23.4 °C, 4.8 m/s, 36.9 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāTorņa restorānā – augsta līmeņa apkalpošana, izsmalcināti un skaisti noformēti ēdieni
Torņa restorānā – augsta līmeņa apkalpošana, izsmalcināti un skaisti noformēti ēdieni
31/10/2010

«Kad pirmo reizi ierados Jelgavā, nakšņoju viesnīcā «Jelgava», tāpēc Svētās Trīsvienības baznīcas torni vienkārši nevarēju neievērot. Tiesa gan – es pat iedomāties nevarēju, ka no tā, kāds tornis bija tolaik, varētu izveidot kaut ko tik skaistu, ka šī celtne pārtaps par sava veida kultūras centru ar dažādām zālēm, muzeja ekspozīcijām, skatu laukumu un arī restorānu. Esmu patiesi gandarīts, ka ieguvu iespēju savu ēdināšanas uzņēmumu atvērt tieši šeit,» teic franču uzņēmējs Bruno Šaperons, kura vārds jelgavniekiem jau pazīstams saistībā ar Amatu vidusskolu. Tās audzēkņiem – topošajiem pavāriem un maizes un miltu konditoriem – viņš jau trešo gadu pasniedz meistarklases.

Sintija Čepanone

«Kad pirmo reizi ierados
Jelgavā, nakšņoju viesnīcā «Jelgava», tāpēc Svētās Trīsvienības
baznīcas torni vienkārši nevarēju neievērot. Tiesa gan – es pat
iedomāties nevarēju, ka no tā, kāds tornis bija tolaik, varētu
izveidot kaut ko tik skaistu, ka šī celtne pārtaps par sava veida
kultūras centru ar dažādām zālēm, muzeja ekspozīcijām, skatu
laukumu un arī restorānu. Esmu patiesi gandarīts, ka ieguvu iespēju
savu ēdināšanas uzņēmumu atvērt tieši šeit,» teic franču uzņēmējs
Bruno Šaperons, kura vārds jelgavniekiem jau pazīstams saistībā ar
Amatu vidusskolu. Tās audzēkņiem – topošajiem pavāriem un maizes un
miltu konditoriem – viņš jau trešo gadu pasniedz
meistarklases.

Tieši viņa Latvijā
dibinātais un vadītais uzņēmums SIA «Bruno Chaperon Consulting»
konkursā ieguva tiesības veidot restorānu rekonstruētajā Svētās
Trīsvienības baznīcas tornī. B.Šaperons atzīst, ka šī Jelgavā ir
īpaša celtne, tāpēc arī restorāns būs īpašs – tāds, lai pirmām
kārtām jau pašiem jelgavniekiem šeit būtu patīkami atnākt un
ieturēt maltīti. Pašlaik uzņēmējam ir ļoti saspringts darba
grafiks, jo konkursa rezultāts tika paziņots tikai pagājušās
nedēļas beigās, bet jau 16. novembrī restorānam jāver durvis
apmeklētājiem. «Jā, atlicis pavisam maz laika, taču vienalga viss
būs augstā līmenī,» tā viņš.

Pavārs jau piektajā
paaudzē

B.Šaperons stāsta, ka
dzimis pavāru ģimenē. «Mūsu dzimtā pavāri ir jau piektajā paaudzē,
tāpēc, šķiet, šis amats man ir asinīs. Strādāt šajā jomā sāku
piecpadsmit gadu vecumā, no pavisam vienkāršiem darbiem lēni, bet
mērķtiecīgi esmu tiecies uz augšu,» teic B.Šaperons. To, ka vēlas
strādāt tieši šajā jomā, viņš sapratis ļoti agri, tādēļ arī
likumsakarīgs bijis solis par sava uzņēmuma dibināšanu. «Francijā
nodibināju savu pirmo uzņēmumu, kuru vadīju desmit gadus, bet pēc
tam to pārdevu, lai attīstītos – nodibinātu jaunu uzņēmumu,
lielāku.» Un tagad jau Šaperona kungam ir divi restorāni Francijā
un viens pavisam drīz tiks atvērts mūsu pilsētā. «Viena mana
uzņēmuma darbība saistīta ar banketu rīkošanu, bet otrs ir
šokolādes fabrika, kur top izsmalcināta šokolāde pēc paša
izstrādātām receptēm,» skaidro uzņēmējs, atklājot, ka viņam bijis
tas gods rīkot banketus, piemēram, Francijas prezidentiem
Miterānam, Širakam, Sarkozī un citiem valstsvīriem, Monako
princesei, Grieķijas miljardierei Kristīnai Onasis, citu valstu
augstām amatpersonām, tostarp arī mūsu prezidentam Valdim Zatleram.
Un tas apliecina viņa augsto profesionalitāti, kuru varēsim
novērtēt arī Jelgavā.

Savukārt pirms gandrīz
diviem gadiem dibinātais uzņēmums mūsu valstī «Bruno Chaperon
Consulting» galvenokārt orientēts uz pavāru apmācību, dažādu kursu
organizēšanu. «Man ir patīkami šeit strādāt, jo zinu, ka vienmēr
man pretī būs zinoši un zinātkāri cilvēki, kuri vēlas papildināt
savas prasmes.» To B.Šaperons saka ne tikai par tiem, kas
piedalījušies viņa vadītajās apmācībās, bet arī par kolēģiem un
Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņiem. Viņš uzskata, ka jau pašlaik
par topošajiem speciālistiem var teikt – viņi ir profesionāļi, jo
viņi strādā kā profesionāļi. «Viņiem ir ļoti liela vēlēšanās
mācīties, darīt, viņi ir ieinteresēti apgūt aizvien jaunas un
jaunas lietas, un tas ir ļoti būtiski, lai kļūtu par augsta līmeņa
speciālistu. Bet to, ka viņi savu amatu ir apguvuši, beidzot skolu,
apliecinās arī diploms,» tā Šaperona kungs.

Taujāts, kāds, pirms trim
gadiem uzsākot sadarbību ar Latviju, bijis viņa mērķis, uzņēmējs
smaida: «Tā vienkārši notika! Šo sadarbību es nemaz nebiju
ieplānojis!» Proti, pirms trim gadiem Francijas delegācijas sastāvā
viņš bija ieradies mūsu valstī, lai iepazītu Latviju, Jelgavu.
Pašvaldības vadītājs Andris Rāviņš izteicis sadarbības
priekšlikumu, un tas franču uzņēmējam šķitis saistošs. «Esmu
strādājis arī Ķīnā, un tas bija diezgan grūti, taču Latvija ir
Eiropā, un varbūt tāpēc man nebija nekādu grūtību šeit iejusties.
Es tiešām šeit jūtos kā mājās, turklāt Latvija no Francijas nav
nemaz tik tālu, mums ir līdzīgas kultūras!»

Tornī varēs paēst
ikviens

Ideja par sava ēdināšanas
uzņēmuma atklāšanu Latvijā B.Šaperonam bijusi jau sen, turklāt
pēdējā gada laikā viņš jau meklējis savam restorānam atbilstošas
telpas. «Tika izskatīti vairāki varianti ne tikai Jelgavā, bet arī
Rīgā. No vienas puses, Rīga restorāna atklāšanai būtu pateicīgāka,
jo tā ir liela pilsēta, tur ir krietni vairāk iedzīvotāju, tūristu.
Taču man ļoti patīk Jelgava, tāpēc gribas, lai ne tikai tūristiem,
bet pirmām kārtām jelgavniekiem būtu jauka vieta, kur ieturēt
maltīti. Taujāts par uzdrīkstēšanos šeit atvērt savu restorānu
laikā, kad mūsu valstī vēl aizvien runā par krīzi, viņš nosaka:
«Krīze ir cilvēku galvā! Arī Francijā ir krīze, cilvēki streiko un
saskaras ar līdzīgām problēmām kā Latvijā. Taču, manuprāt,
galvenais šajā laikā ir ticēt veiksmei, un es ticu.»

