13.2 °C, 3.1 m/s, 63 %

Pilsētā

Ko pēta Jelgavas zinātnieki?
25/02/2011

Kaut arī valsts finansējums Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) zinātniskajiem pētījumiem samazinājies, laboratorijās rosība notiek nepārtraukti, aktīvi piesaistot Eiropas finansējumu. LLU zinātņu prorektors Pēteris Rivža atzīst, ka zinātnei un pētījumiem LLU tiek piesaistīti ievērojami līdzekļi, piemēram, pērn no Eiropas Sociālā fonda pētniecībai, iekārtu iegādei un infrastruktūras uzlabošanai piesaistīti 1 565 017,40 lati, no Eiropas Reģionālās attīstības fonda – 2 967 338,11 lati. Visvairāk pētījumu ir Pārtikas tehnoloģiju (PTF), Meža (MF) un Tehniskajā fakultātē (TF). PTF strādā pie armijas pārtikas iepakojuma izstrādes, pēta selekcionētus pīlādžus, marmelādes ražošanu no ķirbjiem un āboliem. Savukārt TF aktīvi pēta atjaunojamos enerģijas resursus, MF strādā pie jaunas koku resursu uzskaites sistēmas ar lāzera metodi. Šobrīd LLU zinātnieki paši vai arī sadarbībā ar uzņēmējiem arvien vairāk savus atklājumus vēlas aizsargāt ar patentu, lai izvairītos no situācijas, ka «kaimiņš nočiepa manu ideju». Pērn LLU no Patentu valdes apstiprinājumu saņēma 16 agrāk iesniegtiem patentiem, bet augstskolai pavisam ir 31 aktīvs patents – daļa patentu, kuri pieder tikai LLU, daļa – kopīgi ar uzņēmumiem. Ja LLU ir viens īpašnieks, visi ienākumi, ja kāds vēlas to pirkt, nonāk augstskolai, bet, ja divpusējs, – līgumā tiek atrunāts, kāda ir katra peļņas daļa. Tiesa, šobrīd patentus izmanto tikai uzņēmumi pasūtītāji un pagaidām neviena trešā persona nav tos vēlējusies pirkt. Pētījumi LLU tiek veikti par Eiropas un ieinteresēto uzņēmēju līdzekļiem. Pērn LLU iesniegusi arī pirmo starptautisko patenta pieteikumu par metodi bioetanola pussausai kongruentai dehidrēšanai – metodi, ar kuras palīdzību no bioetanola (benzīna un spirta maisījuma) ar ievērojami mazākiem resursiem spirtā var samazināt ūdens daudzumu. Apstiprinājums iesniegšanai Eiropas Patentu organizācijai saņemts, taču process līdz patenta apstiprināšanai ir garš – var paiet pat trīs, pieci gadi.

Kaut arī valsts finansējums Latvijas Lauksaimniecības
universitātes (LLU) zinātniskajiem pētījumiem samazinājies,
laboratorijās rosība notiek nepārtraukti, aktīvi piesaistot Eiropas
finansējumu. LLU zinātņu prorektors Pēteris Rivža atzīst, ka
zinātnei un pētījumiem LLU tiek piesaistīti ievērojami līdzekļi,
piemēram, pērn no Eiropas Sociālā fonda pētniecībai, iekārtu
iegādei un infrastruktūras uzlabošanai piesaistīti 1 565 017,40
lati, no Eiropas Reģionālās attīstības fonda – 2 967 338,11 lati.
Visvairāk pētījumu ir Pārtikas tehnoloģiju (PTF), Meža (MF) un
Tehniskajā fakultātē (TF). PTF strādā pie armijas pārtikas
iepakojuma izstrādes, pēta selekcionētus pīlādžus, marmelādes
ražošanu no ķirbjiem un āboliem. Savukārt TF aktīvi pēta
atjaunojamos enerģijas resursus, MF strādā pie jaunas koku resursu
uzskaites sistēmas ar lāzera metodi.

