1.2 °C, 2.3 m/s, 66.5 %

Atbalsts Ukrainai

Sākumlapa PakalpojumiAtbalsts Ukrainai
Atbalsts Ukrainai

Informācija par ierašanos un uzturēšanos Latvijā (LV,UA, RU)

Lai koordinētu palīdzības sniegšanu un informētu par ierašānās un atbalsta sniegšanas kārtību, Ukrainas iedzīvotājiem izstrādāta vienota platforma četrās valodās: www.ukraine-latvia.com

Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma tulkojums ukraiņu valodā 

Informācija par ieceļošanu ar mājdzīvnieku no Ukrainas

Ierodoties Latvijā, saziņai aicinam izmantot vienoto palīdzības tālruni +371 27380380

Atbalsts ukraiņiem Jelgavā

З приводу  підтримки біженцям з України,  потрібно подзвонити по телефону в Центр оперативної інформації  самоуправління – 8787

Jautājumu gadījumā Jelgavas valstspilsētas un Jelgavas novada iedzīvotāji aicināti sazināties ar Jelgavas pašvaldības operatīvas informācijas centru:

  • diennakts bezmaksas atbalsta tālrunis – 8787
  • e-pasts – info@poic.jelgava.lv

Atbalsta un palīdzības sniegšanas koordinatori darbā ar uzņemtajiem ukraiņiem Jelgavā:

  • Laine Damberga +371 22549806

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādē “Sabiedriskais centrs” koordinatori pieņem Ukrainas civiliedzīvotājus pirmdien, trešdien no pulksten 13 līdz 16 un piektdien no pulksten 9 līdz 12.

Katra konkrētā situācija tiks izvērtēta individuāli!

 Darbojas Ukrainas atbalsta tālrunis nodokļu jautājumos

Lai operatīvi informētu un palīdzētu iedzīvotājiem un uzņēmējiem, kuri sniedz atbalstu Ukrainai un tās iedzīvotājiem vai kuru uzņēmējdarbību ietekmējis karš Ukrainā, Valsts ieņēmumu dienestā (VID) no 21. marta darbojas īpaši tam izveidots tālrunis nodokļu jautājumiem par atbalstu un sadarbību ar Ukrainu – 67120012.

Šis tālrunis darbosies darba dienās no pirmdienas līdz ceturtdienai no pulksten 8.15 līdz 17, bet piektdienās no pulksten 8.15 līdz 15.45.

Zvanot uz to, ikviens uzņēmējs un iedzīvotājs var saņemt VID konsultantu atbildes uz jautājumiem par nodokļu nomaksu dažādās ar atbalstu un sadarbību saistītās situācijās, piemēram, vācot vai nosūtot ziedojumus, sniedzot pajumti, palīdzot bēgļiem uzsākt darba gaitas vai savu saimniecisko darbību Latvijā, kā arī citās situācijas, kur nepieciešams padoms par nodokļiem vai sadarbību ar Valsts ieņēmumu dienestu.

Vienlaikus jautājumus var uzdot arī rakstiski VID Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS) sadaļā “Sarakste ar VID”.

Aktuālā informācija par nodokļu jautājumiem saistībā ar notikumiem Ukrainā pieejama arī VID tīmekļvietnē www.vid.gov.lv sadaļā “Palīdzība Ukrainai”.

Izveidots krīzes tālrunis Ukrainas bēgļiem ukraiņu valodā

Lai sniegtu psiholoģisku un informatīvu atbalstu, augstskola “RISEBA” ar IKT pakalpojumu sniedzēja “Bite” tehnoloģisko atbalstu izveidojusi krīzes tālruni bēgļiem no Ukrainas. Krīzes tālruņa numurs ir: +371 209 00 209. Šobrīd to apkalpo pieci krīzes intervencēs apmācīti konsultanti, taču to skaitu plānots palielināt līdz divdesmit. Būtiski, ka konsultanti sniedz palīdzību ukraiņu valodā.

Lai nodrošinātu attālinātu psiholoģisko un informatīvu atbalstu ukraiņu valodā, krīzes tālruni apkalpo psiholoģijas studenti no Ukrainas, kurus augstskola RISEBA mācībspēki un citi psihologi un supervizori apmācīs un atbalstīs.

