No 2. līdz 5. septembrim starptautiskajā izstāžu centrā «Ķīpsala» notiek plašākā pārtikas nozares izstāde Baltijā «Riga Food 2015». Tajā piedāvāt savus produktus dodas arī jelgavnieki. Plašu klāstu radīto jauninājumu pārtikā uz izstādi ved LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļa (TEPEK) sadarbībā ar LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāti (PTF), kā arī izstādei pieteikušies vairāki mūsu pilsētas mājražotāji, kas savu preci prezentēs Zemgales kopējā stendā. Uz izstādi smelties pieredzi, izzinot jaunumus pārtikas nozarē, šajās dienās dosies arī Jelgavas Amatu vidusskolas topošie pārtikas nozares speciālisti.
Ritma Gaidamoviča
LLU TEPEK vadītāja pētniece Sandra Muižniece-Brasava informē, ka TEPEK sadarbībā ar PTF organizē LLU stendu Latvijas pārtikas zinātnes un inovācijas stendā «Inovācija pārtikai», kurā plānots prezentēt jaunās pārtikas produktu izstrādnes – ābolu čipsus, dārzeņu produktus, pākšaugu pastētes, ekstrudētus pākšaugu produktus, bišu produktus, brokastu pārslas no vietējām izejvielām, olu eļļu, dabīgi raudzētus kvasus (izmantojot «Saccharomyces cerevisiae» un «Kluyveromyces marxianus» raugus) un citus produktus.
Plānotas produktu prezentācijas, degustācijas un konkursi, kā arī informācijas sniegšana par produktiem, kas tapuši LLU PTF zinātnieku un ražotāju sadarbības rezultātā ar LLU TEPEK nodaļas atbalstu.
Stendā tiks sniegta informācija par LLU studiju virzieniem un programmām, kā arī LLU zinātnieku sadarbības piedāvājumiem receptūru, tehnoloģiju un iepakojumu risinājumu izstrādnēs. LLU zinātnieki piedalīsies dažādu konkursu žūrijā, kā arī seminārā «Intelektuālā īpašuma aizsardzība pārtikas nozarē Āzijas tirgos», lai veicinātu zinātnes un uzņēmējdarbības sadarbību, kā arī Latvijas pārtikas inovācijas nozares pārstāvju atpazīstamību starptautiskajā pārtikas vidē.
Bet apskatīt, ko ražo Zemgalē, «Riga Food» varēs Zemgales plānošanas reģiona (ZPR) organizētajā Zemgales stendā. ZPR sabiedrisko attiecību speciālists Juris Kālis informē, ka dalību šajā stendā pieteikuši arī vairāki Jelgavas pilsētas mājražotāji un amatnieki: «Deco Clay» ziedu veidošanas studija «Madeira Flowerland» ar galda klājuma dekoriem un nevīstošām ziedu kompozīcijām, SIA «ViGa-Re» garšvielu maisījumi, Kārlis Rūba ar koka izstrādājumiem, «Karameļu darbnīca», pinumu meistars Juris Milčs un SIA «GENESIS» ar oša koka traukiem.
Jelgavas Amatu vidusskolas direktore Edīte Bišere stāsta, ka viņas vadītās skolas audzēkņi šogad dosies uz izstādi smelties pieredzi.
Organizatori ziņo, ka šogad izstādē piedalīsies 682 uzņēmumi no 37 valstīm, būs apskatāmi 15 valstu nacionālie stendi. Ikviens gardēdis varēs smelties idejas savai ēdienkartei, nogaršot daudz jaunu produktu un baudīt pavāru, konditoru un bārmeņu šovus, savukārt profesionāļi – smelties idejas, gūt jaunas zināšanas un informāciju, kā arī veicināt sava biznesa attīstību.
Foto: no LLU arhīva