6.8 °C, 2.7 m/s, 94.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiNevaram sevi mierināt ar to, ka citiem iet sliktāk
Nevaram sevi mierināt ar to, ka citiem iet sliktāk
02/02/2012

Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš vērtē pēdējās tautas skaitīšanas rezultātus un  to ietekmi uz pilsētu. A.Rāviņš stāsta, kāds papildu atbalsts iedzīvotājiem paredzēts 2012.gada pašvaldības budžetā, un pauž viedokli par darāmo valsts līmenī, lai mainītu negatīvo tendenci valstī.

Foto: Ivars Veiliņš

Andris Rāviņš, Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs

Provizoriskie tautas skaitīšanas dati, kas apliecina, ka Jelgavā iedzīvotāju skaits desmit gados samazinājies par 4200 cilvēkiem jeb 6,7 procentiem, manā skatījumā ir katastrofāli. Protams, pašvaldība prognozēja, ka iedzīvotāju skaits ir sarucis un neatbilst tiem datiem, ko katru gadu sniedz Pilsonības un migrāciju lietu pārvalde, taču mēs negaidījām tik ievērojamu kritumu. Un šī nav tā reize, kad varam apsēsties, skatīties uz skaitļiem un priecāties, ka Jelgava izceļas uz pārējo lielo pilsētu fona, jo citur iedzīvotāju skaita samazinājums ir vēl lielāks – Rīgā par 14,2 procentiem, Jūrmalā par 8,9, bet Daugavpilī pat par 19,3 procentiem. Ir nevis jāskatās uz to, ka citiem iet sliktāk, bet ļoti atbildīgi jāvērtē pašiem sava situācija.
 
Pagājušajā nedēļā pieņēmām šā gada Jelgavas budžetu un tajā, vēl nezinot tautas skaitīšanas datus, par prioritāti izvirzījām jaunus atbalsta veidus ģimenēm un bērniem – jaundzimušo pabalsts 50 latu apmērā, ārpuskārtas rinda daudzbērnu ģimeņu bērniem bērnudārzā, skolēnu nodarbinātība vasarā, stipendijas labākajiem skolotājiem un skolēniem, tāpat nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi, uzņēmējdarbības vides pilnveidošana. Tie ir instrumenti, ko pašvaldība var izmantot, lai iedzīvotāji arvien vairāk justu, ka viņi pilsētai ir svarīgi. Protams, nav tā, ka pašvaldība to ir apjautusi tikai vakar, taču vēl pirms gada vai diviem pašvaldībai vienkārši nebija šādu finansiālu iespēju. Tāpēc labvēlīga ir tā sakritība, ka tieši šogad pilsētas budžets sāk kaut nedaudz pieaugt, un mēs varam izmantot šos resursus, lai atbalstītu ģimenes. Pieļauju, ka tas ir tikai sākums un nākamgad būs jāizskata iespēja pievienot vēl jaunus atbalsta veidus. Jā, varbūt kādai citai jomai līdzekļus nāksies ietaupīt, bet tam, lai saglabātu un palielinātu iedzīvotāju skaitu, atbalsts no budžeta jānodrošina.
 
Ir pilnīgi skaidrs, ka cilvēks izvēlēsies palikt Jelgavā un Latvijā tikai tad, ja viņam šeit spēs nodrošināt darba vietu un atbilstošu atalgojumu. Tieši tāpēc mēs vairākkārt esam norādījuši Finanšu ministrijai, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, kā arī Ministru prezidentam, ka nākamā perioda ES fondu līdzekļi prioritāri jāsadala pilsētvides un uzņēmējdarbības attīstības projektiem. Ja valsts šodien neatbalstīs uzņēmējdarbību, uz labi atalgotu darbu Latvijā nevar cerēt, un valstij tas ir jāsaprot. Pēc ilgstošām sarunām mums ir izdevies panākt vienošanos, ka mūsu ierosinājums tiks ņemts vērā. Un, ja visi šie apstākļi sakritīs, tam būtu jāveicina iedzīvotāju skaita pieaugums Latvijā.
 
Pagājušās nedēļas domes sēdē pieņēmām arī lēmumu iznomāt zemesgabalu jaunas ražotnes izveidei Langervaldes ielā, šogad sāks darboties jaunā „Latvijas piena” rūpnīca, jauno darbinieku apmācību sācis uzņēmums „AKG”, kas arvien nostiprinās un paredz otras ražotnes būvniecību Jelgavā – tie ir lielākie uzņēmumi, kas šogad nodrošinās jaunas darba vietas pilsētā.