Ukrainas civiliedzīvotāju uzturēšanās kārtība Latvijā

Saskaņā ar grozījumiem Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā ir noteikta Ukrainas civiliedzīvotāju uzturēšanās kārtība Latvijā – no 2023. gada janvāra tie Ukrainas civiliedzīvotāji, kuri piesakās pagaidu aizsardzības statusa saņemšanai Latvijā un statusa apliecinošam dokumentam, tiek izsniegta termiņuzturēšanās atļauja uz diviem gadiem, bet tiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri pagaidu aizsardzības statusu mūsu valstī ir saņēmuši pagājušajā gadā līdz 2022. gada 31. decembrim izsniegtās ilgtermiņa vīzas un termiņuzturēšanās atļaujas būs derīgas līdz 2024. gada 4. martam, neskatoties uz šajos dokumentos norādīto dokumenta derīguma termiņu. Vairāk: ŠEIT.

Informācija par iesaisti atbalsta sniegšanā

  • Uzņēmumi, pašvaldības vai NVO, kuri gatavi Ukrainai sniegt humānu palīdzību, aicināti aizpildīt aptauju, kas pieejama šeit.
  • Šoferi, uzņēmumi, iestādes, kuri gatavi braukt uz Polijas-Ukrainas robežu, lai uz Latviju atvestu cilvēkus, aicināti aizpildīt aptauju, kas pieejama šeit.
  • Ja cilvēki privāti vēlas iesaistīties palīdzības sniegšanā dažādos veidos (būt aktīvists), tad reģistrēšanās šeit.
  • Ja pašvaldības, brīvprātīgās organizācijas vai cilvēks ar savu iniciatīvu vēlas sniegt palīdzību Ukrainas bēgļiem Latvijā – ieceļošana, izmitināšana, nodarbinātība, juridiskā vai cita palīdzība, jāaizpilda veidlapa, pieejama šeit.
  • Iedzīvotāji, kas gatavi bez atlīdzības uzņemt bēgļus:  ej.uz/atbalstscilvekiemnoukrainas  (informāciju apkopo biedrība “Gribu palīdzēt bēgļiem”);
  • Uzņēmumi, kas gatavi ziedot preces vai bez atlīdzības uzņemt bēgļus:  ej.uz/Ukrainai (informāciju apkopo Ekonomikas ministrija);
  • Uzņēmumi, kas gatavi nodarbināt bēgļus: ej.uz/r962 (informāciju apkopo Nodarbinātības valsts aģentūra).
  • Ja vēlaties sazināties par palīdzības sniegšanu un atbalstu, lūgums rakstīt pa e-pastu krize.ukraina@iem.gov.lv

Tāpat informējam, ka Ziedot.lv portālā notiek ziedojumu vākšana Ukrainas atbalstam.

Izmitinot Ukrainas kara bēgļus, var saņemt atbalstu

Jelgavas pašvaldība jūnijā sāka pieņemt pieteikumus atbalsta saņemšanai no tiem jelgavniekiem, kuri savu īpašumu izīrē Ukrainas civiliedzīvotājiem. Šādā gadījumā tiek slēgts trīspusējs līgums, kur iesaistītās puses ir pašvaldība, Ukrainas civiliedzīvotājs kā īrnieks un izīrētājs. Pašvaldība privātpersonai (izīrētājam) maksās atlīdzību par mājokļa lietošanu simts procentu apmērā no pielīgtās īres maksas, kas ietver arī visus ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītos maksājumus, tajā skaitā komunālos maksājumus, bet ne vairāk kā 300 eiro mēnesī par mājokli. Vairāk: ŠEIT.

Mājsaimniecības var pieteikties atbalstam par Ukrainas kara bēgļu izmitināšanu

Fiziskās personas, kuras savā mājoklī bez maksas izmitina Ukrainas civiliedzīvotājus, var saņemt atlīdzību par izmaksām, kas radušās, izmitinot no kara aizbēgušos Ukrainas iedzīvotājus. Šādus grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā 12. maijā pieņēma Saeima. Grozījumi likumā stājas spēkā 19. maijā. Vairāk: ŠEIT.

Medicīnas pakalpojumi

  • Kontakttālrunis saziņai ar dežūrārstu vai pierakstam pie ārsta SIA “Jelgavas poliklīnika” +371 63022101. Darba laiks: pirmdiena – piektdiena no pulksten 7.30 līdz 19, sestdiena no pulksten 8 līdz 12.
  • Ikviens Ukrainas pilsonis, kurš ieradīsies Latvijā vai jau atrodas šeit, bet karadarbības dēļ nevar atgriezties mājās, saņems visus Latvijas valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, kādi pieejami arī Latvijas iedzīvotājiem. Pakalpojumu Jelgavā sniedz SIA “Jelgavas pilsētas slimnīca”, Brīvības bulvāris 6. Uzņemšanas nodaļa +371 63030120 vai Neatliekamā medicīniskā palīdzība 113.

