Šonedēļ Starptautiskajā izstāžu centrā «Ķīpsala» Rīgā norisinās pārtikas izstāde «Riga Food 2010». Uz to šodien, 10. septembrī, dodas arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes zinātnieki, pulksten 11 aicinot ikvienu uz zinātniski praktisko semināru «Pētniecība un inovācijas pārtikas nozarē». Viņi nav vienīgie, kas pārstāvēs Jelgavu, uz izstādi šodien mācību ekskursijā devušies arī Amatu vidusskolas topošie maiznieki, konditori, pavāri, pavāru palīgi un pasniedzēji.
Ritma Gaidamoviča
LLU izstādē izveidojusi arī stendu, kurā var iegūt informāciju gan par augstskolas piedāvājumu pētījumu jomā, gan iespējām iegūt augstāko izglītību.
LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses centra vadītāja Sandra Muižniece-Brasava informē, ka seminārā tiks prezentēti jaunākie zinātniski-praktiskie pētījumi pārtikas jomā, kas saistīti ar inovatīvu produktu iegūšanu un dažādu metožu izmantošanu izejvielu pārstrādē, apspriestas pārtikas produktu tendences Latvijā, sniegta informācija par pārtikas iepakojumu Latvijas patērētāja skatījumā, kā arī pārtikas piedevām, kuras izmanto produktu ražošanā.
«Pārtikas produktu patēriņš ir atkarīgs no cenas un pirktspējas, taču to ietekmē arī citi faktori. Piemēram, pēdējā gada laikā samazinājies kūku patēriņš, lai gan bulciņas iedzīvotāji pērk tikpat daudz. Tas saistīts ar kopējo ekonomisko situāciju valstī,» teic LLU Ekonomikas fakultātes asociētā profesore Aija Eglīte, piebilstot, ka ne visi dati par produktu patēriņu tiek apkopoti.
Viņa zina teikt, ka vietējie iedzīvotāji arvien mazāk patērē arī rudzu maizi, lai gan tā ir valsts identitāte un daudzi ārzemnieki pēc viesošanās Latvijā mājās ved tieši maizi. Arī par to, kāpēc rudzu maize tiek patērēta mazāk, varēs uzzināt semināra.
Pētījumi veikti LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē iesaistot Pārtikas zinātnes studentus, maģistrantus, doktorantus, jaunos zinātniekus, kā arī pieredzējušos Latvijas zinātniekus. Daļa pētījumu, kas saistīti ar izejvielu izpēti un jaunu produktu izstrādi, veikti ESF līdzfinansētā projekta «Pārtikas nozares zinātniski pētnieciskās grupas izveide» ietvaros. Tāpat tiek veikti pētījumi sadarbībā ar dažādiem pārtikas ražošanas uzņēmumiem un dažādu projektu ietvaros.
Savukārt 11. septembrī LLU stendā varēs apskatīt īpašo animācijas stendu, kur tiks veikti dažādi eksperimenti, kas saistīti ar dažādiem pārtikas produktiem un to īpašībām, ka arī veicot uzdevumus pārbaudīt savus maņas orgānus – smaržu un garšu. Tāpat katram interesentam būs iespēja no rudens veltēm veidot dažādus mākslas darbus.
Jelgavas Amatu vidusskolas direktore Edīte Bišere informē, ka šogad viņas vadītās skolas audzēkņi – topošie maiznieki, pavāri, pavāru palīgi un konditori, uz «Riga Food 2010» dosies mācību ekskursijā. «Esam nolēmuši, ka izstādes laikā notiekošajos konkursos mēs nepiedalīsimies, jo ir daudz citu projektu, kas mums jāīsteno. Jāatzīst, ka arī finansiāli to nevaram atļauties,» tā E.Bišere. Tālab šajā gadā mērķis ir iepazīstināt jauniešus ar jaunākajām iekārtām, redzēt jaunākās darba tehnoloģijas un uzzināt receptes.
Foto: Ivars Veiliņš