17.9 °C, 2.3 m/s, 57.4 %

2023. gads

2023. gads

Par sasniegumiem sportā 2023. gadā sveikti 15 sportisti, astoņi treneri, viena sporta spēļu komanda, viena sporta organizācija, kā arī sveikts pilsētas gada sporta skolotājs un pasniegta balva par ieguldījumu sportā.

 

GADA SPORTISTE OLIMPISKAJOS SPORTA VEIDOS

Melānija Čamane – Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skolas smaiļotāja šogad kļuva par pasaules čempioni juniorēm divniekos 500 metros un Eiropas vicečempioni juniorēm divniekos 500 metros. Tāpat viņa startēja Eiropas spēlēs, kur izcīnīja 10. vietu 500 metros divniekiem un 8. vietu 200 metros jauktajiem divniekiem pieaugušo konkurencē. Daudzkārtēja Latvijas čempione juniorēm.

 

GADA SPORTISTS OLIMPISKAJOS SPORTA VEIDOS

Reinis Bērziņš – slidošanas kluba “SK Zemgale” šorttrekists izcīnīja 3. vietu Eiropas čempionātā 500 metru distancē, kā arī 3. vieta viņam divos Pasaules kausa posmos 1500 metru distancē – Drēzdenē, Vācijā, un Monreālā, Kanāda.

 

GADA TRENERIS

Juris Lauris – Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skolas smaiļošanas treneris. Trenera audzēkņi Kārlis Dumpis, Kristiāns Lauris, Katrīna Smiltniece un Melānija Čamane šogad lieliski startējuši gan pasaules, gan Eiropas, gan Latvijas mērogā.

 

GADA SPORTISTS NEOLIMPISKAJOS SPORTA VEIDOS

Kristaps Blūmanis – ārmreslinga kluba “Legacy Jelgava” pārstāvis gan Eiropas U-23, gan pasaules U-23 čempionātā izcīnīja 1. vietu ar labo roku un 2. vietu ar kreiso roku svara kategorijā līdz 75 kilogramiem. Viņam arī 2. vieta ar kreiso roku un 5. vieta ar labo roku pasaules čempionātā pieaugušajiem svara kategorijā līdz 75 kilogramiem.

 

PAR IEGULDĪJUMU SPORTĀ

Liene Brička – “Sporta servisa centra fizioterapeitei ir būtiska loma dažāda līmeņa Jelgavas sportistu aprūpē, savainojumu un traumu profilaksē, gūto traumu ārstēšanā, kā arī palīdzot viņiem atgriezties sportā pēc traumas. Viņa rūpējas gan par Jelgavas sporta spēļu komandām, gan par sportistiem individuāli. Liene ir zinoša par jaunākajiem pētījumiem un metodēm fizioterapijā, turpina paaugstināt savu kvalifikāciju un prasmes, izmantojot kursus, seminārus un citas profesionālās izaugsmes iespējas.

 

GADA SPORTA SPĒĻU KOMANDA

Hokeja komanda “Zemgale/LBTU” – hokeja kluba “Zemgale” komanda “Zemgale/LBTU” 2022./2023. gada sezonā aizstāvēja Latvijas čempionu titulu, kā arī kļuva par Baltijas čempioniem. Komanda jau divas sezonas piedalās arī Kontinentālā kausa izcīņā.

 

GADA SPORTA SKOLOTĀJS

Inta Gurkle – Jelgavas Centra pamatskolas sporta skolotāja ir mācību jomas “Veselība un fiziskā aktivitāte” vadītāja savā skolā. Atsaucīga un pretimnākoša gan ar skolēniem, gan ar kolēģiem. Iesaistās dažādos pilsētas sporta pasākumos un kopā ar skolēniem vairākus gadus  piedalās Latvijas Olimpiskās komitejas projektā “Sporto visa klase”.  Skolai augot un kļūstot par pamatskolu, skolotāja atradusi veidu, kā jauniešus motivēt un iesaistīt sporta aktivitātēs gan mācību stundās, gan ārpus stundu pasākumos.

 

GADA PERSPEKTĪVĀKAIS SPORTISTS

Linards Reinis Laizāns – Jelgavas Ledus sporta skolas šorttrekists Eiropas jaunatnes ziemas olimpiskajā festivālā izcīnīja divas godalgotas vietas šorttrekā – 1. vietu 500 metru distancē un 2. vietu 1000 metru distancē.

 

GADA PERSPEKTĪVĀKĀ SPORTISTE

Rūta Šķirus – Jelgavas Specializētās peldēšanas skolas peldētāja izcīnīja 1. vietu Latvijas čempionātā pieaugušajiem 50 metros brasā, un Latvijas U-19 čempionātā 4×50 metru kompleksajā stafetē. Savukārt Latvijas jauniešu un junioru čempionātā Rūtai piecas zelta medaļas – 50, 100 un 200 metros brasā, 4×100 metru brīvā stila stafetē un 4×100 metru kompleksajā stafetē.

 

GADA SPORTISTS VETERĀNU SPORTĀ

Andrejs Dūda – kluba “Mitau swim” peldētājs izcīnīja 1. vietu pasaules čempionātā vecmeistariem 50 metros tauriņstilā un 2. vietu 50 metros brīvajā stilā 40–44 gadu vecuma grupā. 50 metros tauriņstilā Andrejs arī laboja sacensību un pasaules rekordu, veicot distanci 24,11 sekundēs.

 

JELGAVAS “SPORTA SERVISA CENTRA” SPECIĀLĀ BALVA

Artis Ābols – hokeja komanda “Zemgale/LBTU” galvenā trenera Arta Ābola vadībā nosargāja savu Latvijas čempionu titulu un arī šo sezonu iesākusi jaudīgi, atrodoties tabulas augšgalā.

 

GADA SPORTA ORGANIZĀCIJA

JFC “Jelgava” – biedrība mērķtiecīgi darbojas amatieru futbola attīstībā un popularizēšanā Jelgavā. Biedrības komanda šogad kļuva par Rietumu futbola līgas čempioniem un Latvijas futbola 3. līgas vicečempioniem, iegūstot tiesības startēt 2. līgā. Organizē Jelgavas atklātos vasaras un ziemas čempionātus futbolā, atbalsta un līdzdarbojas “Sporta servisa centra” rīkotajos pasākumos, kā arī piedāvā aktivitātes pilsētas iedzīvotājiem un viesiem. Aktīvi piesaista atbalstītājus, veic mērķtiecīgu darbu ar līdzjutējiem un ir aktīvi sociālo mediju telpā.

 

PAR AUGSTIEM SASNIEGUMIEM SPORTĀ

Sportisti

Katrīna Smiltniece – Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skolas smaiļotāja pasaules U-23 čempionātā izcīnīja 8. vietu 5000 metros vieniniekiem un Eiropas U-23 čempionātā – 12. vietu 200 metros vieniniekiem. Kā arī kļuva par divkārtēju Latvijas čempioni 200 un 500 metros četriniekiem.

 

Kārlis Dumpis – Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skolas smaiļotājs pasaules čempionātā izcīnīja 11. vietu 500 metros četriniekiem. Eiropas spēlēs viņam 8. vieta gan 500 metros četriniekiem, gan 200 metros jauktajiem divniekiem. Viņš arī vairākkārtējs Latvijas čempions pieaugušo un U-23 grupā.

 

Vladislavs Krasovskis – ārmreslinga kluba “Legacy Jelgava” pārstāvis Eiropas čempionātā Open grupā izcīnīja 1. vietu ar labo roku un 3. vietu ar kreiso roku svara kategorijā līdz 80 kilogramiem.

 

Kārlis Žūriņš – izcīnīja 3. vietu Eiropas čempionātā ūdensmotocikliem SKI GP2 klasē.

 

Kristiāns Lauris – Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skolas smaiļotājs pasaules U-23 čempionātā izcīnīja 7. vietu vieninieku MIX stafetē 5000 metros. Viņš arī divkārtējs Latvijas čempions junioru grupā.

 

Nils Kravalis – biedrības “TriRunPro” triatlonists izcīnīja 3. vietu Eiropas kausā triatlonā junioriem MIX stafetē.

 

Kirils Korkačs – Jelgavas Ledus sporta skolas daiļslidotājs izcīnīja 10. vietu Eiropas jaunatnes ziemas olimpiskajā festivālā daiļslidošanā un 3. vietu Starptautiskās Slidošanas savienības sacensībās “Budapest Trophy” junioru grupā.

 

Una Ulmane – Jelgavas Skvoša kluba pārstāve izcīnīja 3. vietu Eiropas skvoša federācijas reitinga turnīrā “Latvian Junior Open” U-19 vecuma grupā, kā arī kļuva par Baltijas čempioni skvošā U-19 vecuma grupā.

 

Anastasija Isajeva – Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skolas džudiste izcīnīja 5. vietu Eiropas kausā džudo kadetiem svara kategorijā līdz 70 kilogramiem.

 

Treneri

Mārtiņš Marnauza – biedrības “TriRunPro” triatlona treneris. Viņa audzēknis Nils Kravalis Eiropas kausā triatlonā junioriem MIX stafetē izcīnīja 3. vietu.

 

Jeļena Visocka – Jelgavas Specializētās peldēšanas skolas trenere. Viņas audzēkne Rūta Šķirus guvusi panākumus Latvijas čempionātā gan jauniešu un junioru, gan U-19, gan pieaugušo vecuma grupās un bijusi veiksmīga kā individuālajās distancēs, tā stafešu peldējumos.

 

Baiba Lulle – Jelgavas Skvoša kluba trenere. Viņas audzēkne Una Ulmane izcīnīja 3. vietu Eiropas skvoša federācijas reitinga turnīrā “Latvian Junior Open” U-19 vecuma grupā, kā arī kļuva par Baltijas čempioni skvošā U-19 vecuma grupā.

 

Guntis Malējs – Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skolas džudo treneris. Viņa audzēkne Anastasija Isajeva izcīnīja 5. vietu Eiropas kausā džudo kadetiem svara kategorijā līdz 70 kilogramiem.

Andrejs Brovenko – Jelgavas Ledus sporta skolas daiļslidošanas treneris. Viņa audzēknis Kirils Korkačs izcīnīja 10. vietu Eiropas jaunatnes ziemas olimpiskajā festivālā daiļslidošanā un 3. vietu Starptautiskās Slidošanas savienības sacensībās “Budapest Trophy” junioru grupā.

Evita Krievāne – Jelgavas Ledus sporta skolas šorttreka trenere. Viņas audzēkņi Linards Reinis Laizāns un Reinis Bērziņš izcīnījuši godalgotas vietas Eiropas un pasaules mēroga sacensībās.