0.6 °C, 0.7 m/s, 81.9 %

Jaunumi

Sākumlapa Jaunumi2006. gads Jelgavā
2006. gads Jelgavā
03/01/2007

1. Sociālo lietu pārvaldē uzlabo apmeklētāju pieņemšanu

Sociālo lietu pārvaldes galvenais ieguvumus šogad ir piešķirtās investīcijas 172 tūkstošu latu apmērā no valsts un pašvaldības ieguldījums 50 tūkstošu latu apmērā, lai varētu pabeigt Dienas centra personām ar īpašām vajadzībām izveidi Stacijas ielā.
Šajā ēkā mājvietu varēs rast vairākas organizācijas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām – «Atbalsts» no Mātera ielas pārcelsies uz šīm jaunajām telpām un varēs paplašināt savu darbības loku. Jau šobrīd to ikdienas apmeklē 30 cilvēki ar īpašām vajadzībām. Tāpat arī jaunajā mājā būs sporta zāle, kur nodarbības varēs notikt mūsu «Cerības» sportistiem. Turpmāk tur atradīsies arī sociālie darbinieki, kas nodrošina mājas aprūpi jelgavniekiem.

Šogad izveidots arī Bērnu un ģimenes centrs, kas atrodas Zirgu ielā. Tas nozīmē, ka līdzšinējā bērnu krīzes centra darbība vēl paplašinās un daudz plašāku atbalstu iespējams sniegt lielākam bērnu un ģimeņu lokam. Tas ir ne tikai psihologu un speciālistu darbs, bet darbs arī ar dažādām atbalsta grupām.
No nākamā gada savu darbību paplašinās arī Bāriņtiesa, kļūstot par atsevišķu iestādi.
Savukārt pārvalde par galveno mērķi 2007. gadā izvirza kvalitātes izvērtēšanu atbilstoši ISO standartiem. Iedzīvotājiem tas nozīmē, ka tiks pārskatīts pārvaldes darba stils un veikts viss nepieciešamais, lai arī apmeklētāju pieņemšana kļūtu labāka. Katra darbinieka pienākumi un atbildība būs stingri dokumentēta un tas ļaus pilnībā izvairīties no situācijām, kad dažkārt notiek atbildības deleģēšana citai personai, cietēja lomā atstājot apmeklētāju.

Sociālie pabalsti 2006. gadā līdz 10. decembrim

Pabalsta nosaukums pabalsta saņēmēju ģimeņu skaits pabalsta saņēmēju personu skaits summa (Ls)
Pabalsts garantētā minimālā ienākuma nodrošināšanai 284 771 62 624
Pabalsts medicīnas pakalpojumu apmaksāšanai 1517 2100 86 210
Dzīvokļa pabalsts 1719 2749 156 890
Pabalsts individuālās apkures nodrošināšanai 785 1383 50 635
Pabalsts skolas piederumu iegādei  – 687 19 570
Pabalsts skolēnu ēdināšanai skolā  – 854 63 825
Pabalsts bērnudārzu pakalpojumu apmaksai  – 164 14 325
Pabalsts bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas  – 47 17 705
Atvieglojums braukšanai pilsētas sabiedriskajā transportā izmantojuši:

  • vidēji mēnesī 600 pensionāri vecāki par 80 gadiem (100 procentu atlaide);
  • vidēji mēnesī 400 pensionāri vecāki par 70 gadiem, kuriem pensija mazāka par 90 latiem (atlaide 75 procenti);
  • vidēji mēnesī 75 politiski represētie (atlaide 75 procenti);
  • aptuveni 700 1. līdz 4. klašu skolēni (atlaide 50 procenti pašvaldība, 50 procenti valsts).

