10.9 °C, 5.2 m/s, 69.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiUzņēmēju redzeslokā – bioloģiskā pārtika
Uzņēmēju redzeslokā – bioloģiskā pārtika
20/07/2016

19.jūlijā Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) sadarbībā ar Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociāciju notika lekcija – diskusija par bioloģisko pārtiku “Bioloģiskās sarunas”, kas tika rīkota asociācijas īstenotās kampaņas “BioLoģiski!” ietvaros.

Publicitātes foto

19.jūlijā Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) sadarbībā ar Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociāciju notika lekcija – diskusija par bioloģisko pārtiku “Bioloģiskās sarunas”, kas tika rīkota asociācijas īstenotās kampaņas “BioLoģiski!” ietvaros.
 
ZRKAC Uzņēmējdarbības atbalsta nodaļas rīkotie pasākumi tiek organizēti ņemot vērā uzņēmēju vēlmes un vajadzības. To apliecināja arī šis pasākums, kura ierosinātāji bija veikala “Zaļā zeme” īpašnieki – Gūtmaņu ģimene. Par to, ka šis ir aktuāls jautājums, liecināja arī pasākuma apmeklētāju atsaucība. “Bioloģiskās sarunas” apmeklēja gan tie, kas ikdienā pārdomāti izvēlas pārtiku, domājot par savu un ģimenes veselību, gan lauksaimnieki, kas uzsākuši ražot bioloģiskus produktus, gan tie, kas vēl apsver iespēju par tādiem kļūt un meklē atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem.
 
Kas tad īsti ir bioloģiskā pārtika un kāpēc to uzskata par labāku nekā konvencionālā (industriāli tradicionālā) saimniecībā audzētu? Bioloģiskās lauksaimniecības pamatā ir sistēmiska pieeja, kas sevī ietver augstas kvalitātes pārtikas produktu ražošanu, neizmantojot sintētiskos minerālmēslus, pesticīdus un antibiotikas. Tanī pat laikā šīs saimniekošanas pamatā ir arī bioloģiskās daudzveidības saglabāšana un ilgtspējība – saudzīga attieksme pret dabu.
 
Ja izvēlamies produktus, kas audzēti un ražoti bioloģiskajās lauksaimniecībās, tas nozīmē ne tikai uzturā lietot šo pārtiku, bet ar savu pirkumu balsot par vides saglabāšanu, samazinot tās piesārņojumu, nodrošinot līdzsvarotas ekosistēmas pastāvēšanu, kā arī atbalstot mazos un vietējos ražotājus.
 
Pasākumā tika diskutēts arī par citiem jautājumiem, piemēram, kā tiek audzēta, ražota bioloģiskā pārtika, kā veidojas tās īpašības, kāpēc tā ir dārgāka par tradicionālajās saimniecībās audzēto un vai tas, ko izaudzējusi vecmāmiņa laukos, ir vai nav bioloģiska pārtika?
 
Pasākumā eksperti izgaismoja nezināmo, sagrāva mītus un stereotipus, radot skaidru izpratni par bioloģisko pārtiku. Kampaņas “BioLoģiski!” koordinatore Liene Brizga – Kalniņa dalījās pieredzē un kapmaņas ietvaros gūtajās atziņās, savukārt ar bioloģiskās lauksaimniecības darbības principiem, sertifikāciju un marķējumu iepazīstināja bioloģiskās z/s “Geidas” saimniece Gundega Jēkabsone.
 

Informācija sagatavota
Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā