8.8 °C, 6.2 m/s, 75.1 %

Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā

Sākumlapa DokumentiProjekti2019. gadsSiltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā
Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā

LOGO_EKII-pa-labi_CMYK_mazais.jpg

 

Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde “Pilsētsaimniecība” ir uzsākusi Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansētā projekta “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” īstenošanu.

 

Projekta mērķis: Ieviest un demonstrēt viedās pilsētvides tehnoloģijas, kas samazina siltumnīcefekta gāzu emisijas.

 

Projekta aktivitātes:

  • Ielu apgaismojuma gaismekļu nomaiņa (aktivitātes ietvaros tiks veikta veco gaismekļu demontāža un 1374 LED gaismekļu montāža un aprīkošana ar kontrolieriem, apgaismojuma vadības un gaismekļu vadības blokiem);
  • Stacijas parka apgaismojuma rekonstrukcija (37 jaunu LED gaismekļu un parka tipa apgaismojuma laternu uzstādīšana, aprīkošana ar kontrolieriem un vadības bloku);
  • Gājēju un automašīnu plūsmas monitorings – sensori un programmatūra;
  • Ielu apgaismojuma modelēšanas poligona izveide pie Jelgavas tehnoloģiju vidusskolas (apgaismojuma intensitātes un apgaismojuma laukuma modelēšanai pilsētvidē).

Projekta ietekme uz gaisa kvalitāti:

  • Plānotais oglekļa dioksīda emisiju samazinājums 65 438,58 kgCO2 gadā;
  • CO2 emisijas samazinājuma efektivitātes rādītājs 0,102 kgCO2 gadā/EUR.

Projekta īstenošanas laiks: 24 mēneši.

 

Kopējās plānotās izmaksas1 252 041,73 euro, no tām Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansējums 640 714,00 euro un 611 327,73 euro Jelgavas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums.

 

 

Projekta noslēdzošās aktualitātes uz 24.02.2021.

 

Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansētā projekta “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” gaitā rekonstruēts Stacijas parka apgaismojums, izveidots ielu apgaismojuma modelēšanas poligons pie Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas, uzstādot arī informatīvo stendu, un 1374 vecie ielu gaismekļi nomainīti pret jaunās paaudzes LED gaismekļiem, kas aprīkoti ar gaismekļu kontrolieriem un apgaismojuma attālinātās vadības sistēmas blokiem. Prognozēts, ka realizētais projekts pilsētai ļaus ietaupīt līdz 80 000 eiro gadā.

 raina_iela.jfif

 

Projekta mērķis ir Jelgavā ieviest viedās pilsētvides tehnoloģijas, lai samazinātu siltumnīcefekta gāzu emisijas. Plānots, ka elektroenerģijas patēriņš pilsētā samazināsies par 600,36 megavatstundām gadā, COietaupījums prognozēts 65,44 tonnas gadā. Papildus tam tiks uzlabota pilsētas vides un infrastruktūras kvalitāte, tostarp regulējamā apgaismojuma sistēma pilsētu padarīs ērtāku un pievilcīgāku tās iedzīvotājiem un viesiem.

 

DJI_0023.JPG 

Projekta kopējās izmaksas ir 915 307 eiro (ar PVN), no kā 70 procentus sedz Emisijas kvotu izsolīšanas instruments, 30 procentus – Jelgavas pilsētas pašvaldība. Savukārt projekta neattiecināmās izmaksas ir 336 734,73 eiro (ar PVN), kas tiek segtas no pašvaldības līdzekļiem.


DJI_0019.jpg

 

Pirmā projekta aktivitāte bija Stacijas parka apgaismojuma rekonstrukcija, un tā realizēta no 2019. gada jūlija līdz novembrim. Parkā ir uzstādītas 37 parka tipa apgaismojuma laternas un jauni LED gaismekļi. Laternas ir aprīkotas ar kontrolieriem, kas nodrošina automātisku gaismekļu darbību, proti, uztverot cilvēka klātesamību no 15 metru attāluma, gaismas intensitāte tiek palielināta. Savukārt integrētās dimmēšanas sistēma ilgtermiņā ļaus samazināt elektrības patēriņu līdz 50 procentiem. Salīdzinot ar 2019. gadu, elektroenerģijas patēriņš Stacijas parkā 2020. gadā jau ir samazinājies par 5,393 megavatstundām, ļaujot ietaupīt 386 eiro.

 stacijas_parks.jpg

 

Nākamais realizētais darbs ir ielu apgaismojuma modelēšanas poligona izveide pie Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas Meiju ceļā 9. Tas uzsākts 2020. gada oktobrī un pabeigts novembrī, izbūvējot 138 metrus garu kabeli un uzstādot divus apgaismojuma balstus mācību vajadzībām, lai vidusskolas audzēkņiem sniegtu iespēju izprast apgaismojuma sistēmas darbību reālā vidē un praktiski darbojoties – veicot apgaismojuma līmeņa un citus mērījumus. Turklāt gaismekļi aprīkoti ar kontrolieriem un apgaismojuma vadības blokiem.

 poligons_2.jpg 

Savukārt projekta vērienīgākā aktivitāte ir “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā”, un tā ilga no 2020. gada oktobra līdz 2021. gada februārim. Tās laikā 28 vietās pilsētā 1374 vecie ielas gaismekļi nomainīti pret jaunās paaudzes LED gaismekļiem:

 

  • Lielajā ielā posmā no Jāņa Čakstes bulvāra līdz Māras ielai;
  • Dobeles šosejā posmā no Māras ielas līdz pilsētas robežai;
  • Rīgas ielā posmā no Pērnavas ielas līdz pilsētas robežai;
  • Rīgas ielā posmā no Loka maģistrāles līdz pilsētas robežai (gājēju celiņš);
  • Lietuvas šosejā posmā no Pasta ielas līdz Miera ielai;
  • Raiņa ielā;
  • Jāņa Čakstes bulvārī posmā no Lielās ielas līdz Raiņa ielai;
  • Katoļu ielā posmā no Raiņa ielas līdz Sudrabu Edžus ielai;
  • Aviācijas ielā posmā no Kristapa Helmaņa ielas līdz Loka maģistrālei, no Loka maģistrāles līdz Aviācijas ielai 34 un no Garozas ielas līdz Cukura ielai;
  • Vecajā ceļā posmā no Kalnciema ceļa līdz Institūta ielai;
  • Institūta ielā;
  • Akmeņu ielā posmā no Imantas ielas līdz Kronvalda ielai;
  • Kronvalda ielā posmā no Imantas ielas līdz Pumpura ielai;
  • Traktoristu ielā;
  • Lidotāju ielā;
  • Ganību ielā posmā no Satiksmes ielas līdz 1. līnijai;
  • Rubeņu ceļā posmā no Garozas ielas līdz Rubeņu ceļam 10;
  • Ziediņu ceļā;
  • Birzes ielā posmā no Līču ielas līdz Upes ielai;
  • Līču ielā posmā no Birzes ielas līdz Upes ielai un Apšu ielas posmā no Nr.1 līdz 21;
  • Upes ielā posmā no Līču ielas līdz Birzes ielai;
  • Emburgas ielā posmā no Birzes ielas līdz Upes ielai;
  • Pilssalas ielā;
  • Pasta salā;
  • Krasta ielā;
  • Rīgas ielā posmā no Cukura ielas līdz Kalnciema ceļam un Lielajā ielā no Cukura ielas līdz Jāņa Čakstes bulvārim;
  • Pilssalas ielas stāvlaukumā;
  • Jāņa Čakstes bulvārī posmā no Lielās ielas līdz Ausekļa ielai.

Visi uzstādītie gaismekļi ir aprīkoti ar kontrolieriem un apgaismojuma attālinātās vadības blokiem, kas ļauj kontrolēt ielu apgaismojuma gaismekļus un nodrošināt apgaismojuma līmeņa regulēšanu atbilstoši transportlīdzekļu un gājēju aktuālajai plūsmai – uztverot cilvēku no 15 metru attāluma un automašīnu no 30 metru attāluma, tiek palielināta gaismas intensitāte. Viedā sistēma spēj uztvert ne tikai cilvēku un automašīnu klātesamību, bet arī to ātrumu un virzienu.

 DJI_0031c.jpg

 

Sistēma atvieglo apgaismojuma uzraudzību pilsētā, ļauj ietaupīt elektroenerģiju un samazināt CO2 izmešus, kā arī nodrošina gaismas vienmērīgumu un ielu apgaismojuma apsaimniekotājam ļauj ātrāk novērst bojājumus.

 

Projekta gaitā Dobeles šosejā (pie Atmodas ielas krustojuma) uzstādīta transportlīdzekļu detektēšanas kamera, un transportlīdzekļu skaitīšanas dati jau tiek izmantoti ielu apgaismojuma darbības organizācijā.