Taču tajā pašā laikā viņš
arī apzinās, ka viegli nebūs: «Būs jāatrod kompromiss starp franču
un latviešu virtuvi, ēšanas paradumiem un kultūru. Esmu iecerējis,
ka restorānā tornī piedāvāsim kā vienkāršākas un lētākas maltītes,
tā arī izsmalcinātus ēdienus. Galvenais priekšnosacījums – augsta
līmeņa apkalpošana, interesanti ēdieni, turklāt vēl skaisti
noformēti un pasniegti.»

Galvenais – domāt
pozitīvi

Taujāts, kas tad tornī īsti
iecerēts – kafejnīca vai tomēr restorāns, B.Šaperons atbild, ka tas
būs kaut kas pa vidu, taču noteikti augsta līmeņa. Franču valodā
šāda tipa ēdināšanas uzņēmuma apzīmēšanai ir īpašs vārds, bet
latviešu valodā tāda nav. Taču šeit ikviens varēs paēst pusdienas,
vakariņas, ieturēt biznesa pusdienas, tāpat arī atnākt, lai
nobaudītu izmeklētu kafiju un smalkmaizītes. Iecerēts, ka tornī
tiks rīkoti banketi, pieņemšanas, kā arī, iepriekš piesakot, paēst
varēs tūristu grupas.

Apgalvojumam, ka Latvijā
nav spēcīgas tradīcijas ēst ārpus mājas, B.Šaperons gan īsti negrib
piekrist. «Cilvēki ir dažādi – ir tādi, kas ēd tikai kafejnīcās, ir
tādi, kas tikai dažreiz ēd ārpus mājas, ir tādi, kuriem patīk
pasapņot… Taču, ja cilvēks vēlas ko smalkāku, citādāku, viņš
dodas uz restorānu, jo zina – atmosfēra un tur pasniegtais ēdiens
atšķirsies no tā, kāds ikdienā tiek gatavots mājās.»

Tiesa gan – pašlaik
restorānam Svētas Trīsvienības baznīcas tornī vēl nav nosaukuma,
tas pagaidām nav iekārtots, arī komanda vēl nav nokomplektēta. «Tam
visam nevarēju pievērsties agrāk, jo nebija paziņoti pašvaldības
izsludinātā konkursa rezultāti. Taču tagad šajā jomā sāksies
intensīvs darbs. Es pašlaik vēl nevaru pateikt, kas strādās manā
uzņēmumā, taču zinu, ka tie būs savas jomas profesionāļi, cilvēki,
kuri gan ar diplomu, gan prasmēm spēs apliecināt, ka ir labākie,»
tā B.Šaperons, pieļaujot, ka darbu varētu nodrošināt arī Amatu
vidusskolas audzēkņiem, jo, pirmkārt, viņš tiem uzticas, otrkārt,
tā ir iespēja darbu piedāvāt vietējiem cilvēkiem, kas, savukārt,
nozīmē, ka nodokļos samaksātais nonāks atpakaļ pašvaldības budžetā.
Un tas jau pašvaldībai ļaus atkal ieguldīt jaunu profesionāļu
sagatavošanā.

«Ir jābūt pozitīvam. Jādomā
un jādzīvo pozitīvi, nevajag skatīties atpakaļ, bet gan tikai uz
priekšu,» savu dzīves filosofiju atklāj franču uzņēmējs, jo tieši
tas, viņaprāt, ir veiksmes pamatā. Un varbūt tieši tādēļ viņš
neizslēdz iespēju savu uzņēmējdarbību mūsu valstī izvērst vēl
plašāku. «Jā, varbūt pēc gadiem pieciem restorāns tornī nebūs mans
vienīgais ēdināšanas uzņēmums Latvijā, varbūt izvērtīsies kāds cits
sadarbības projekts ar Jelgavu. Katrā ziņā es to vēlētos, bet, vai
tā būs, rādīs laiks,» tā B.Šaperons. 

Foto: Ivars Veiliņš