9.5 °C, 8.1 m/s, 62.7 %

Ekonomika

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsEkonomikaJelgavas mājražotāji pārsteidz ar jaunām idejām
Jelgavas mājražotāji pārsteidz ar jaunām idejām
12/12/2019

Aizvadīta 9. Zemgales mājražotāju un amatnieku kontaktbirža, kurā pasniegtas radošuma balvas «Ideju spogulis 2019» un atzinības raksti. Četras no piecām balvām «Ideju spogulis 2019» šogad saņēma tieši Jelgavas mājražotāji, kuri piedāvā šūpoles bērniem, no ķirbju sēklu miltiem radītus maisījumus, stendus ģitāras veidolā, izstrādājumus no koka. Bet trīs pilsētas amatnieki saņēma atzinības rakstu par zaļu domāšanu, nemitīgu attīstību un radošiem risinājumiem.

Amatnieku un mājražotāju kontaktbirža šogad
pulcēja ap 150 dažādu produktu radītāju no Jelgavas, Ozolniekiem,
Jelgavas novada, Dobeles, Nīcas novada, Bauskas, Salaspils,
Rundāles, Tukuma un citām Zemgales vietām. «Atsaucība no ražotājiem
un amatniekiem ir liela – esam iemantojuši uzticību. Liels prieks
ir no tirgotājiem dzirdēt, ka viņi ņēmuši vērā klientu vēlmes – ja
pērn pircēji pēc tā jautājuši, šogad jau to var nopirkt –, jo tieši
iespēja mājražotājam un amatniekam saņemt atgriezenisko saikni no
sava pircēja ir lielākā kontaktbiržas vērtība,» atzīst Zemgales
reģiona Kompetenču attīstības centra Uzņēmējdarbības atbalsta
nodaļas vadītāja Līga Miķelsone.

Amatnieku un mājražotāju kontaktbirža
neaprobežojas tikai ar tirdziņu un produkta popularizēšanu.
Kontaktbiržas dalībniekus jau ceturto reizi vērtē žūrija, lai
noteiktu radošuma balvas «Ideju spogulis 2019» saņēmējus. Kopumā
pasniegtas piecas radošuma balvas, no kurām četras saņēma Jelgavas
amatnieki un ražotāji.

Balva «Par idejas izstrādi» pasniegta
jelgavniecei uzņēmuma «RichBerry» vadītājai Elīnai Romašovai, kura
gatavo ķirbju sēklu miltus un no tiem – maisījumus ātrai mafinu
pagatavošanai ar brūno un balto šokolādi un kaltētām dzērvenēm, kā
arī notikuši pirmie eksperimenti, pagatavojot marcipānu no ķirbju
sēklu miltiem. «Par šo produktu ir jāpasakās maniem bērniem. Viens
no puikām ir alerģisks, tāpēc, gatavojot ikdienas maltīti, daudz
eksperimentēju, lai izslēgtu no ēdienkartes produktus, kurus viņš
nedrīkst ēst, taču reizē neaizmirsām arī par veselīgu uzturu. Tieši
eksperimentējot nonācām līdz ķirbju sēklu miltiem, no kuriem var
pagatavot dažādus gatavos miltu maisījumus, piemēram, mafiniem, kas
nesatur glutēnu,» stāsta E.Romašova, piebilstot, ka uzņēmums
darbojas no septembra un pirmais iznāciens pie klientiem bijusi
izstāde «Rīga Food». «Jāatzīst, ka ķirbis kā produkts cilvēkos
raisa dažādas emocijas, bet gan Rīgā, gan arī šodien mēs mudinājām
apmeklētājus pagaršot, pirms izsaka savu spriedumu. Un tas darbojas
– klienti ir pārsteigti, jo ko tādu nav gaidījuši,» tā E.Romašova,
piebilstot, ka šobrīd ir veiktas arī iestrādes, lai pagatavotu
ķirbju miltu maisījumu maizes cepšanai bez laktozes un glutēna.

Balvu «Par veiksmīgu idejas un dizaina
risinājumu» saņēma jelgavniece Daiga Segliņa, kura radījusi zīmolu
«Kālis», kas piedāvā pašu radītas šūpoles bērniem. Februārī
uzņēmums svinēs gada jubileju, taču līdz šim tirdzniecība un
komunikācija ar klientiem notikusi tikai ar interneta starpniecību.
«Esmu viena no tām sievietēm, kam radošā čakra atvērās, kļūstot par
mammu. Tā nu mans un vīra hobijs – izgatavot dažādas šūpoles
bērniem no četru mēnešu līdz četru gadu vecumam – ir pāraudzis
ģimenes biznesā,» stāsta D.Segliņa. Viņa atzīst, ka par
pieprasījumu nevar sūdzēties, taču abi ar vīru nolēmuši, ka
nepietiek vairs tikai ar tirdzniecību internetā, bet ir jāiziet arī
uz personīgu kontaktu klātienē, tāpēc šomēnes nolēmuši piedalīties
dažādos svētku tirdziņos, un sākums ir tieši kontaktbirža.

Balvu šodien saņēma arī jelgavnieks Jasons
Ernests Mazkalniņš, kurš piedāvāja plauktus ģitāras veidolā – viņam
pasniegta balva «Par idejas pieteikumu», jelgavnieks Uldis Buberts,
kurš piedāvāja dažādus koka priekšmetus, saņēma balvu par «Par
dizaina risinājumu», bet piektais «Ideju spogulis» aizceļoja uz
Dobeli.

Pirmās ugunskristības, izejot tautā, šodien
bija zīmola «Muris mode» radītājai jelgavniecei Maijai Rubauskai,
kura izgatavo apģērbu un aksesuārus bērniem no atkārtoti izmantota
auduma. Proti, viņa piešķir otro dzīvi vecajiem džinsiem. Par savu
veikumu viņa saņēma pasākuma rīkotāju atzinības rakstu «Par zaļu
domāšanu». «Ikdienā strādāju bibliotēkā, bet šūšana ir mans hobijs.
Draugu, radu iedrošināta cenšos savu aizraušanos pārvērst par kaut
ko lielāku. Te nu es esmu – pirmo reizi savus ražojumus piedāvāju
pircējiem,» stāsta M.Rubauska, piebilstot, ka šobrīd ir iestājusies
Jelgavas Biznesa inkubatorā un iziet pirmsinkubācijas periodu.
«Mana doma – saudzējot dabu, dot vēl vienu iespēju veciem džinsiem.
Tos sakombinējot ar citiem audumiem, top krekliņi, jaciņas,
sarafāni un daudz kas cits,» stāsta Maija.

Atzinības rakstu šodien saņēma arī
jelgavnieki Ilze un Gints Kokorēviči, kuri ražo dažādus garšaugu
maisījumus, fotomeistars Juris Zēbergs, bet pārējie trīs Atzinības
raksti aizceļoja uz Salaspili, Auriem un Ozolniekiem.

Foto: Ivars Veiliņš/«Jelgavas Vēstnesis»