Gada vēriennīgākie gardēžu svētki vienuviet pulcēs maizniekus, biškopjus un piena produktu ražotājus. Latvijas Siera klubs īpaši izcels katra Latvijas novada – Kurzemes, Zemgales, Vidzemes un Latgales – raksturīgos produktus un tradicionālos ēdienus, sniedzot iespēju iepazīt mūsu kulinārā mantojuma daudzveidību. Apmeklētājus sagaida arī bagātīga kultūras programma, saldējumu un kārumu festivāls, dažādas aktivitātes, degustācijas un tirdziņš.
HERCOGA JĒKABA LAUKUMS
10.00 – 16.00 – 25. Vispārējo piena, maizes un medus svētku gadatirgus, kas pulcēs vairāk nekā 200 tirgotāju.
“Svētku diena kā cepums pie piena” – Bezgalīgie sajūtu stāsti – radošais kārumu foto stūris un saldas aktivitātes bērniem.
Latvijas Maiznieku biedrības maizes ražošanas uzņēmumi kopā ar Jelgavas Amatu vidusskolas jaunajiem maizniekiem, konditoriem, pavāriem un viņu fantastisko skolotāju Guntu Briedi arī šogad kuplinās svētkus un pasniegs apmeklētājiem pēdējo gadu Maizes telts apmeklētāju iecienītāko gardumu – desertu ‘’Rudzu rupjmaizes zupu’’.
Kā jau svētkos pieņemts, nevar iztikt bez dāvanām. Citējot Imantu Ziedoni: ‘’… Ir tikai tādas mazas laimītes. Ir tikai tādi mazi ikdienības prieki’’, svētku viesi varēs piedalīties Maizes telts aktivitātēs, iegriezt Laimes ratu, saņemt dzīvesprieka, veselības balviņas un ar jaunu enerģiju un prieku doties tālāk.
Neizpaliks arī maiznieku sadarbība ar Latvijas Biškopības biedrību – kopā mēģināsim noskaidrot, ko apmeklētājiem nozīmē gan ikdienā, gan literatūrā bieži lietotais vārds ‘’Medusmaize’’ – spēcinošā rudzu maize ar jauno, Latvijā ievākto medu.
Paciemojies pie mums, Maizes teltī, un arī šogad uzzināsi, kāpēc maize un, īpaši, Rudzu maize – Lielu dara! Latvijas Biškopības biedrības degustācijas un izzinošas aktivitātes
HERCOGA JĒKABA LAUKUMA ZAĻĀS ZONAS SKATUVE
10.00 – 11.00 – TDA “Jaunība” un SDK “Ex.Lielupe”
11.00 – 15.00 – grupas: “Zaļā Galma kapella” un “TEACHERS”
KRIŠJĀŅA BARONA IELA
10.00 – 16.00 – saldējumu un kārumu festivāls
SKVĒRS AIZ KULTŪRAS NAMA
10.00 – 16.00 – 23.Latvijas novadu Siera diena kopā ar četru novadu Kulināro mantojumu
80 siera šķirņu DIŽTIRGUS , visā dienas garumā degustācijas un tirdzniecība
Vidzemes, Latgales, Kurzemes un Zemgales Kulināro mantojumu sētas ar dziesmām, dejām, Godu saimnieču klātiem godu galdiem. Kulinārā mantojuma produkti veido katra novada garšu buķeti, ir pat vairākus simtus gadu seni, bez kuriem mūsu šodienas ēdienkarte būtu visai “skumja”. Kulinārais mantojums patiesībā ir katras lauku sētas un Latvijas kopuma vizītkarte un lepnums.
Galdi “lūzīs”, jo ar dāsnu roku tiks piedāvāti visīpašākie novadu labumi , – gan aukstais galds, gan karstie ēdieni. Piemēram, Latgales Kulinārā mantojuma ēdienkartē būs guļbišnīki, kļockas, studiņs, rozītes, alus, vidzemnieces piedāvās raksturīgāko, gatavotu ar kaņepēm, arī ruksīšu kūpinātas ausis, astītes, šņukuriņus, bērzu sulu balzamu. Zemgale, kā jau maizes klēts, atbrauks ar pīrāgiem, mutē kūstošu cepumu groziem, medu, bet kurzemnieku vilinājums būs zivju un meža gaļas ēdieni.
10.00 – Svētku atklāšana
10.30 – Vidzemes, Latgales, Kurzemes un Zemgales Kulināro mantojumu sētu atvēršana ar dziesmām, dejām, Godu saimnieču klātiem galdiem
11.15 – Zemkopības ministrijas balvu pasniegšana piena pārstrādes uzņēmumiem
– siera karaļa – JĀŅU SIERA kroņa maiņas ceremonija un svētku viesu cienāšana ar lielo rituli.
– novadiem raksturīgo sieru krāšņais mirdzējums platēs
12.15 – novadu dziesmu un deju prieks:
* Andrupenes folkloras kopa „SOVVAĻNĪKI”
* Dziedātāja un akordeoniste INDRA KUMSĀRE no Vidzemes
* Kuldīgas novada folkloras apvienība „RIKA”
* OGRES TEHNIKUMA deju kolektīvs
13.30 – goda saimnieču prasmju izrādīšanas konkursos
Zīlnieces pareģojumi
14.15 – konkurss „Slavens siers + slavens vietvārds = slaveni salāti”, uzvarētāju sveikšana
15.00 – Dzied „DUETS SANDRA”.
16.00 – uz redzēšanos, JELGAVA!