8.2 °C, 6 m/s, 78.9 %

Jaunumi

Sākumlapa Jaunumi6000 jaunas Ēnas
6000 jaunas Ēnas
22/02/2005

Sava “ēna” būs gan Domes priekšsēdētājam Andrim Rāviņam, gan viņa vietniekiem Jurijam Strodam un Irēnai Škutānei, gan pašvaldības izpilddirektoram Gunāram Kurlovičam un viņa vietniekam Vilim Ļevčenokam. Tāpat jaunieši izrādījuši interesi “ēnot” Būvvladē, Informācijas tehnoloģiju sektorā, Īpašumu konversijas pārvaldē, kā arī citās pašvaldības struktūrvienībās. “Ēna” būs arī pašvaldības preses sekretāram un portāla redaktorei.

Jauniešu profesionālajai izaugsmei veltīto “Ēnu dienu” rīko ekonomiskās izglītības sabiedriskā organizācija “Junior Achievement Latvija”. Projekts tiek organizēts jau piekto gadu pēc kārtas un ir kļuvis par labu, skolēnu un darba darītāju vidū ļoti gaidītu pasākumu.

Kā pastāstīja Granma Maniņa, “Junior Achievement Latvija” sabiedrisko attiecību vadītāja, “Ēnu dienā” piedalās vismaz 6000 skolēnu, kas apmeklēs dažādu nozaru uzņēmumus, valsts un pašvaldību iestādes visā Latvijā, lai izzinātu nākotnē iecerēto profesiju noslēpumus.

Piemēram, Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas skolniece Agnese Nartiša būs ēna Iekšlietu ministrijas parlamentārajam sekretāram Dainim Turlajam un kopā ar D.Turlo piedalīsies Saeimas komisiju sēžu darbā, portālam jelgava.lv pastāstīja Iekšlietu ministrijā.

Savukārt jau otrdien Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas 12. klases audzēknis Māris Onževs “ēno” Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim. Kā portāls jelgava.lv uzzināja Ministru kabinetā, Ministru prezidents A.Kalvītis ar M.Onževu no rīta satiksies Saeimā, kur Ministru prezidents sniegs iknedēļas interviju Radio SWH. Tad skolniekam būs iespēja piedalīties arī Izglītības, kultūras un zinātnes komitejas sēdē, kurā izskatīs likumprojektu “Zinātniskas darbības likums” 3.lasījumam, kā arī vērot kā A.Kalvītis vadīs Ministru kabineta sēdi.

Māris Onževs savā motivācijas vēstulē, lai kļūtu par Ministru prezidenta A. Kalvīša “ēnu”, uzsvēra: “Ēnu dienu uztveru ne tikai kā lielisku iespēju iepazīties ar darbinieku dienas kārtību, pienākumiem un karjeras iespējām, bet arī tieši ar savu iespējamo nākotnes profesiju. Iespēju piedalīties Ēnu dienā esmu izmantojis jau 2 gadus, katru reizi izvēloties amatus, kas ir saistīti ar manu nākotnes profesiju- politiku. Uzzinot par iespēju piedalīties Ēnu dienā un izanalizējot savas intereses un zināšanas, man būtu vēlēšanās kļūt par Ministru prezidenta Aigara Kalvīša “ēnu”.”

Šī gada Ēnu dienas jaunums – jauniešiem piedāvātas “ēnu” vietas ne tikai Latvijā, bet arī aiz mūsu zemes robežām – Briselē, Strasbūrā, Varšavā un Ženēvā: Ieva Veldze, Dobeles Valsts ģimnāzijas 12. klases skolniece jau kopš 21. februāra ir Strasbūrā, “ēnojot” Eiropas Parlamenta deputātu Valdi Dombrovski, Rīgas 3. vidusskolas 12. klases skolniece Margarita Meļņikova 22. februārī devās uz Briseli, kur iepazīsies ar Rīgas pilsētas un reģiona pārstāvniecības Eiropas Savienībā vadītājas Egitas Aizsilnieces darbu.

Esot par “ēnām” jaunieši gūst praktisku pieredzi un plašākas zināšanas par konkrēto profesiju. Tas palīdz ne tikai labāk izvēlēties nozari, kurā strādāt, bet arī vērot un iepazīt darba ikdienu un prasības, kā arī novērtēt, kādas zināšanas, prasmes un iemaņas vēl jāapgūst mācību laikā.

Informāciju sagatavoja Marta Romanova,
Portāla redaktore