Šobrīd LLU zinātnieki paši vai arī sadarbībā ar
uzņēmējiem arvien vairāk savus atklājumus vēlas aizsargāt ar
patentu, lai izvairītos no situācijas, ka «kaimiņš nočiepa manu
ideju». Pērn LLU no Patentu valdes apstiprinājumu saņēma 16 agrāk
iesniegtiem patentiem, bet augstskolai pavisam ir 31 aktīvs patents
– daļa patentu, kuri pieder tikai LLU, daļa – kopīgi ar uzņēmumiem.
Ja LLU ir viens īpašnieks, visi ienākumi, ja kāds vēlas to pirkt,
nonāk augstskolai, bet, ja divpusējs, – līgumā tiek atrunāts, kāda
ir katra peļņas daļa. Tiesa, šobrīd patentus izmanto tikai uzņēmumi
pasūtītāji un pagaidām neviena trešā persona nav tos vēlējusies
pirkt. Pētījumi LLU tiek veikti par Eiropas un ieinteresēto
uzņēmēju līdzekļiem. Pērn LLU iesniegusi arī pirmo starptautisko
patenta pieteikumu par metodi bioetanola pussausai kongruentai
dehidrēšanai – metodi, ar kuras palīdzību no bioetanola (benzīna un
spirta maisījuma) ar ievērojami mazākiem resursiem spirtā var
samazināt ūdens daudzumu. Apstiprinājums iesniegšanai Eiropas
Patentu organizācijai saņemts, taču process līdz patenta
apstiprināšanai ir garš – var paiet pat trīs, pieci
gadi.

Grib lauzt stereotipu, ka koks būvniecībā ir nevēlams

«Šobrīd visā pasaulē ir populāri runāt par ekoloģiju, līdz ar to
arī par zaļo būvniecību. Tieši koks ir viens no dabai
draudzīgākajiem materiāliem. Tas ir CO2 neitrāls, celtniecībā to
izmanto daudzās valstīs, tikai mēs no pašmāju materiāla baidāmies,
jo ugunsdzēsēji saka, ka koka mājas esot nedrošas,» stāsta LLU Meža
un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta tehniskais
vadītājs Edgars Bukšāns.

Viņš ilgu laiku strādājis pie koksnes materiālu ugunsdrošību
ietekmējošo faktoru izpētes un uguns reakcijas prognozēšanas.
«Daudzi aizbildinās, ka koks ir bīstams, taču mans mērķis tomēr
bija pētīt koka reakciju ugunī un strādāt, lai apgāztu visus šos
stereotipus un mēs arvien vairāk celtu koka mājas, viesnīcas,
bērnudārzus, protams, komplektējot koku ar citiem materiāliem, kas
videi draudzīgāki. Kāpēc Skandināvijā ceļ astoņu stāvu mājas un tas
ir droši, bet mēs baidāmies?» tā E.Bukšāns, piebilstot, ka koksne
ir unikāls materiāls, jo var uzlabot tā īpašības, kas pasargā no
liesmu attīstības, ugunsgrēka veidošanās. «Nereti nevis koks ir
vainojams, bet gan nekvalitatīvi veikti būvdarbi. Ar koku ir
svarīgi kvalificēti strādāt, precīzi ievērojot visas prasības.
Būvniekam jābūt zināšanām par koka fiziskajām un mehāniskajām
īpašībām,» tā E.Bukšāns. Viņa pētījuma dati tiek skatīti, lai
varētu uzlabot Latvijas būvnormatīvus attiecībā uz ugunsdrošību un
veicinātu koka izmantošanu būvniecībā. «Patiesībā koka
konstrukcijas ir drošākas nekā metāla, kas šobrīd ir populāras.
Metāla konstrukcija temperatūras ietekmē strauji uzsilst, labi vada
siltumu, kļūst plastiskas un jau zemā temperatūrā zaudē nestspēju,
sabrūk. Bet koka – ugunsgrēkā deg dažus milimetrus, centimetrus no
ārējā slāņa, pārogļojoties aptuveni vienu milimetru minūtē. Ja
ugunsgrēks izceļas metāla karkasa ēkā, tā sabruks dažu minūšu
laikā, bet, ja būs koka sijas, ēka var izturēt līdz 30 minūtēm,
stundai vai vairāk. Kokam ir unikāla īpašība – iekšējie slāņi
neuzsilst vairāk par 100 grādiem, kamēr koksnē ir mitrums,» tā
E.Bukšāns. 