2. Investīcijās – sešos gados 50 miljoni

Gatavojoties jaunajam ES programmēšanas periodam no 2007. līdz 2013. gadam, Jelgavas pašvaldība turpina darbu pie Kapitālo investīciju programmas. Dokuments tiek veidots kā pilsētas Attīstības plāna Rīcības daļa. Programmā apkopoti pilsētas attīstībai nozīmīgākie projekti, kurus plānots ieviest līdz 2013. gadam. Jau janvārī kopā ar pilsētas budžetu paredzēts apstiprināt investīciju plānu 2007. gadam, bet martā arī pašu programmu. Kopumā programmas realizācijai plānots piesaistīt vairāk nekā 50 miljonus latu. Kā galvenie finanšu avoti jāmin Valsts un ES atbalsta programmas, tomēr būtiska loma būs arī publiskās privātās partnerības projektiem un iekšējām investīcijām. Kā tuvāko gadu būtiskākās prioritātes iezīmētas sporta kompleksa celtniecība pie 4. vidusskolas un jauna skolas korpusa izbūve. Tāpat programmā iezīmēts arī ielu rekonstrukcijas plāns pa gadiem un virkne citu pilsētai nozīmīgu projektu.
Ņemot vērā iespējamās izmaiņas, investīciju programma tiks pārskatīta un papildināta katru gadu vienlaikus ar budžeta apstiprināšanu.

3. Poliklīnikā jauna Ķirurģijas nodaļa

Jelgavas poliklīnikā šogad nozīmīgākais paveiktais darbs noteikti bijis Ķirurģijas nodaļas remonts, kas nu pārplānota, iegūta jauna operācijas zāle. Kopš poliklīnikas celšanas nodaļā bija veikts vien kosmētiskais remonts. Tāpēc šis ieguvums ir būtisks gan pacientiem, gan darbiniekiem. Tas izmaksājis 40 tūkstošus latu.
Tāpat šogad poliklīnika var lepoties ar to, ka iegādāta jauna aparatūra un pilnībā aprīkots LOR kabinets, kam identisks ir reti kur Latvijā un tas, protams, dod jaunas iespējas pacientu izmeklēšanā. Iegādāts arī jauns ultrasonogrāfs sirds slimnieku izmeklēšanai, kam atvēlēti 113 tūkstoši latu.
Būtiski arī tas, ka poliklīnikā uzsākta arhivēšanas sistēmas sakārtošana – turpmāk arhīvs tiks veidots izmantojot jaunākās tehnoloģijas un tas uzskatāms kā pirmais solis uz e-medicīnu.
Nākamgad poliklīnikā paredzēts izveidot rehabilitācijas nodaļu, kur slimnieki ar hroniskām kaitēm pēc ārstēšanās slimnīcās varēs saņemt rehabilitācijas pakalpojumu – masāžas, strādās fizioterapeits.
Vienlaikus ar pakalpojumu klāstu paplašināšanu un esošo modernizāciju, poliklīnikas vadība domā ar par to, kā stimulēt medicīnas personāla darba spējas, jo tikai atpūties darbinieks spēj produktīvi strādāt.

  • 2006. gadā līdz decembrim Jelgavas poliklīniku apmeklējuši 82 070 pacienti. Apmeklētāju skaits aug gadu no gada, par to liecina arī iestādes apgrozījums – ja 2003. gadā tas bija 0,5 miljoni latu, tad šogad apgrozījums sasniegs jau 1,5 miljonus latu.

4. Slimnīcas ieguvums – operācijas bloks un lifti

Par pašvaldības, valsts un Jelgavas slimnīcas līdzekļiem, kopā ieguldot 800 tūkstošus latu, šogad Jelgavas slimnīcā pilnībā rekonstruēts un no jauna aprīkots operācijas bloks, kas tagad nodrošina kvalitatīvāku aprūpi pacientiem un mediķiem darbu mūsdienu prasībām atbilstošā medicīniskā vidē. Līdz šim operācijas blokā bija veikts tikai kosmētisks remonts, bet kapitālieguldījumus tas nebija piedzīvojis kopš slimnīcas celšanas – 1970. gadā. Otrs nozīmīgākais šā gada darbs noteikti ir liftu nomaiņa slimnīcā – spējot piesaistīt valsts investīcijas 134 tūkstošu latu apmērā, darbinieki un pacienti atkal var pilnvērtīgi un droši izmantot visus liftus.
Savukārt nākamajos gados, turpinot sekmīgi piesaistīt investīcijas, slimnīcas aktuālākie darbi būs centrālās sterilizācijas nodaļas remonts un aprīkošana, kā arī ēkas jumta un logu nomaiņa, siltināšana.

  • Jelgavas slimnīcā gadu no gada pieaug pacientu skaits un šogad tas tuvojas jau 12 000, vidēji ik gadu palielinoties par 300-500 pacientiem. Medicīnas iestādes vadība uzskata, ka tas atspoguļo slimnīcas darbu – tā kļūst modernāka, apgādāta ar jaunām tehnoloģijām un tādejādi iegūst arī lielāku pacientu uzticību.


