Šodien ielikti jaunās piena pārstrādes rūpnīcas pamatakmeņi. Lai gan tas noticis mazliet vēlāk, nekā sākotnēji bija plānots, SIA «Latvijas piens» valdes loceklis Raimonds Freimanis norāda, ka tam būtiski aizkavēt projekta realizāciju nevajadzētu. «Celtniecības darbus plānots pabeigt februārī. Ap to laiku būsim saņēmuši arī pirmās ražošanas iekārtas, bet jau martā aprīlī paredzam sākt ražot vājpiena koncentrātu,» tā viņš.
Ilze Knusle-Jankevica
Jaunās rūpnīcas pamatos tika iemūrēti četri akmeņi – pa vienam no katra Latvijas novada. No Zemgales – centība, no Vidzemes – patriotisms, no Latgales – saliedētība, no Kurzemes – izturība un sīkstums. Svinīgajā pasākumā piedalījās arī Jelgavas mērs Andris Rāviņš, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un Zemnieku saeimas priekšsēdētājs Juris Lazdiņš. «Jelgava sevi pozicionē kā ražošanas pilsētu, un, lai gan lielāks akcents tiek likts uz mašīnbūvi un metālapstrādi, ir prieks, ka pie mums atgriežas arī pārtikas pārstrāde,» norāda A.Rāviņš. Savukārt zemkopības ministrs norādīja, ka piensaimniecība ir tāds pats bizness kā citi un, lai gūtu panākumus, jāprot ne tikai pārstrādāt izejvielas un saražot produktu, bet arī to veiksmīgi pārdot. Neklātienē sveicienus nodeva arī premjerministrs Valdis Dombrovskis, kurš savā vēstulē norādīja – šāds modelis, kad rūpnīca pieder pašiem zemniekiem, citās valstīs sevi apliecinājis kā konkurētspējīgs.
Līdz ar pamatakmeņiem jaunās rūpnīcas pamatos tika iemūrēta kapsula, kurā ielikts visu rūpnīcas īpašnieku – ap 600 zemnieku – saraksts, nauda, «Latvijas Avīzes» numurs, žurnāls «Piena Ziņas» un vēstījums ar īsu projekta aprakstu, norādi, ka Jelgava izraudzīta par jaunās rūpnīcas atrašanās vietu, jo ir ģeogrāfiskais centrs, kā arī izteikta cerība, ka līdz ar pamatakmeņu ielikšanu ielikts pamats visas piena rūpniecības nozares stabilitātei.
Būvdarbus veiks SIA «UBB Būve» un pilnsabiedrība «Uni Būve» – viņu piedāvātā līgumcena ir 2,3 miljoni latu bez PVN. «Tā kā mums mainījās ražošanas tehnoloģijas, nācās mainīt arī ēkas parametrus un atkārtoti izsludināt būvniecības konkursu,» stāsta R.Freimanis. Pieteikumus iesniedza pieci pretendenti. Saskaņā ar noslēgto līgumu būvniekiem darbi jāpabeidz nākamā gada februārī. Pilnsabiedrības pārstāvis Imants Šneps norāda, ka priekšā ir saspringts darba cēliens, taču līdz februārim rūpnīca, kas tiks celta no paneļiem, un komunikācijas būs izbūvētas. Pēc tam atliks labiekārtošanas darbi. «Pirmās – martā vai aprīlī – saņemsim vājpiena koncentrāta ražošanas iekārtas, un ražošanu paredzēts uzsākt apmēram mēneša laikā. Savukārt siera ražošanas iekārtas saņemsim vēlāk, un ražošana varētu tikt uzsākta nākamajā septembrī,» tā «Latvijas piena» valdes loceklis.
Projekta kopējās izmaksas ir 10,5 miljoni latu, no kuriem kredīts ir aptuveni 6,5 miljoni, zemnieku pašu ieguldījums – 1,275 miljoni latu, bet ES līdzfinansējums – ap trim miljoniem. Pēc jaudām šī būs viena no lielākajām piena pārstrādes rūpnīcām Latvijā – dienā rūpnīcā varēs pārstrādāt 250 tonnas piena, mēnesī saražot 500 – 600 tonnas siera. Produkcija – vājpiena koncentrāts, krējums, Krievijas un Holandes tipa sieri, kā arī dažādu šķirņu apaļie sieri – paredzēti gan vietējam, gan eksporta tirgum. Jāpiebilst, ka rūpnīcas nosaukums būs SIA «Latvijas piens», bet ražotajiem produktiem būs a/s «Trikātas siers» zīmols.
Paredzēts, ka piena produktu ražotnē būs 50 jaunas darba vietas. «Mums ir nokomplektēta tikai uzņēmuma vadība, pārējos speciālistus un darbiniekus meklēsim konkursa kārtībā,» tā R.Freimanis.
Jāpiebilst, ka rūpnīca atradīsies Langervaldes ielā 7 uz četrus hektārus liela zemesgabala, ko «Latvijas pienam» iznomā Jelgavas pašvaldība.
Foto: Ivars Veiliņš