19.1 °C, 2.3 m/s, 64.1 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētā«Coffee & Wine Gallery» barista: «Esmu mūžīgi otrais»
«Coffee & Wine Gallery» barista: «Esmu mūžīgi otrais»
10/09/2014

Starptautiskās pārtikas nozares izstādes «Rīga Food» laikā pēc septiņu gadu pārtraukuma Latvijā notika profesionālās baristu jeb kafijas bārmeņu sacensības «Sanremo Opera Cup». Tajās otro vietu ieguva Jelgavas kafejnīcas «Coffee & Wine Gallery» barista un līdzīpašnieks Roberts Lukša.

Ilze Knusle-Jankevica

Starptautiskās pārtikas nozares izstādes «Rīga Food»
laikā pēc septiņu gadu pārtraukuma Latvijā notika profesionālās
baristu jeb kafijas bārmeņu sacensības «Sanremo Opera Cup». Tajās
otro vietu ieguva Jelgavas kafejnīcas «Coffee & Wine Gallery»
barista un līdzīpašnieks Roberts Lukša.

«Šajās sacensībās piedalījos, jo gribēju pierādīt, ka esmu
labākais un ka mūsu kafejnīca ir labākā,» saka Roberts. Viņš
stāsta, ka konkursā sacentās 18 kafijas meistari. Uzdevums – 15
minūšu laikā jāpagatavo 12 dzērieni: četri espresso, četri kapučīno
un četri paša izdomāti dzērieni.  «15 minūšu laikā bija
jāpagatavo 12 dzērieni, jāpaspēj prezentēt sevi un savu kafiju.
Mēģināju uzzīmēt arī zīmējumus, bet tas ir grūti, kad pirmo riezi
strādā ar kafijas automātu,» stāsta R.Lukša. Viņš konkursam
speciāli bija sagatavojis Salvadoras kafiju, kas garšo viņam pašam
un ir diezgan ekskluzīva. Jāpiebilst, ka šī kafija pa laikam ir
nobaudāma arī Jelgavas kafijas un vīna galerijā.

Roberts norāda, ka vissvarīgākais, pagatavojot dzērienus, bija,
lai būtu garša, aromāts, lai žūrija spētu sajust kafijas kvalitāti
un lai dzērieni būtu pagatavoti pēc pasaules standartiem.
«Piemēram, gatavojot kapučīno, tiek vērtēta piena temperatūra,
attiecība starp kafiju un pienu, krūzīšu lielums, krūzīšu
temperatūra, putiņu biezums un citi kritēriji,» viņš stāsta.
Jāpiebilst, ka visas konkursā nepieciešamās sastāvdaļas konkursanti
gādāja paši, viņiem tika nodrošināts tikai kafijas automāts.

Žūriju Robertam pilnībā pārliecināt tomēr neizdevās, un viņš
palika otrais. «Varbūt man nepaveicās, bet es mūžīgi esmu otrais.
Arī šoreiz,» saka barista. Viņš Latvijas baristu kopējo līmeni
vērtē kā zemu, jo ilgu laiku speciālistiem nebija, kur sevi
apliecināt, pilnveidoties. Starp citu, vidēji dienā Roberts
pagatavo piecas līdz desmit espresso kafijas un vairākus desmitus
kapučīno.

R.Lukša norāda, ka, ja šāds konkurss notiks arī nākamgad, viņš
atkal piedalīsies. Tiesa, saskaņā ar konkursa noteikumiem
dalībnieks tajā var startēt līdz Latvijas čempiona iegūšanai.

Foto: no JV arhīva

 

Saistītās ziņas

Trešais labākais Latvijas
bezalkoholisko kokteiļu meistars strādā «Jelgavas kreklos»

Jelgavā darbu sākusi ekskluzīva
kafijas galerija (+VIDEO)

«Coffee&Wine Gallery» tagad
varēs arī paēst

Kā attīstās jaunie ēdināšanas
uzņēmumi Jelgavā?