5. Domes Informācijas aģentūra apkalpojusi 33 000 apmeklētāju

Šogad līdz 22. decembrim Jelgavas pašvaldības Administratīvās pārvaldes Informācijas aģentūra apkalpojusi vairāk kā 33 000 apmeklētāju. Vidēji dienā tas ir vairāk kā 130 apmeklētāji.
Šajā laika posmā Informācijas aģentūrā kopumā no fiziskām un juridiskām personām saņemti 14 750 rakstiski un mutiski iesniegumi – skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir būtiski audzis. Savukārt Domes vadība pēc iepriekšēja pieraksta pieņēmusi un uzklausījusi vairāk kā 470 apmeklētājus.
Kā fiziskās, tā juridiskās personas Domē visvairāk interesējuši dažādi jautājumi saistībā ar būvniecību – būvprojektu izskatīšana, būvatļauju izsniegšana, lietošanas mērķu noteikšana, apgrūtinājumu noteikšana un citi.

6. Pilsētā sabiedriskajā transportā pārvadāti 6,7 miljoni pasažieru

Ar katru gadu Jelgavā pieaug to cilvēku skaits, kuri kā pārvietošanās līdzekli izvēlas sabiedrisko transportu. Šogad Jelgavas Autobusu parks pilsētas maršrutos pārvadājis 6,7 miljonus pasažieru.
Šis gads uzņēmumam bijis būtisks ar to, ka iegādāti 32 jauni autobusi, kā arī 10 taksometri, šim mērķim ieguldot kā pašvaldības, tā uzņēmuma līdzekļus. Kopumā autobusu parkā ir 120 transporta vienības, no kurām 90 autobusi nomainīti 3,5 gadu laikā – tādu soli nav atļāvusies neviena pilsēta, izņemot Rīgu. Jelgavā tas bijis iespējams sekmīgi sadarbojoties pašvaldībai ar uzņēmumu.

7. Drošs ceļš uz skolu
Pašvaldības aģentūra «Pilsētsaimniecība» 2006. gadā realizējusi vairāk nekā 20 projektu, taču šā gada galvenais darbības vadmotīvs bijis gājēju un bērnu drošība uz ielas. Par šā gada nozīmīgāko darbu «Pilsētsaimniecība» nosauc projektu «Drošais ceļš uz skolu», kura gaitā pilnībā rekonstruēta O. Kalpaka iela un arī Svētes ielas posms. Atjaunotais ielas segums, izbūvētās ietves, apgaismojums – tas viss kopā rada daudz drošākus apstākļus uz ielām, par kurām ikdienā uz skolu pārvietojas liels skaits bērnu.
Protams, nevar nepieminēt, ka šogad ekspluatācijā tika nodots arī atjaunotais Rīgas ielas posms.
Savukārt nākamgad aģentūras prioritātes jau būs citas – galvenais uzdevums sadarbībā ar ūdensvada un kanalizācijas rekonstrukcijas veicējiem savest kārtībā izrakņātās pilsētas ielas, daudzviet līdzšinējo ielu segumu atjaunojot nevien līdzšinējā stāvoklī, bet arī uzlabojot.

Nozīmīgākie «Pilsētsaimniecības» projekti 2006. gadā
1. «Drošais ceļš uz skolu» – O. Kalpaka un Svētes ielas posma rekonstrukcija.
2. Kļavu ceļa izbūve – 1. kārta.
3. Satiksmes drošība pie skolām – trīs veloapmācību laukumu izbūve pie skolām, inventāra iegāde, divu gājēju pāreju satiksmes drošības uzlabošana (Dobeles ielā, Zemgales prospektā).
4. Driksas tilta ietvju remonts.
5. Ātrumvalnis Aspazijas ielā.
6. Uzvaras parks – kanalizācija, ūdensvada izbūve, lietus kanalizācijas izbūve.
7. Zvejnieku ielas apgaismojuma izbūve.
8. Luksofora objekta rekonstrukcija Lielās un Dambja ielu krustojumā.
9. Zvejnieku ielas seguma renovācija.
10. Zirgu ielas asfaltbetona seguma izbūve un lietus kanalizācijas sistēmas sakārtošana.
11. Kazarmes ielas seguma remonts.
12. Lietus ūdens kanalizācijas sistēmas remonts Mazajā ceļā.
13. Domes stāvlaukuma rekonstrukcija.
14. Viršu un Rudzu ielu grāvju rekonstrukcija.
15. Rīgas ielas rekonstrukcijas pabeigšana.
16. Helmaņa ielas atjaunošana.

8. Pirmklasnieku skaits pieaug
Šajā 1. septembrī skolu pirmo reizi apmeklēja gandrīz par simts pirmklasniekiem vairāk nekā iepriekšējā gadā un šāds rādītājs pilsētai ir patīkams. Šogad būtiski uzlabojusies arī izglītības vide skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs – pašvaldības un piesaistītie līdzekļi ļāvuši īstenot vairākus vērienīgus darbus, izglītības iestādēs uzlabojot energoefektivitāti, aprīkojot mācību kabinetus, veicot remontus.
Tāpat Izglītības pārvaldi iepriecina mūsu pilsētas 12. un 9. klašu skolēnu uzrādītās sekmes centralizētajos eksāmenos, kas lielākajai daļai vērtējamas kā labas un deva sekmīgu startu turpmākām mācībām, izvēloties konkurētspējīgas profesijas, izglītības ceļu.
Finansiāli lielākais uzsāktais darbs ir Jelgavas 4. vidusskolas piebūves celtniecība – tehniskais projekts jau izstrādāts un nākamgad tiks uzsākti reāli būvniecības darbi.
Šis gads Izglītības pārvaldei svarīgs arī ar to, ka iegūtas jaunas darba telpas – no Domes ēkas pārvalde pārcēlusies uz Svētes ielu 22. Tas ļāvis iegūt nevien jaunas telpas, kas aprīkotas ar darbam nepieciešamām tehnoloģijām, bet arī atrašanās vieta Pieaugušo izglītības centra (PIC) tuvumā vērtējama kā ieguvums, kas ļauj ērtāk izmantot arī PIC iespējas.

9. Kultūras pasākumu apmeklējuši 258 214 cilvēku
Jelgava ir bagāta ar dažādiem plaša mēroga kultūras pasākumiem – šogad kopumā pasākumus brīvā dabā un kultūras namā apmeklējuši 258 214 cilvēku. Visapmeklētākais bijis Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls janvārī, uz kuru ieradās ap 40 tūkstošiem skatītāju.
Šogad sekmīgi turpinājusies sadarbība ar vairākiem Latvijas teātriem – Nacionālo, dailes, Leļļu, Krievu drāmas teātri, kuri ar savām izrādēm viesojušies Jelgavā. Vienlaikus parakstīts arī nodoma protokols ar VSIA «Latvijas koncerti», kas nākamgad sola jelgavniekiem plašākas iespējas baudīt profesionālu klasisko mūziku dažādos koncertos.
Gatavojoties dziesmu svētkiem jau šogad vairākiem kolektīviem rasta iespēja nomainīt un atjaunot tērpus, lai jelgavnieki dziesmu svētkos varētu piedalīties vēl košāki un sapostāki – šis darbs turpināsies arī nākamgad. Ļoti būtisks ieguvums šogad ir tas, ka pirmo reizi kopš oktobra kolektīvu vadītāji oficiāli saņem minimālo algu.
No šī gada pilsētā darbojas savs profesionāls kamerorķestris, kas jau vairākos koncertos sniedzis baudījumu pilsētniekiem.
Kultūras nams kļuvis arī par regulāru izstāžu ekspozīcijas vietu – jaunas izstādes tiek rīkotas ik mēnesi.
Patīkami, ka mūsu kolektīvi ar savu darbu priecējuši nevien jelgavniekus, bet piedalījušies dažādos pasākumos ārpus Jelgavas un pat valsts robežām. Šogad folkloras kopa «Dimzēns» laidusi klajā savu pirmo kompaktdisku, bet nākamgad tam gatavojas Jelgavas bigbends.

Kultūras pasākumu apmeklētība
2006. gadā kultūras pasākumus brīvā dabā un kultūras namā apmeklējuši 258 214 cilvēku:

  • brīvā dabā pasākumus baudījuši 107 187 cilvēki;
  • kultūras namā pasākumus apmeklējuši 65 722 cilvēki;
  • kultūras namā izstādes apmeklējuši 85 305 cilvēki.

Kopā ar izstādēm pašvaldības aģentūra «Kultūra» rīkojusi 272 pasākumus.