 

Pēc projekta realizācijas plānotais elektroenerģijas izmaksu samazinājums ir ap 60 000–65 000 eiro gadā, rēķinot pēc 2020. gada elektrības cenām. Savukārt plānotais ekspluatācijas izmaksu samazinājums, ņemot vērā to, ka nebūs jāmaina spuldzes un gaismekļi ilgākā laika periodā, ir ap 15 000 eiro gadā. Līdz ar to kopumā realizētais projekts ļaus ieekonomēt līdz 80 000 eiro gadā.

 

Projekta aktualitātes uz 24.02.2021.

 

2021. gada 24. februārī organizēja e-semināru Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansētā projekta “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” ietvaros, kurā tika runāts par projekta ietvaros veiktajām aktivitātēm Jelgavas pilsētā, viedajām tehnoloģijām, risinājumiem ielu apgaismojumam un satiksmei, energoefektivitāti un ieguvumiem.

 

Semināra programma

 

Projekta prezentācija

 

 

Projekta aktualitātes uz 12.01.2021.

Turpinās emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansētā projekta “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” aktivitātes “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” realizēšana. Vakar vecos ielas gaismekļus pret jaunās paaudzes LED gaismekļiem, kuri aprīkoti ar gaismekļu kontrolieriem un apgaismojuma attālinātās vadības sistēmas blokiem, uzsākts nomainīt Pilssalas ielas stāvlaukumā un šodien darbi tiek turpināti Jāņa Čakstes bulvāri posmā no Lielās ielas līdz Ausekļa ielai.

Aktivitātes ietvaros šajā nedēļā plānots uzstādīt transportlīdzekļu detektēšanas kameru. Dobeles šosejā (pie Atmodas ielas krustojuma ar Dobeles šoseju). Transportlīdzekļu detektēšanas kamera veiks transporta līdzekļu uzskaiti visā diennakts laikā, klasificējot transporta līdzekļus un nosakot sastrēgumus.

Darbus veic SIA “Lucidus”.

 

20210112_112653.jpg

 

20210112_112239.jpg

 

IMG-20210111-WA0004.jpg

 

 

Projekta aktualitātes uz 23.12.2020.

Turpinās emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansētā projekta “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” aktivitātes “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” realizēšana. Šodien vecos ielas gaismekļus pret jaunās paaudzes LED gaismekļiem, kuri aprīkoti ar gaismekļu kontrolieriem un apgaismojuma attālinātās vadības sistēmas blokiem, uzsākts nomainīt Pasta salā. Darbus veic SIA “Lucidus”.

 

20201223_095514.jpg

 

20201223_1003431.jpg

 

 

Projekta aktualitātes uz 02.12.2020.

Turpinās emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansētā projekta “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” aktivitātes “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” realizēšana. Šonedēļ vecos ielas gaismekļus pret jaunās paaudzes LED gaismekļiem, kuri aprīkoti ar gaismekļu kontrolieriem un apgaismojuma attālinātās vadības sistēmas blokiem, SIA “Lucidus” plāno nomainīt:

  • Rīgas ielas posmā no Pērnavas ielas līdz pilsētas robežai.

Rigas_iela-pie Ozolnieku_robezas.jpg

 

 

Projekta aktualitātes uz 25.11.2020. 

Pie Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas izbūvēts ielu apgaismojuma modelēšanas poligons

Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansētā projekta “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” aktivitāte “Ielu apgaismojuma modelēšanas poligona izveide Meiju ceļā 9, Jelgavā” pabeigta 2020. gada novembrī.

 

Aktivitātes plānotie būvdarbi Meiju ceļā 9 pie Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas tika uzsākti 2020. gada 23. oktobrī. Būvdarbu ietvaros izbūvēts 138 m garš kabelis un uzstādīti divi apgaismojuma balsti mācību vajadzībām, lai vidusskolas audzēkņi varētu izprast apgaismojuma sistēmas darbību reālā vidē, praktiski darbojoties – mērot apgaismojuma līmeņus un veicot citus mērījumus. Turklāt gaismekļi aprīkoti ar kontrolieriem un apgaismojuma vadības blokiem.

 

Uzstādīto apgaismojuma balstu funkcijas:

  • apgaismojuma balsta konsoles augstuma maiņa;
  • apgaismojuma balsta konsoles izbīdīšanās uz priekšu;
  • gaismekļa spožuma maiņa;
  • LED gaismekļa sasvēršanās uz augšu un leju (no -30⁰ līdz +30⁰);
  • LED gaismekļa velšanās uz sāniem (no -45⁰ līdz +45⁰).

