būtu nepieciešams atbalsts ēdināšanas pakalpojuma atmaksai bērnudārzā, tāpēc izteikts priekšlikums pabalstu piešķirt arī šai mērķgrupai,” skaidro R.Vectirāne.

Saskaņā ar Jelgavas pilsētas pašvaldības saistošajiem noteikumiem šobrīd trūcīgajām ģimenēm – ģimenēm, kuru ienākumi nepārsniedz 128,06 eiro uz vienu ģimenes locekli un ģimenes materiālais stāvoklis atbilst noteiktiem kritērijiem – un daudzbērnu ģimenēm – ģimenēm, kurās ir trīs vai vairāk bērnu – ir iespēja saņemt pabalstu ēdināšanas pakalpojuma apmaksai par faktiski saņemto ēdināšanas pakalpojumu, bet ne vairāk kā 43 eiro apmērā mēnesī. Tā ir pilsētas pašvaldības iniciatīva. Būtiski uzsvērt – tās nav brīvpusdienas, bet gan pašvaldības atbalsts daļējai ēdināšanas izdevumu segšanai. Arī līdz šim vecāki sedza starpību, kas mēnesī pārsniedza 43 eiro viena bērna ēdināšanai.

Pēc Jelgavas Sociālo lietu pārvaldes datiem, šobrīd šo pabalstu saņem 36 trūcīgas ģimenes ar 42 bērniem un 310 daudzbērnu ģimenes ar 421 bērnu.

Būtisks ieguvums ir tas, ka pabalsts ēdināšanas pakalpojuma apmaksai pirmsskolas izglītības iestādēs 40 eiro apmērā tiks piešķirts vēl vienai mērķgrupai – maznodrošinātajām ģimenēm jeb ģimenēm, kuras ienākumi mēnesī uz vienu cilvēku nepārsniedz 180 eiro mēnesī, izvērtējot viņu materiālo stāvokli.

Līdz ar jauno ēdināšanas pakalpojuma iepirkumu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs ir pieaugusi vienas dienas ēdināšanas cena – vidēji no 30 līdz 60 centiem.

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē