8.2 °C, 4.7 m/s, 85.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiApstiprināts Jelgavas pilsētas budžets 2014.gadam
Apstiprināts Jelgavas pilsētas budžets 2014.gadam
23/01/2014

Jelgavas pilsētas domes deputāti 23.janvāra sēdē apstiprināja 2014. gada pašvaldības budžetu. Tas paredz noteikt Jelgavas pilsētas pašvaldības 2014.gada pamatbudžeta ieņēmumus un izdevumus 59 801 730 eiro apmērā. Nemainīgas ir pilsētas prioritātes – izglītība, sociālā nodrošināšana un pilsētvide. Jelgavas pilsētā tiks nodrošināti visi līdzšinējie atbalsta veidi iedzīvotājiem. Turpināsies lielo infrastruktūras uzlabošanas projektu realizācija Pasta salā un dzelzceļa stacijas apkārtnē, kā arī Jāņa kolektora rekonstrukcija plūdu draudu novēršanai. 

Jelgavas pilsētas domes deputāti 23.janvāra sēdē apstiprināja 2014. gada pašvaldības budžetu. Tas paredz noteikt Jelgavas pilsētas pašvaldības 2014.gada pamatbudžeta ieņēmumus un izdevumus 59 801 730 eiro apmērā. Nemainīgas ir pilsētas prioritātes – izglītība, sociālā nodrošināšana un pilsētvide. Jelgavas pilsētā tiks nodrošināti visi līdzšinējie atbalsta veidi iedzīvotājiem. Turpināsies lielo infrastruktūras uzlabošanas projektu realizācija Pasta salā un dzelzceļa stacijas apkārtnē, kā arī Jāņa kolektora rekonstrukcija plūdu draudu novēršanai. 
 
„Mūsu prioritāte 2014. gada budžetā ir nodrošināt visu pašvaldības sniegto pakalpojumu kvalitāti nemainīgi augstā līmenī. Tas attiecas uz visām iedzīvotāju grupām, jo skar dažādas jomas – izglītību, medicīnas un sociālo nodrošinājumu, sabiedrisko transportu, komunālos pakalpojumus. Turpināsim strādāt, lai piesaistītu struktūrfondu līdzfinansējumu pilsētas attīstībai un pabeigtu iesāktos infrastruktūras uzlabošanas projektus,” uzsver Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.
 
Jelgavas pilsētas pašvaldības 2014.gada pamatbudžeta ieņēmumi plānoti 59 801 730 eiro apmērā, tajā skaitā budžeta ieņēmumi no nodokļiem, nodevām, transfertiem un maksas pakalpojumiem 46 418 808 eiro apmērā un finansēšanas līdzekļi 13 382 922 eiro apmērā.
 
Lielākais pašvaldības ieņēmuma avots ir Iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Šogad to plānots ieņemt 33 375 884 eiro apmērā. Šie ieņēmumi plānoti par 6,2% lielāki nekā 2013.gadā.
No Nekustamā īpašuma nodokļa pašvaldība plāno ieņemt 3 537 060 eiro apmērā un šie ieņēmumi plānoti par 6,4% lielāki nekā 2013.gadā.
Ieņēmumi no Azartspēļu nodokļa plānoti tādi paši kā 2013. gadā – 256 117 eiro.
Nenodokļu ieņēmumi plānoti 309 474 eiro, transfertus veido 7 635 577 eiro, savukārt budžeta iestāžu ieņēmumi plānoti 1 304 696 eiro apjomā.
 
2014.gada pamatbudžeta izdevumi plānoti 59 801 730 eiro apmērā, tajā skaitā izdevumi pēc valdības funkcijām 56 650 137 eiro apmērā, izdevumi pašvaldības saistību nomaksai 2 755 643 eiro apmērā, izdevumi līdzdalībai komersantu pašu kapitālā 395 950 eiro apmērā. 
 
Vislielākie līdzekļi pilsētas budžetā ir paredzēti izglītības iestāžu darbības nodrošināšanai un ar izglītību saistīto pasākumu finansēšanas programmām.  Izglītības jomā kopējais pašvaldības finansējums tiks saglabāts iepriekšējā gada līmenī un veidos 23 598 148 eiro apmērā no kopējiem pašvaldības izdevumiem.
Tāpat kā pērn skolēniem tiks nodrošināta iespēja vasarās strādāt algotu darbu. Šim mērķim pilsētas budžetā plānoti 92 tūkstoši eiro.  Tiks saglabātas pedagogu un skolēnu mācību Kvalitātes balvas, bet pilsētas labākās izglītības iestādes sākumskolas, pamatskolas un vidusskolu grupās saņems kvalitātes balvu 5 tūkstošu eiro apmērā.
Tiks saglabāti arī līdzšinējie atvieglojumi skolēniem sabiedriskajā transportā, ēdināšanā un interešu izglītības jomā.
 
Kopumā pirmsskolas izglītības iestāžu darbības nodrošināšanai paredzēti 4 454 070 eiro, vispārējās izglītības iestāžu darbības nodrošināšanai – 10 483 916 eiro, savukārt profesionālās vidējās izglītības iestāžu nodrošināšanai – 825 724 eiro.
Bērnu un jauniešu izglītības centram „Junda” pašvaldības budžetā plānoti 761 781 eiro, Jelgavas sporta skolām – 1 607 228 eiro, Jelgavas mākslas skolai – 204 613 eiro.
Zemgales reģiona kompetenču attīstības centram un iestādes projektu realizācijai paredzēti 1 048 427 eiro.
 
Izglītības pārvaldei plānots piešķirt arī papildus 57 tūkstošus eiro autobusa iegādei skolēnu pārvadāšanai un citām vajadzībām. Bez ieguldījumiem rekonstruējot bērnudārzu Ganību un Skautu ielās, papildus līdzekļus 0,5 miljonu eiro apmērā tiek plānots novirzīt Valsts ģimnāzijas ēkas pamatu remontdarbiem, lai novērstu mitruma veidošanos, kas bojā ēkas fasādi. Par šiem līdzekļiem tiks izstrādās arī ģimnāzijas ēkas fasādes atjaunošanas tehniskais projekts, ko plānots realizēt 2015. gadā. Aptuveni 0,5 miljoni eiro ir paredzēti arī citu remontdarbu veikšanai izglītības iestādēs.
 
Kopējie izdevumi sociālajām vajadzībām plānoti 4 641 218 eiro apmērā.  Šos līdzekļus plānots izmantot Jelgavas Sociālo lietu pārvaldes un tās pakļautībā vai pārraudzībā esošo institūciju darbības nodrošināšanai un dažāda veida sociālās palīdzības nodrošināšanai.
Salīdzinot ar 2013.gadu, sociālās aizsardzības budžetā plānots samazinājums par 11,8 %,  jo Jelgavā ir samazinājies pieprasījums pēc garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta un valsts no 1. aprīļa sola piešķirt līdzfinansējumu dzīvokļu pabalstiem 15 procentu apmērā.
Jelgavas pilsētā tiks saglabāti visi līdzšinējie sociālie atbalsta veidi. Daudzbērnu un trūcīgajām ģimenēm tāpat kā iepriekš tiks apmaksāti ēdināšanas, interešu izglītības pakalpojumi skolās un bērnudārzos, kā arī transporta izdevumi pilsētas sabiedriskajā transportā.
No 1. septembra visiem 4. līdz 6. klašu skolēniem, kuri par ēdināšanu norēķināsies izmantojot elektroniskās skolēnu kartes, plānots pašvaldības līdzfinansējums 28 eiro centu apmērā par katru pusdienošanas reizi. Līdz ar to atbalsts ēdināšanas pakalpojumiem skolās tiks nodrošināts visiem 1. līdz 6. klašu skolēniem, jo no 1. septembra valsts segs ēdināšanas izdevumus arī visiem 3. klašu skolēniem.
Pensionāriem un trūcīgajām ģimenēm tiks piešķirti dzīvokļu pabalsti un pabalsti malkas iegādei, kā arī nodrošināti visi pārējie līdzšinējie pakalpojumi. Darbu turpinās dienas centri „Atbalsts” un „Integra”, grupu dzīvokļi cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, Nakts patversme un Higiēnas centrs.
 
Savukārt pabalsti medikamentu un ārstniecības līdzekļu iegādei, ārstniecības iestāžu pakalpojumu apmaksai 149 275 eiro apmērā plānoti budžeta sadaļā Veselība.
 
Ekonomiskās darbības nodrošināšanai paredzēti 8 522 664 eiro, tas ir par 47,9% mazāk nekā pagājušajā gadā. Samazinājums ir saistīts ar vairākiem 2013.gadā realizētajiem projektiem, kuriem bija struktūrfondu finansējums.
Šogad struktūrfondu līdzekļi tiks piešķirti ERAF projektiem „Transporta infrastruktūras izbūve industriālo teritoriju attīstības nodrošināšanai Jelgavā”, „Satiksmes termināla apkalpošanai nepieciešamās ielu infrastruktūras izbūve Jelgavā” un „Jāņa kolektora rekonstrukcija plūdu draudu novēršanai un samazināšanai Jelgavā”.  
 
Budžetā 404 013 eiro paredzēti ceļu un ielu infrastruktūras funkcionēšanas nodrošināšanai un uzturēšanai, kas ir par 54,2% mazāk nekā 2013.gadā. Pašvaldības budžetā šim mērķim līdzekļi samazināti atbilstoši līdzekļu palielinājumam no Autoceļu fonda.
Dotācija zaudējumu kompensācijai pašvaldības SIA „Jelgavas autobusu parks” šogad plānota 1 556 622 eiro apmērā. Šie līdzekļi tiks izlietoti, lai segtu autobusa biļetes cenas pašizmaksas starpību un finansētu atlaides vairākām iedzīvotāju grupām.
 
Vispārējo valdības dienestu darbības nodrošināšanai paredzēti 7 149 991 eiro. Šis finansējums ir paredzēts domes un pašvaldības administrācijas darbības nodrošināšanai, grāmatvedības pakalpojumu nodrošināšanai iestādēm, datortīkla uzturēšanai, pašvaldības parāda procentu nomaksai, norēķiniem ar citām pašvaldībām. Iemaksai pašvaldību izlīdzināšanas fondā būs nepieciešami 1 266 012 eiro.  
 
Sabiedriskās kārtības un drošības 2014. gada budžetā plānoti līdzekļi 2 494 254 eiro apmērā. Šī summa tiks izlietota Pašvaldības policijas un Pašvaldības operatīvās informācijas centra (POIC) videonovērošanas centra darbības nodrošināšanai. Izdevumi sabiedriskajai kārtībai un drošībai palielināti par 63 tūkstošiem eiro, lai nodrošinātu četras papildus štata vietas videonovērošanas centrā.
 
Teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai līdzekļi plānoti 3 030 615 eiro. Līdzekļi tiks izlietoti pašvaldības teritoriju, mežu, kapsētu un dzīvokļu uzturēšanai un apsaimniekošanai, ielu apgaismojumam un iestādes „Pilsētsaimniecība” uzturēšanai.  
Pēc ielu rekonstrukcijas palielinājusies apsaimniekojamā platība, kā arī apgaismoto ielu skaits. Tomēr šos izdevumus kompensē elektroenerģijas ekonomija pēc ekonomisko spuldžu uzstādīšanas virknē pilsētas ielu, kā arī Valsts autoceļu fonda finansējuma palielinājums.  Ielu apgaismošanai paredzēti 482 971 eiro.
 
Sadaļai Atpūta, kultūra un reliģija budžets plānots iepriekšējā gada līmenī  – 5 033 306 eiro apmērā. Šīs programmas līdzekļi paredzēti bibliotēku, muzeju, kultūras namu, pašdarbības kolektīvu, Sporta servisa centra, sporta klubu, iestādes „Kultūra” un Sabiedrības integrācijas pārvaldes pilsētas nozīmes pasākumu organizēšanai. Pašvaldība tāpat kā iepriekš atbalstīs nevalstiskās organizācijas, tradicionālās reliģiskās konfesijas.
 
Speciālais budžets ietver ieņēmumus no Autoceļu fonda līdzekļiem un dabas resursu nodokļa. Šie līdzekļi tiek virzīti konkrētu speciālu pasākumu realizācijai.
Autoceļa fonda ieņēmumi plānoti 1 522 818 eiro apmērā. Finansējums plānots izdevumiem ielu ikdienas uzturēšanai un satiksmes organizācijai, kā arī 428 444 eiro plānota mērķdotācija regulārajiem pasažieru pārvadājumiem no valsts budžeta SIA „Jelgavas autobusu parks”.
 
Dabas resursu nodokļa ieņēmumi plānoti 135 873 eiro apmērā.  Finansējums tiks paredzēts pilsētas attīstības programmā līdz 2013. gadam paredzēto vides aizsardzības pasākumu realizācijai.
 
 
Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē