Ekonomiskās sankcijas starp Eiropu un Krieviju būtiski ietekmēja arī Jelgavas piena pārstrādes uzņēmuma «Latvijas piens» darbu, bet nu jau uzņēmums ir stabilizējis savu darbību un sācis paplašināt siera ražošanu, lai vietējam un eksporta tirgiem piedāvātu produktus ar augstāku pievienoto vērtību. Tagad ir mērķis paplašināt eksportu uz Skandināviju.
Ilze Knusle-Jankevica
Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Anita Skudra skaidro: lai sasniegtu iecerēto, «Latvijas piens» investēs siera ražošanā, būtiski ir palielināt jaudu un kvalitāti fasēšanas procesos. Plānots iegādāties tādas iekārtas kā siera bloku virsmas apstrādes līniju, automātiskā trauciņu aizkausēšanas iekārtu, jauna iepakošanas iekārtu. Finansējumu paredzēts piesaistīt, piedaloties LAD programmā «Atbalsts ieguldījumiem pārstrādei». Informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā liecina, ka iepirkuma procedūra jau ir noslēgusies un zināmi uzņēmumi, kas nepieciešamās iekārtas piegādās. «Latvijas piens» kopumā plāno investēt 227 000 eiro. Tiesa, pateikt, kad tieši iekārtas varētu būt Jelgavā un sāktos to uzstādīšana un testēšana, uzņēmuma vadītāja nevar. «Iekārtu iegāde var notikt pēc tam, kad uzņēmumam tiks piešķirts LAD programmas atbalsts,» tā A.Skudra.
Uzņēmuma vadība cer, ka investīcijas ļaus palielināt arī eksportu. «Šobrīd savas jaudas izmantojam maksimāli un sieru ražojam apmēram 300 tonnas mēnesī. Sagaidām, ka investīciju projekts cels ražošanas kvalitāti un jaudas,» norāda uzņēmuma valdes priekšsēdētāja. Viņa skaidro, ka Krievijas krīze ietekmējusi visu piena ražošanas nozari – ne tikai Latvijā. Lielākā vai mazākā mērā tā skarot visus piena ražotājus un līdz ar to arī pārstrādātājus, jo ražošana un pārstrāde ir cieši saistītas, radot patērētājiem produktus. «ES tirgos produktu cenas joprojām ir zemas, un tas ietekmē ne tikai Latvijas tirgu. «Latvijas piens» ir aktīvi strādājis, lai mazinātu tirgus riskus, īsā laikā pārkārtojot ražošanu, fokusējoties uz siera ražošanu un attīstot eksportu. Jāatzīst, tas nav viegli izdarāms laikā, kad krīze piena nozarē būtiski ietekmē vairākas ES valstis vienlaikus, arī mūsu tuvējos kaimiņus Baltijā,» situāciju ieskicē A.Skudra, piebilstot, ka uzņēmuma izvēlētais kurss ir Skandināvijas tirgus. Primārais ir nostiprināt savas pozīcijas Zviedrijā, kur jau tiek piedāvāti divus mēnešus nogatavinātie «Edamer» un «Gouda» sieri un «Sniega bumbas». Šobrīd uz Zviedriju tiek eksportētas 50 tonnas mēnesī.
«Latvijas piens» šobrīd savu produkciju eksportē uz desmit valstīm: Lietuvu, Igauniju, Ukrainu, Vāciju, Slovākiju, Lielbritāniju, Izraēlu, Čehiju, Baltkrieviju,
Zviedriju. Februāra sākumā uzņēmuma pārstāvji piedalījās vienā no pasaules lielākajām izstādēm «Gulf food» Dubaijā, lai veiktu Tuvo Austrumu, Dienvidāzijas un Āfrikas tirgus izpēti. Uzņēmums secinājis, ka šajā reģionā tirgum ir potenciāls, jo tur ir augsta pirktspēja un liels iedzīvotāju īpatsvars ar citu kultūru un līdz ar to arī ēšanas paradumu pieredzi. Šobrīd šim tirgum atbilst «Sniega bumbas», bet vajadzētu izstrādāt jaunus produktus ar specifiskām garšas īpašībām, turklāt nepieciešams sertifikāts, lai varētu uz šīm valstīm produkciju eksportēt. «Latvijas piens» lēš, ka šis darbs aizņems vismaz pusgadu.
Foto: no JV arhīva