Iepakojums, kas ļauj glabāt gaļas salātus 52 dienas

Ražotājiem aizvien aktuālāks kļūst jautājums, kā produktu ilgāk
saglabāt svaigu, pagarinot derīguma termiņu. Šo jautājumu šobrīd
risina arī PTF zinātnieces docente Sandra Muižniece-Brasava un
profesore Lija Dukaļ­ska. Viņas pēta dažādu iepakojuma materiālu
saderību ar produktiem, meklējot risinājumu produktu ilgākai
uzglabāšanai. Piemēram, gaļas salātu iepakošanai atrasta pieeja,
lai salāti uzglabātos pat līdz 52 dienām.

«Mūsu pētījuma lauks – iepakojumi mijiedarbībā ar produktu. Pētām
produkta saderību ar materiālu, lai pagarinātu derīguma termiņu,
neizmantojot konservantus, atrodot piemērotāko iepakojumu un
iepakošanas tehnoloģiju,» stāsta S.Muižniece-Brasava. Uzņēmumus, ar
kuriem tiek strādāts, viņa nesauc konkurences dēļ, taču pētīta tiek
maize, piena produkti, gaļas salāti, gatavie otrie ēdieni.

«Bieži vien patērētājam šķiet, ka visu var pakot vienādos
polimēra maisiņos. Nebūt ne – pavisam ir apmēram 800 materiālu
veidi, un mūsu uzdevums ir katram produktam atrast labāko, lai
produkts būtu svaigs, drošs, kvalitatīvs un ilgāk uzglabātos,» tā
zinātniece. Kā piemēru viņa min eksperimentu ar svaigiem zaļumiem.
«Veikalā gadās redzēt, ka daļai iepakotu zaļumu derīguma termiņš
nav ne tuvu beigām, taču tie iepakojumā ir savītuši vai parādījies
norasojums, turpretim citiem termiņš teju beidzies, bet tie
izskatās, kā tikko būtu iepakoti. Tas panākts ar iepakojumu un
iepakojuma tehnoloģiju,» tā zinātniece. Arvien vairāk tiek pētīts
aktīvais iepakojums jeb videi draudzīgie materiāli, kas īsā laikā
sadalās. «Tajos blakus produktam tiek ievietoti mazi maisiņi,
mitruma vai skābekļa savācēji. Ar šo iepakojumu strādājam, taču tas
šobrīd nav pieprasīts, jo ir dārgs,» atzīst S.Muižniece-Brasava.
Tieši šajā laboratorijā tapusi jauna iepakojuma tehnoloģijas metode
– Sous vide, kas aizsargāta ar diviem patentiem, strādājot
sadarbībā ar «VSL Pārtikas grupu», kas ražo salātus. «Kopā ar
uzņēmuma īpašnieka meitu Vitu Levkāni esam izstrādājuši gaļas
salātu ar majonēzi iepakošanas tehnoloģijas režīmu metodi, kas ļauj
salātus uzglabāt līdz 52 dienām. Salāti, kas vienu dienu jau
nostāvējuši veikalā, ne vairs ir garšīgi, ne kārdinoši izskatās,
taču, ja salāti iepakoti ar šo metodi, tie būs svaigi arī pēc
četrām piecām dienām. Pērn izstādē «Rīga Food» apmeklētājiem devām
nogaršot tajā dienā gatavotus un 29 dienu nostāvējušus – atšķirības
nekādas,» tā S.Muižniece-Brasava. Šī metode ieinteresējusi arī
pārējos salātu ražotājus un aviokompānijas. «Ir gadījumi, kad
uzņēmējs atnāk ar produktu, kurš vairs nav svaigs, un prasa, lai
mēs atgūstam tā svaigumu. Taču mēs nevaram uzlabot sabojājušos
produktu, bet tikai palēnināt bojāšanās procesu,» tā zinātniece. Ar
šādas metodes palīdzību zinātnieki vēlas uzlabot situāciju, ka
trešā daļa pasaules pārtikas katru dienu nonāk atkritumos vai
vismaz 15 procenti no katra pasūtījuma atpakaļ pie ražotāja, kas
tādējādi cieš zaudējumus.

Kontā – trīs programmas mežu īpašuma vērtības noteikšanai

«Mežu īpašnieki arvien vairāk domā par to, kā ekonomiski
saimniekot ilgtermiņā, lai katru gadu saņemtu ienākumus no meža.
Lai meža saimnieks neaprobežotos tikai ar vidējiem rādītājiem par
īpašumu, ko saņem no Valsts meža dienesta (VMD), esam radījuši
datorprogrammas, kas dod precīzus datus par to, kas tad tajā mežā
ir – kādi koki, sortimentācija, kad tas būs pieaudzis un kad to
varēs cirst nost, kad jāizkopj, kad jāstāda jauns,» stāsta
Informāciju tehnoloģijas fakultātes pētnieks Salvis Daģis.

Viņš kopā ar Meža fakultātes meža nozares speciālistiem izstrādājis
trīs datu apstrādes programmas, lai varētu noteikt meža īpašuma
vērtību. Lielākie klienti – Meža konsultāciju pakalpojumu centrs,
SIA «Meža fonds», Dabas aizsardzības pārvalde, SIA «Pata AB»,
«Latvijas valsts meži».

«Cilvēki vēlas stratēģiskāk plānot, kā no meža iegūt peļņu ne
tikai šodien, bet arī nākamajos gados,» tā S.Daģis. Lai palīdzētu
novērtēt un plānot, zinātnieki piedāvā datorprogrammas. Vienkāršākā
ir «Mežvērte», kuru izmanto operatīvai un precīzākai cirsmu
novērtēšanai mazām platībām. «Saimnieks vai taksators aiziet uz
mežu ar dastmēru – elektronisku mērītāju –, uzmēra visus kokus,
noskaidro koku sugu, resnumu un garumu. Mājās pieslēdz ierīci
datoram, izlādē datus un programmā apstrādā. No tās iegūst apkopotu
informāciju: taksācijas rādītājus – diametrus, augstumus, krāju;
cirsmu novērtējumu; sortimentāciju – resni, tievi, papīrmalka,»
stāsta S.Daģis. Otra programma «Meža eksperts» paredzēta
stratēģiskai un taktiskai plānošanai, lielākiem mežu īpašniekiem –
līdz 5000 hektāru. Viņi saņem vidējos meža novērtēšanas rādītājus
no VMD, kurus ievada programmā, bet programma novērtē sīkāk, kas ir
mežā un ko no tā var dabūt šogad, nākamgad. Tā autorizēti nosaka,
kad atsevišķiem nogabaliem jāparedz ciršana, bet kad – kopšana un
atjaunošana, konkrēti arī norādot, kurā nogabalā drīkst cirst, cik
daudz un kādus kokus, ievērojot Meža likumu un meža nozares
normatīvos aktus. Ar šīs programmas palīdzību iespējams simulēt
virtuālo augšanu, piemēram, kas notiks ar mežu turpmākajos 120
gados. «Dota iespēja plānot cirsmas gatavību, ienākumus. Īpaši
saistoši tas ir uzņēmumiem, kuriem slēgti līgumi par atsevišķa
materiāla piegādi katru gadu. Ņemot talkā optimizācijas metodes,
viņš var noteikt daudzumu, cik konkrētā gadā drīkst no meža paņemt,
lai arī turpmāk būtu, ko izzāģēt,» stāsta S.Daģis. Bet jaunākā
programma – scenāriju ģenētiskā optimizācija – ļauj modelēt,
piemēram, 12 scenārijus, kā nogabals attīstīsies. Programma katram
nogabalam atrod labāko risinājumu jeb vidusceļu, lai nesvārstītos
ne augšanas rādītāji, ne peļņa. Jāpiebilst, ka maziem klientiem šīs
programmas alternatīva «Meža apsaimniekošanas plānošanas
informācijas sistēma» bez maksas pieejama internetā:
http://mapis.itf.llu.lv.

