15.3 °C, 6.3 m/s, 51.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiApstiprina nolikumu par domes priekšsēdētāja amata zīmi
Apstiprina nolikumu par domes priekšsēdētāja amata zīmi
23/10/2008

Amata ķēde

Amata ķēde
Foto: Ivars Veiliņš

2008.gada 23.oktobrī Jelgavas domes deputāti apstiprināja nolikumu par Jelgavas domes priekšsēdētāja Amata zīmi.

Nolikums nosaka Jelgavas domes priekšsēdētāja amata zīmes – ķēdes lietošanas kārtību.
Amata zīmei ir mākslinieciska vērtība un tā izgatavota 2008.gadā, atbilstoši 1938.gada vēsturiskajai Jelgavas pilsētas mēra amata ķēdei. Amata zīme sver 860,35 gramus un ir darināta no 925.proves apzeltīta sudraba un atbilstošas krāsas emaljas.

Amata zīme ir ap kaklu nēsājama ķēde, kas sastāv no divdesmit zeltītiem, savstarpēji saistītiem segmentiem. Desmit segmenti veidoti kā vārpu vainagā ietverts Jelgavas heraldiskais alnis, savukārt desmit segmenti ar piecām vārpām savstarpēji saistīti trīsstūri, kurus rotā simbolisks liesmu ornaments. Ķēdē, pretēji viens otram, izvietoti divi Jelgavas pilsētas ģerboņi. Dominējošais ir lielais ģerbonis. Tas sastāv no zeltīta, ar vārpām un ozollapām rotāta, grezna vainaga. Vainags aptver ar krāsainām emaljām pārklātu Jelgavas pilsētas ģerboni. Vainaga augšdaļu rotā stilizēts, ar atbilstošu krāsu pārklāts, emaljēts Jelgavas pilsētas karogs.

Amata zīmi, kā goda un varas simbolu ir tiesīgs lietot Jelgavas domes priekšsēdētājs, pildot amata pienākumus valsts svētku un atceres dienu pasākumos un pieņemšanās, Jelgavas pilsētas svētku svinībās un citos oficiālos pasākumos.

Amata zīmi nēsā pie lietišķa stila tērpa.

Līgums par Amata ķēdes izgatavošanu tika noslēgts 2005. gada decembrī un kopējās Amata ķēdes izgatavošanas izmaksas ir 4402 lati, ieskaitot nodokļus.

Pirmo reizi Latvijas Republikas iekšlietu ministra uzdevumā Latvijas pilsētu savienība L.J.Ridusa sudrabkaltuvē pasūtīja 56 pilsētu galvu amatu ķēdes. Katra pilsēta to gatavoja pēc savas izvēles. Nav noskaidrots Jelgavas vēsturiskās amata ķēdes dizaina autora vārds, iespējams, ka tas bija kāds sudrabkaltuves darbinieks. Amata ķēdes iekšlietu ministrs V.Gulbis pasniedza 1938.gada 15.novembrī, atzīmējot Latvijas valsts 20.gadadienu.

Par oriģinālās Amatu zīmes likteni laikā no 1944. līdz 1945. gadam nav informācijas. Vēlāk tā nonāca kolekcionāra G.Graudiņa rīcībā un kopā ar citu viņa kolekcijas daļu ilgu laiku tika eksponēta Latvijā, kultūras muzejā „Dauderi”, kur ar to Jelgavas pašvaldības administrācijas uzdevumā iepazinās (fotografēja, mērīja) dizaineris M.Grīnbergs.

Informācija sagatavota
Jelgavas pašvaldības Sabiedrisko attiecību sektorā