-6 °C, 1.5 m/s, 80.8 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāJelgavas saimnieces iepazīstinās ar baltkrievu un krievu kultūru
Jelgavas saimnieces iepazīstinās ar baltkrievu un krievu kultūru
17/02/2018

Televīzijas ekrānos nonācis Latvijas televīzijas raidījums «Īstās Latvijas saimnieces» – šajā sezonā katra projekta dalībniece pārstāv citu tautību un kultūru, un viņu vidū ir arī divas jelgavnieces: Jeļena Grīsle un Raisa Kozačenko.

Šogad projektam ir mainīts nosaukums – tās vairs nav latvju
saimnieces, bet Latvijas saimnieces, un skatītāji varēs iepazīt
baltkrievu, krievu, poļu, lietuviešu, lībiešu un tatāru
kultūru.

J.Grīsle ir Jelgavas baltkrievu biedrības «Ļanok» dibinātāja un
priekšsēdētāja un Sabiedrības integrācijas pārvaldes jaunatnes
lietu speciāliste. Raidījuma pieteikumā viņa raksturota kā aktīva
un daudzpusīga saimniece. «Jeļena dzied biedrības pašdarbības
kolektīvā un vēl pamanās atlicināt laiku dārza darbiem. Visu, ko
vien var, audzē pati un saglabā ziemai – spiež sulas, vāra
ievārījumus, marinē un skābē. Viņa saimniecēm būs sagatavojusi īstu
pārsteigumu pašā Jelgavas sirdī un arī lieliskus baltkrievu
ēdienus,» teikts raidījuma pieteikumā. 

Savukārt krievu kultūru pārstāvošā R.Kozačenko ilgus gadus
bijusi Jelgavas krievu biedrības «Istok» vadītāja, bet šobrīd tās
vadīšanu uzticējusi jaunākajai paaudzei. «Tas nenozīmē, ka Raisa
sēž mājās, rokas klēpī salikusi, – viņa joprojām rīko un arī
piedalās lielākajā daļā biedrības pasākumu un papildus tam arī
lieliski gatavo ēst. Gandrīz katram dzīves notikumam vai ēdienam
par godu Raisas pūrā ir kāda dziesma,» raidījuma veidotāji raksturo
otru jelgavnieci.

«Raisu iepazinu, kad sāku vadīt Jelgavas baltkrievu biedrību –
mēs kopā esam organizējušas vairākus pasākumus un piedalījušās
citās abu biedrību aktivitātēs,» stāsta J.Grīsle. Abas jelgavnieces
pārstāv slāvu tautas, bet, pēc J.Grīsles domām, lielākā atšķirība
starp baltkrievu un krievu kultūru ir kulinārās tradīcijas – krievi
gatavošanā vairāk izmanto miltus un mīklu, savukārt baltkrievi
iecienījuši tādus produktus kā kartupeļi, sīpoli un gaļa. Savukārt
R.Kozačenko norāda, ka, viņasprāt, abas tautas ir ļoti radniecīgas
un tām ir daudz kopīga gan kulinārijā, gan tautas mākslā.
«Manuprāt, Jelgavas mazākumtautību nacionālās kultūras biedrības
veiksmīgi sadarbojas. Krievu biedrībai ir daudz kopīgu pasākumu ne
vien ar baltkrievu, bet arī poļu, lietuviešu un citu tautu
biedrībām,» vērtē R.Kozačenko.

Raidījumu par J.Grīsli LTV 1 varēs skatīties 23. februārī
pulksten 21.15, bet R.Kozačenko tuvāk varēs iepazīt 9. martā
pulksten 21.15.

Foto: no Jelgavas reģionālā Tūrisma centra, Jelgavas krievu
biedrības un Latvijas Televīzijas arhīva