LLU izstrādā bezglutēna maizes un biskvītu receptes

PTF šobrīd tiek pētīti bezglutēna miltu izstrādājumi un
izstrādātas bezglutēna maizes un biskvītu receptūras, lai piedāvātu
celiakijas slimniekiem pašu mājās gatavotus produktus bez glutēna.
Šobrīd maizes receptūra aprobēta, iesniegts patenta pieteikums uz
bezglutēna maizes gatavošanas paņēmienu un ražotājs aktīvi strādā,
lai jau drīzumā Latvijas veikalu plauktos parādītos šī maize.

«Celiakija ir gremošanas trakta autoimūna saslimšana, ko izraisa
glutēna – graudu olbaltumvielas – nepanesība. Pret šo slimību nav
medikamentu, vienīgais pieejamais un iedarbīgākais risinājums ir
visas dzīves laikā ievērot bezglutēna diētu. Bezglutēna produkti ir
diētiski pārtikas produkti, kas nedrīkst saturēt kviešus, rudzus,
miežus vai no šiem graudaugiem izgatavotas sastāvdaļas,» skaidro
jaunā zinātniece Laila Ozola, kura šobrīd strādā pie bezglutēna
miltu izstrādājumu pētīšanas un izstrādā bezglutēna maizes un
biskvītu receptūras. «Līdz ar jaunā pētījuma ieceri atradās arī
ieinteresēts ražotājs, kura ceptuvē maizes receptūras aprobētas –
izstrādātas un pilnveidotas,» tā L.Ozola, piebilstot, ka šobrīd ir
iesniegts patenta pieteikums bezglutēna maizes gatavošanas
paņēmienam, bet ražotājs aktīvi strādā pie tā, lai laistu tirgū šo
maizi.
Pasaulē celiakija un bezglutēna produkti tiek plaši pētīti,
pētījumi uzsākti pēdējos 50 gados. Latvijā tādi nav veikti.
«Celiakija šobrīd ir izplatīta slimība, bet Latvijā netiek ražoti
bezglutēna produkti. Tiem, kas slimo ar celiakiju, nākas iegādāties
no ārzemēm importētus produktus, kas līdz ar to ir dārgi. Ja mēs
par maizes kukulīti tērējam 0,60 latus, tad celiakijas slimniekiem
maize maksā vidēji 1,50 latus, bet visbiežāk viņi izvēlas nopirkt
miltu maisījumus un cept maizi mājās, taču tas aizņem laiku,»
skaidro L.Ozola. Šobrīd L.Ozola interneta vietnē
www.visidati.lv/aptauja/442495204/1/ veic aptauju, kuras mērķis ir
uzzināt, kādas ir ar celiakiju slimojošo cilvēku domas par
bezglutēna produktiem, to pirkumu tradīcijas. «Sabiedrība kopumā ir
maz informēta par to, kas ir celiakija un bezglutēna produkti, jo,
kad slimojošie jautā pārdevējiem, vai produkti satur glutēnu, viņi
nemāk atbildēt un nesaprot atbildes nozīmīgumu. Zinu to, ka
celiakijas slimnieki vēlas plašāku produktu klāstu, tāpēc mums ir,
kur tiekties. Nožēlojami ir tas, ka ne vienmēr viss produktu
sastāvs ir atšifrēts, jo mēs, tie, kas neslimojam ar šo slimību,
neaptveram, ka pat visvienkāršākie ikdienas produkti var saturēt
glutēnu un, ja uz pakas pilnībā nav uzrakstīts produkta saturs, tas
var nopietni kaitēt celiakijas slimniekam. Ir jāpanāk, lai šis
atšifrējums tomēr būtu,» tā L.Ozola.

Sagatavoja Ritma Gaidamoviča, foto Ivars Veiliņš