Shema.jpg

 

 

Poligona izveides darbus veica SIA “Mītavas Elektra”.

Apgaismojuma modelēšanas poligona izveides kopējās izmaksas 32 070.58 euro (ar PVN).

 

20201117_153351.jpg

 

 

20201117_155003.jpg

 

20201123_165612.jpg

 

 

Projekta aktualitātes uz 16.11.2020.

Turpinās emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansētā projekta “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” aktivitātes “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” realizēšana. Šonedēļ vecos ielas gaismekļus pret jaunās paaudzes LED gaismekļiem, kuri aprīkoti ar gaismekļu kontrolieriem un apgaismojuma attālinātās vadības sistēmas blokiem, plānots nomainīt:

  1. Lietuvas šosejas posmā no Pasta ielas līdz Miera ielai;
  2. Lielās ielas posmā no Jāņa Čakstes bulvāra līdz Dambja ielai. 

Darbus veic SIA “Lucidus”.

 

Lietuvas_soseja1.jpg

 

Liela_iela.jpg

 

 

Projekta aktualitātes uz 09.11.2020.

Turpinās emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansētā projekta “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” aktivitātes “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” realizēšana. Šonedēļ vecos ielas gaismekļus pret jaunās paaudzes LED gaismekļiem, kuri aprīkoti ar gaismekļu kontrolieriem un apgaismojuma attālinātās vadības sistēmas blokiem, plānots nomainīt:

  1. Dobeles šosejas posmā no Pūra ceļa līdz pilsētas robežai;
  2. Jāņa Čakstes bulvārī posmā no Lielās ielas līdz Raiņa ielai;
  3. Ganību ielas posmā no Satiksmes ielas līdz 1.līnijai;
  4. Rubeņu ceļš posmā no Garozas ielas līdz Rubeņu ceļš.

Darbus veic SIA “Lucidus”.

 

IMG_20201109_140854.jpg

 

IMG_20201109_140907.jpg

 

IMG_20201109_141548.jpg

 

Projekta aktualitātes uz 02.11.2020.

Turpinot realizēt emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansētā projekta “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” aktivitātes “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā”, šonedēļ uzsākta veco ielas gaismekļu nomaiņa pret jaunās paaudzes LED gaismekļiem, kuri aprīkoti ar gaismekļu kontrolieriem un apgaismojuma attālinātās vadības sistēmas blokiem:

  1. Aviācijas ielas posmā no Garozas ielas līdz Cukura ielai;
  2. Kronvalda ielas posmā no Imantas ielas līdz Pumpura ielai;
  3. Ziediņu ceļā;
  4. Traktoristu ielā.

Darbus veic SIA “Lucidus”.

 

Aviacijas_02.11..jpg

 

Aviacijas_02.11._1.jpg

 

Traktoristu_02.11..jpg

 

Projekta aktualitātes uz 26.10.2020. 

Turpinot realizēt emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansētā projekta “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” aktivitātes “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā”, šonedēļ uzsākta veco ielas gaismekļu nomaiņa pret jaunās paaudzes LED gaismekļiem, kuri aprīkoti ar gaismekļu kontrolieriem un apgaismojuma attālinātās vadības sistēmas blokiem:

  1. Līču ielas posmā no Birzes ielas līdz Upes ielai;
  2. Apšu ielas posmā no Apšu ielas Nr. 1 līdz Apšu ielai Nr. 21;
  3. Lielās ielas posmā no Dambja ielas līdz Māras ielai;
  4. Dobeles šosejas posmā no Māras ielas līdz Pūra ceļam;
  5. Aviācijas ielas posmā no Loka maģistrāles līdz A/S “AMO Plant”
  6. Raiņa ielā.

Darbus veic SIA “Lucidus”.

 

20201026_101832.jpg

 

20201026_105822.jpg

 

 

Projekta aktualitātes uz 23.10.2020. 

Realizējot emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansētā projekta “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” aktivitātes “Ielu apgaismojuma modelēšanas poligona izveide Meiju ceļā 9, Jelgavā”, šodien uzsākti ielu apgaismojuma modelēšanas poligona izbūves darbi pie Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas, Meiju ceļā Nr.9. Poligons paredzēts apgaismojuma intensitātes un citu parametru mērīšanai mācību nolūkos.

 

Paredzēta kabeļu izbūve 138 m garumā un divu apgaismojuma balstu uzstādīšana.

 

Darbus veic SIA “Mītavas Elektra” un tos plānots pabeigt šī gada novembrī.

