«Kad pirmo reizi ierados Jelgavā, nakšņoju viesnīcā «Jelgava», tāpēc Svētās Trīsvienības baznīcas torni vienkārši nevarēju neievērot. Tiesa gan – es pat iedomāties nevarēju, ka no tā, kāds tornis bija tolaik, varētu izveidot kaut ko tik skaistu, ka šī celtne pārtaps par sava veida kultūras centru ar dažādām zālēm, muzeja ekspozīcijām, skatu laukumu un arī restorānu. Esmu patiesi gandarīts, ka ieguvu iespēju savu ēdināšanas uzņēmumu atvērt tieši šeit,» teic franču uzņēmējs Bruno Šaperons, kura vārds jelgavniekiem jau pazīstams saistībā ar Amatu vidusskolu. Tās audzēkņiem – topošajiem pavāriem un maizes un miltu konditoriem – viņš jau trešo gadu pasniedz meistarklases.
Sintija Čepanone
Tieši viņa Latvijā dibinātais un vadītais uzņēmums SIA «Bruno Chaperon Consulting» konkursā ieguva tiesības veidot restorānu rekonstruētajā Svētās Trīsvienības baznīcas tornī. B.Šaperons atzīst, ka šī Jelgavā ir īpaša celtne, tāpēc arī restorāns būs īpašs – tāds, lai pirmām kārtām jau pašiem jelgavniekiem šeit būtu patīkami atnākt un ieturēt maltīti. Pašlaik uzņēmējam ir ļoti saspringts darba grafiks, jo konkursa rezultāts tika paziņots tikai pagājušās nedēļas beigās, bet jau 16. novembrī restorānam jāver durvis apmeklētājiem. «Jā, atlicis pavisam maz laika, taču vienalga viss būs augstā līmenī,» tā viņš.
Pavārs jau piektajā paaudzē
B.Šaperons stāsta, ka dzimis pavāru ģimenē. «Mūsu dzimtā pavāri ir jau piektajā paaudzē, tāpēc, šķiet, šis amats man ir asinīs. Strādāt šajā jomā sāku piecpadsmit gadu vecumā, no pavisam vienkāršiem darbiem lēni, bet mērķtiecīgi esmu tiecies uz augšu,» teic B.Šaperons. To, ka vēlas strādāt tieši šajā jomā, viņš sapratis ļoti agri, tādēļ arī likumsakarīgs bijis solis par sava uzņēmuma dibināšanu. «Francijā nodibināju savu pirmo uzņēmumu, kuru vadīju desmit gadus, bet pēc tam to pārdevu, lai attīstītos – nodibinātu jaunu uzņēmumu, lielāku.» Un tagad jau Šaperona kungam ir divi restorāni Francijā un viens pavisam drīz tiks atvērts mūsu pilsētā. «Viena mana uzņēmuma darbība saistīta ar banketu rīkošanu, bet otrs ir šokolādes fabrika, kur top izsmalcināta šokolāde pēc paša izstrādātām receptēm,» skaidro uzņēmējs, atklājot, ka viņam bijis tas gods rīkot banketus, piemēram, Francijas prezidentiem Miterānam, Širakam, Sarkozī un citiem valstsvīriem, Monako princesei, Grieķijas miljardierei Kristīnai Onasis, citu valstu augstām amatpersonām, tostarp arī mūsu prezidentam Valdim Zatleram. Un tas apliecina viņa augsto profesionalitāti, kuru varēsim novērtēt arī Jelgavā.
Savukārt pirms gandrīz diviem gadiem dibinātais uzņēmums mūsu valstī «Bruno Chaperon Consulting» galvenokārt orientēts uz pavāru apmācību, dažādu kursu organizēšanu. «Man ir patīkami šeit strādāt, jo zinu, ka vienmēr man pretī būs zinoši un zinātkāri cilvēki, kuri vēlas papildināt savas prasmes.» To B.Šaperons saka ne tikai par tiem, kas piedalījušies viņa vadītajās apmācībās, bet arī par kolēģiem un Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņiem. Viņš uzskata, ka jau pašlaik par topošajiem speciālistiem var teikt – viņi ir profesionāļi, jo viņi strādā kā profesionāļi. «Viņiem ir ļoti liela vēlēšanās mācīties, darīt, viņi ir ieinteresēti apgūt aizvien jaunas un jaunas lietas, un tas ir ļoti būtiski, lai kļūtu par augsta līmeņa speciālistu. Bet to, ka viņi savu amatu ir apguvuši, beidzot skolu, apliecinās arī diploms,» tā Šaperona kungs.
Taujāts, kāds, pirms trim gadiem uzsākot sadarbību ar Latviju, bijis viņa mērķis, uzņēmējs smaida: «Tā vienkārši notika! Šo sadarbību es nemaz nebiju ieplānojis!» Proti, pirms trim gadiem Francijas delegācijas sastāvā viņš bija ieradies mūsu valstī, lai iepazītu Latviju, Jelgavu. Pašvaldības vadītājs Andris Rāviņš izteicis sadarbības priekšlikumu, un tas franču uzņēmējam šķitis saistošs. «Esmu strādājis arī Ķīnā, un tas bija diezgan grūti, taču Latvija ir Eiropā, un varbūt tāpēc man nebija nekādu grūtību šeit iejusties. Es tiešām šeit jūtos kā mājās, turklāt Latvija no Francijas nav nemaz tik tālu, mums ir līdzīgas kultūras!»