– Informatīvais materiāls latviešu valodā LV

– Informatīvais materiāls ukraiņu valodā UA

– Infomatīvais materiāls krievu valodā ENG

  • Ģimenes ārsta konsultatīvais tālrunis 66016001 – konsultācijas pa telefonu vienkāršas saslimšanas gadījumā (nelielas traumas, brūces, saaukstēšanās, drudzis, vemšana, sasitumi u.c.). Darba dienās no pulksten 17 vakarā līdz  8 rītā, brīvdienās un svētku dienās – 24h diennaktī. Konsultācijas pieejamas arī krievu valodā.

 

 

Psihoemocionālais atbalsts

 Juridiskā palīdzība

Ja kopā ar jums no Ukrainas ceļo mājdzīvnieks

Ieceļotājiem no Ukrainas, kuri Latvijā ieradušies ar savu mājdzīvnieku – suni, kaķi vai sesku, ir jāvēršas tuvākajā veterinārajā klīnikā, lai reģistrētu, čipētu un, ja nepieciešams, vakcinētu dzīvnieku.

INFO (LV, UA, RU)

Jelgavā atklāta Vienas pieturas aģentūru ārzemniekiem

Skolotāju ielā 8, pašvaldības iestādes “Sabiedriskais centrs” telpās, atklāta Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) Vienas pieturas aģentūras Jelgavas filiāle. Tajā vienuviet  nodrošina informatīvo atbalsts un sniedz pakalpojumi trešo valstu pilsoņiem.

Vienas pieturas aģentūras darba laiks Jelgavā:

pirmdienās no pulksten 8.30 līdz 18,

otrdienās, trešdienās un ceturtdienās no pulksten 8.30 līdz 17,

piektdienās no pulksten 8.30 līdz 16.

Tālrunis uzziņām 25915300.

Plašāka informācija pieejama tīmekļvietnē www.integration.lv un www.sif.gov.lv.

Pašnodarbinātie Ukrainas civiliedzīvotāji var saņemt pabalstu

Saskaņā ar grozījumiem Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā pašnodarbinātajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri pēc 2022. gada 24. februāra normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir reģistrējušies Valsts ieņēmumu dienesta (VID) nodokļu maksātāju reģistrā kā pašnodarbinātās personas, ir tiesības Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) pieprasīt vienreizēju pabalstu pašnodarbinātības uzsākšanai. Pabalsts tiek izmaksāts vienas minimālās mēneša darba algas apmērā – 500 eiro

Kā informē NVA, lai saņemtu pabalstu, pašnodarbinātajam Ukrainas civiliedzīvotājam viena mēneša laikā no reģistrācijas dienas VID ir jāiesniedz NVA iesniegums par pabalsta piešķiršanu. Ja Ukrainas civiliedzīvotājs kā pašnodarbinātā persona ir reģistrējies VID pirms Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma 7. panta 14. daļas stāšanās spēkā (pirms 2022. gada 24. septembra), tad iesniegums par pabalsta piešķiršanu NVA ir jāiesniedz viena mēneša laikā no grozījumu spēkā stāšanās dienas – līdz 2022. gada 23. oktobrim). Vairāk: ŠEIT.

Ukrainas bēgļiem, kuri Latvijā ir darba ņēmēji, gada ienākumu deklarācija nav jāiesniedz

Sākusies gada ienākumu deklarāciju iesniegšana Valsts ieņēmumu dienestā, kas raisījusi jautājumus Latvijā dzīvojošo Ukrainas civiliedzīvotāju vidū, vai tas ir jādara arī viņiem. Valsts ieņēmumu dienests skaidro (VID), kādos gadījumos Ukrainas civiliedzīvotājiem ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un kādos gadījumos tā nav jāiesniedz. Vairāk: ŠEIT.

Ukrainas civiliedzīvotāji ZRKAC un centrā “Buts” var pieteikties bezmaksas latviešu valodas apmācībām

Pieaugušie Ukrainas civiliedzīvotāji var pieteikties bezmaksas latviešu valodas apmācībām. Jelgavā latviešu valodas apmācības tiek organizētas Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) Svētes ielā 33 un mācību centrā “Buts” Jāņa ielā 4. Interesentiem obligāti iepriekš jāpiesakās.

Programma nodrošinās bezmaksas latviešu valodas mācības 120 stundu apjomā iesācējiem A1 līmenī un ietvers tādu prasmju apgūšanu kā klausīšanās, lasīšana, runāšana un rakstīšana saziņai vienkāršās ikdienas situācijās. Pēc kursu beigšanas dalībnieki varēs kārtot valsts valodas prasmes pārbaudi profesionālo un amata pienākumu veikšanai un pastāvīgās uzturēšanās atļaujas iegūšanai. Vairāk: ŠEIT.