 

Tehnol_laukums_EKii.jpg

 

 

Projekta aktualitātes uz 19.10.2020.

Realizējot emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansētā projekta “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” aktivitātes “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā”, šonedēļ uzsākta veco ielas gaismekļu nomaiņa pret jaunās paaudzes LED gaismekļiem, kuri aprīkoti ar gaismekļu kontrolieriem un apgaismojuma attālinātās vadības sistēmas blokiem. Darbus veic SIA “Lucidus”. Gaismekļi tiks nomainīti:

  • Vecā ceļa posmā no Kalnciema ceļa līdz Institūta ielai;
  • Rīgas ielas posmā (gājēju celiņam) no Loka maģistrāles līdz pilsētas administratīvajai robežai;
  • Akmeņu ielas posmā no Imantas ielas līdz Kronvalda ielai;
  • Emburgas iela posmā no Birzes ielas līdz Upes ielai;
  • Pilssalas ielā.

20201019_132626.jpg

 

20201019_134258.jpg

 

20201019_134503.jpg

 

 

Projekta aktualitātes uz 06.12.2019.

 

Īstenota viena no siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas projekta aktivitātēm

Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansētā projekta “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” aktivitāte “Stacijas parka apgaismojuma rekonstrukcija, Jelgavā” realizēta 2019.gada novembra beigās. Aktivitātes plānotie darbi Stacijas parkā tika uzsākti 2019.gada jūlijā, parkā ir uzstādīti 37 jauni LED gaismekļi un parka tipa apgaismojuma laternas.

 

Laternas ir aprīkotas ar kontrolieriem, kas nodrošina automātisku gaismekļu darbību. Uztverot cilvēku klātesamību no 15 m attāluma, palielinās gaismas intensitāte. Integrētās dimmēšanas sistēma ļaus ilgtermiņā samazināt elektrības patēriņu līdz 50%. 

 

Stacijas parka apgaismojuma rekonstrukcijas kopējās izmaksas ir 79 560.60 eiro (ar PVN). Stacijas parka apgaismojuma rekonstrukcijas darbus veica SIA “A.C./D.C.”. Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansētā projekta “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” mērķis ir ieviest un demonstrēt viedās pilsētvides tehnoloģijas, kas samazina siltumnīcefekta gāzu emisijas.

 

20191115_091108.jpg

 

20191115_091440.jpg

 

20191115_091446.jpg

 

 

Projekta aktualitātes uz 17.10.2019.

 

Apgaismojums Stacijas parkā

Turpinot realizēt emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansēto projektu “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” aktivitāti, Stacijas parkā uzstādītas un pieslēgtas 37 jaunas parka tipa apgaismes laternas ar LED gaismekļiem.

 

Projekta mērķis ir ieviest un demonstrēt viedās pilsētvides tehnoloģijas, kas samazina siltumnīcefekta gāzu emisijas. Realizējot projektu, paredzēta elektroenerģijas patēriņa ekonomija 1,754 Mwh gadā. Saskaņā ar veiktajiem teorētiskajiem aprēķiniem jaunās paaudzes gaismu emitējošās diodes jeb LED gaismekļi, nodrošinās elektrības patēriņa samazinājumu uz 17% ar apgaismojuma līmeņa uzlabojumu.

 

Uzstādītās laternas tiks aprīkotas ar kontrolieriem, kas nodrošinās automātisku gaismekļu darbību, uztverot cilvēku klātesamību no 15 m attāluma, palielinoties gaismas intensitātei, un integrētās dimmēšanas sistēmu, kas ļaus samazināt apgaismojuma intensitāti saskaņā ar uzstādīto programmu, palielinot elektrības patēriņa samazinājumu līdz 50%.

 

Stacijas parka apgaismojuma rekonstrukcijas projekta kopējās izmaksas ir 79 560.60 eiro (ar PVN).

 

20191014_162743.jpg

 

20191014_161913.jpg

 

IMG-20191016-WA0000.jpg

 

 

 

Projekta aktualitātes uz 29.07.2019.

 

Realizējot emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansētā projekta “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām Jelgavā” aktivitātes, Stacijas parkā uzsākta apgaismojuma rekonstrukcija. Parkā tiks uzstādītas 37 jaunas parka tipa apgaismojuma laternas ar LED gaismekļiem, kuras būs aprīkotas ar gaismekļu kontrolieriem un vadības blokiem. Darbus veic SIA “A.C./D.C.” un tos plānots pabeigt novembrī.

 

 

Informācija sagatavota

JPPI “Pilsētsaimniecība”