21.2 °C, 3.5 m/s, 40.5 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāArī jelgavnieki dodas uz «Riga Food 2010»
Arī jelgavnieki dodas uz «Riga Food 2010»
10/09/2010

Šonedēļ Starptautiskajā izstāžu centrā «Ķīpsala» Rīgā norisinās pārtikas izstāde «Riga Food 2010». Uz to šodien, 10. septembrī, dodas arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes zinātnieki, pulksten 11 aicinot ikvienu uz zinātniski praktisko semināru «Pētniecība un inovācijas pārtikas nozarē». Viņi nav vienīgie, kas pārstāvēs Jelgavu, uz izstādi šodien mācību ekskursijā devušies arī Amatu vidusskolas topošie maiznieki, konditori, pavāri, pavāru palīgi un pasniedzēji.

Ritma Gaidamoviča

Šonedēļ Starptautiskajā izstāžu
centrā «Ķīpsala» Rīgā norisinās pārtikas izstāde «Riga Food 2010».
Uz to šodien, 10. septembrī, dodas arī Latvijas Lauksaimniecības
universitātes zinātnieki, pulksten 11 aicinot ikvienu uz zinātniski
praktisko semināru «Pētniecība un inovācijas pārtikas nozarē». Viņi
nav vienīgie, kas pārstāvēs Jelgavu, uz izstādi šodien mācību
ekskursijā devušies arī Amatu vidusskolas topošie maiznieki,
konditori, pavāri, pavāru palīgi un
pasniedzēji.

LLU izstādē izveidojusi arī stendu, kurā
var iegūt informāciju gan par augstskolas piedāvājumu pētījumu
jomā, gan iespējām iegūt augstāko izglītību.

LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses
centra vadītāja Sandra Muižniece-Brasava informē, ka seminārā tiks
prezentēti jaunākie zinātniski-praktiskie pētījumi pārtikas jomā,
kas saistīti ar inovatīvu produktu iegūšanu un dažādu metožu
izmantošanu izejvielu pārstrādē, apspriestas pārtikas produktu
tendences Latvijā, sniegta informācija par pārtikas iepakojumu
Latvijas patērētāja skatījumā, kā arī pārtikas piedevām, kuras
izmanto produktu ražošanā.

«Pārtikas produktu patēriņš ir atkarīgs
no cenas un pirktspējas, taču to ietekmē arī citi faktori.
Piemēram, pēdējā gada laikā samazinājies kūku patēriņš, lai gan
bulciņas iedzīvotāji pērk tikpat daudz. Tas saistīts ar kopējo
ekonomisko situāciju valstī,» teic LLU Ekonomikas fakultātes
asociētā profesore Aija Eglīte, piebilstot, ka ne visi dati par
produktu patēriņu tiek apkopoti.

Viņa zina teikt, ka vietējie iedzīvotāji
arvien mazāk patērē arī rudzu maizi, lai gan tā ir valsts
identitāte un daudzi ārzemnieki pēc viesošanās Latvijā mājās ved
tieši maizi. Arī par to, kāpēc rudzu maize tiek patērēta mazāk,
varēs uzzināt semināra.

Pētījumi veikti LLU Pārtikas
tehnoloģijas fakultātē iesaistot Pārtikas zinātnes studentus,
maģistrantus, doktorantus, jaunos zinātniekus, kā arī pieredzējušos
Latvijas zinātniekus. Daļa pētījumu, kas saistīti ar izejvielu
izpēti un jaunu produktu izstrādi, veikti ESF līdzfinansētā
projekta «Pārtikas nozares zinātniski pētnieciskās grupas izveide»
ietvaros. Tāpat tiek veikti pētījumi sadarbībā ar dažādiem pārtikas
ražošanas uzņēmumiem un dažādu projektu ietvaros.

Savukārt 11. septembrī LLU stendā varēs
apskatīt īpašo animācijas stendu, kur tiks veikti dažādi
eksperimenti, kas saistīti ar dažādiem pārtikas produktiem un to
īpašībām, ka arī veicot uzdevumus pārbaudīt savus maņas orgānus –
smaržu un garšu. Tāpat katram interesentam būs iespēja no rudens
veltēm veidot dažādus mākslas darbus.

Jelgavas Amatu vidusskolas direktore
Edīte Bišere informē, ka šogad viņas vadītās skolas audzēkņi –
topošie maiznieki, pavāri, pavāru palīgi un konditori, uz «Riga
Food 2010» dosies mācību ekskursijā. «Esam nolēmuši, ka izstādes
laikā notiekošajos konkursos mēs nepiedalīsimies, jo ir daudz citu
projektu, kas mums jāīsteno. Jāatzīst, ka arī finansiāli to nevaram
atļauties,» tā E.Bišere. Tālab šajā gadā mērķis ir iepazīstināt
jauniešus ar jaunākajām iekārtām, redzēt jaunākās darba
tehnoloģijas un uzzināt receptes.

Foto: Ivars Veiliņš