Tornī varēs paēst ikviens
Ideja par sava ēdināšanas uzņēmuma atklāšanu Latvijā B.Šaperonam bijusi jau sen, turklāt pēdējā gada laikā viņš jau meklējis savam restorānam atbilstošas telpas. «Tika izskatīti vairāki varianti ne tikai Jelgavā, bet arī Rīgā. No vienas puses, Rīga restorāna atklāšanai būtu pateicīgāka, jo tā ir liela pilsēta, tur ir krietni vairāk iedzīvotāju, tūristu. Taču man ļoti patīk Jelgava, tāpēc gribas, lai ne tikai tūristiem, bet pirmām kārtām jelgavniekiem būtu jauka vieta, kur ieturēt maltīti. Taujāts par uzdrīkstēšanos šeit atvērt savu restorānu laikā, kad mūsu valstī vēl aizvien runā par krīzi, viņš nosaka: «Krīze ir cilvēku galvā! Arī Francijā ir krīze, cilvēki streiko un saskaras ar līdzīgām problēmām kā Latvijā. Taču, manuprāt, galvenais šajā laikā ir ticēt veiksmei, un es ticu.»
Taču tajā pašā laikā viņš arī apzinās, ka viegli nebūs: «Būs jāatrod kompromiss starp franču un latviešu virtuvi, ēšanas paradumiem un kultūru. Esmu iecerējis, ka restorānā tornī piedāvāsim kā vienkāršākas un lētākas maltītes, tā arī izsmalcinātus ēdienus. Galvenais priekšnosacījums – augsta līmeņa apkalpošana, interesanti ēdieni, turklāt vēl skaisti noformēti un pasniegti.»
Galvenais – domāt pozitīvi
Taujāts, kas tad tornī īsti iecerēts – kafejnīca vai tomēr restorāns, B.Šaperons atbild, ka tas būs kaut kas pa vidu, taču noteikti augsta līmeņa. Franču valodā šāda tipa ēdināšanas uzņēmuma apzīmēšanai ir īpašs vārds, bet latviešu valodā tāda nav. Taču šeit ikviens varēs paēst pusdienas, vakariņas, ieturēt biznesa pusdienas, tāpat arī atnākt, lai nobaudītu izmeklētu kafiju un smalkmaizītes. Iecerēts, ka tornī tiks rīkoti banketi, pieņemšanas, kā arī, iepriekš piesakot, paēst varēs tūristu grupas.
Apgalvojumam, ka Latvijā nav spēcīgas tradīcijas ēst ārpus mājas, B.Šaperons gan īsti negrib piekrist. «Cilvēki ir dažādi – ir tādi, kas ēd tikai kafejnīcās, ir tādi, kas tikai dažreiz ēd ārpus mājas, ir tādi, kuriem patīk pasapņot… Taču, ja cilvēks vēlas ko smalkāku, citādāku, viņš dodas uz restorānu, jo zina – atmosfēra un tur pasniegtais ēdiens atšķirsies no tā, kāds ikdienā tiek gatavots mājās.»
Tiesa gan – pašlaik restorānam Svētas Trīsvienības baznīcas tornī vēl nav nosaukuma, tas pagaidām nav iekārtots, arī komanda vēl nav nokomplektēta. «Tam visam nevarēju pievērsties agrāk, jo nebija paziņoti pašvaldības izsludinātā konkursa rezultāti. Taču tagad šajā jomā sāksies intensīvs darbs. Es pašlaik vēl nevaru pateikt, kas strādās manā uzņēmumā, taču zinu, ka tie būs savas jomas profesionāļi, cilvēki, kuri gan ar diplomu, gan prasmēm spēs apliecināt, ka ir labākie,» tā B.Šaperons, pieļaujot, ka darbu varētu nodrošināt arī Amatu vidusskolas audzēkņiem, jo, pirmkārt, viņš tiem uzticas, otrkārt, tā ir iespēja darbu piedāvāt vietējiem cilvēkiem, kas, savukārt, nozīmē, ka nodokļos samaksātais nonāks atpakaļ pašvaldības budžetā. Un tas jau pašvaldībai ļaus atkal ieguldīt jaunu profesionāļu sagatavošanā.
«Ir jābūt pozitīvam. Jādomā un jādzīvo pozitīvi, nevajag skatīties atpakaļ, bet gan tikai uz priekšu,» savu dzīves filosofiju atklāj franču uzņēmējs, jo tieši tas, viņaprāt, ir veiksmes pamatā. Un varbūt tieši tādēļ viņš neizslēdz iespēju savu uzņēmējdarbību mūsu valstī izvērst vēl plašāku. «Jā, varbūt pēc gadiem pieciem restorāns tornī nebūs mans vienīgais ēdināšanas uzņēmums Latvijā, varbūt izvērtīsies kāds cits sadarbības projekts ar Jelgavu. Katrā ziņā es to vēlētos, bet, vai tā būs, rādīs laiks,» tā B.Šaperons.
Foto: Ivars Veiliņš