Atpūtas un sabiedriskās ēdināšanas objekts Lielajā ielā 38

10.05.2007.
Projekta priekšlikums izstrādāts pamatojoties uz Jelgavas domes rīkotā konkursa “Par tiesībām nomāt zemi Lielajā ielā 38,
Jelgavā un būvēt uz tās sabiedriskās ēdināšanas objektu” nolikumu. Zemes gabalu, kura kopējā platība sastāda 4320 m² ieskauj Mazā Dambja iela, Lielā iela un Jāņa Asara iela. Tas atrodas vecpilsētas tiešā tuvumā un tās aizsardzības zonā. Saskaņā ar Jelgavas pilsētas teritorijas plānojumu, zemes gabala apbūves veids - Sabiedriskās apzaļumotās teritorijas.

Koncepcija un arhitektoniskie risinājumi

Izvērtējot grunstgabala nozīmīgo atrašanās vietu Jelgavas pilsētā, kā galvenais mērķis projektējamam objektam izvirzīts - “atdzīvināt “ un vizuāli izcelt kvartālu starp Jāņa Asara un Vecpilsētas ielu.

Ēku komplekss paredzēts kā atraktīva vieta atpūtai, kas aicina, ne vien vietējos Jelgavas iedzīvotājus, bet arī viesus no citām pilsētām.

Galvenais apjoms projektēts kā brīvstāvošs 2 – stāvu apjoms, atkārtojot Lielās ielas un Mazās Dambja ielas kontūras, tādā veidā nodrošinot ērtu gruntsgabala ekspluatāciju. Ēka pakāpeniski “izaug”, veidojot gruntsgabala ZR pusē no Lielās ielas trokšņiem norobežotu pagalmu, savukārt DA pusē atsedzot skatu no Lielās ielas uz Jāņa Asara ielas vecpilsētas namiem. Tās vizuālais tēls veidots askētisks un neuzbāzīgs, veidojot it kā pavērtu “priekškaru” kompozicionālajam akcentam.

Kā galvenais arhitektoniskā ansambļa akcents veidoti skulpturāli apjomi lodes formā – atsevišķi brīvstāvoši apjomi ar telpu individuālām, norobežotām maltītēm vai svinībām. Šīs lodveida būves paredzētas kā atraktīvi, skulpturāli laikmetīgas arhitektūras elementi uz vecpilsētas fona, kas piesaistīs garāmgājēju uzmanību un interesi.

Izmantotie apdares materiāli – galvenajam apjomam – tumšs koka dēlīšu apšuvums, stiklojums logailēm, vitrīnām, minimālistiskas metāla detaļas, lapenes – matēts caurspīdīgs polikarbonāts, vizuāli analogs matētam stiklam uz koka konstrukciju karkasa.

Funkcija

Projektējamais objekts ietver armēņu tautas restorānu, ar tam piederošajām apkalpes telpām apjoma gar Mazā Dambja un Lielās ielas ielu fronti 1. stāvā, 2. stāvā paredzēts “iepludināt” restorāna telpas, kas papildinātas ar konferenču telpām.
Iepriekš minēto apjomu papildina:
- lapenes, tējnīcas
 - atsevišķas būves no 7 – 15 m2 platībā, cilvekiem, kas vēlas norobežoties.

Lodveida ēkas ārēji izskatās askētiskas, iekštelpā esošās liektās koka konstukcijas, dēļu grīda un mīkstie spilveni tās padarīs mājīgas un patīkamas. Centrā paredzēta vieta apaļam pusdienu galdam.

Teritorijas labiekārtojuma, satiksmes organizācijas risinājumi

Piebraukšana teritorijai risināta no Mazā Dambja ielas un Jāņa Asara ielas. Gruntsgabala ZR galā veidota neliela autonovietne 12 vieglajām mašīnām un laukums ar saimniecības ieeju ēdināšanas kompleksa preču piegādei - norobežoti ar stādījumu aizsargzonām.
Atbilstoši plānošanas un arhitektūras uzdevumam paredzēts sakārtot ietvi un ielu gar Jāņa Asara ielu.

Priekšlikums nodrošina ērtu vides pieejamību cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Zonējums nodrošina vietu jautrai maltītei ar draugiem mūzikas pavadījumā, nošķirti no Lielās ielas trokšņa – grunstgabala vidū, kā arī klusai meditatīvai divvientulībai - zemes gabala DA daļā zem dižkoka.

Bērnu rotaļu laukums novietots gruntsgabala centrālajā daļā – uzskatāmā vietā. Kā īpašs labiekārtojuma akcents paredzēta strūklaka, ap kuru vasaras laikā paredzēts novietot galdiņus.

Ar projektu priekšlikumu detalizētāk var iepazīties pilsētas Būvvaldē (Lielā iela 11, 3. stāvs).


Projekta vadītājs - arhitekts V. Gordijenko, autori - arhitektes L. Kozlovska un B. Bārbale.

Komentāri

Lai komentētu, lūdzu autorizējies