Starptautiskās pārtikas nozares izstādes «Rīga Food» laikā pēc septiņu gadu pārtraukuma Latvijā notika profesionālās baristu jeb kafijas bārmeņu sacensības «Sanremo Opera Cup». Tajās otro vietu ieguva Jelgavas kafejnīcas «Coffee & Wine Gallery» barista un līdzīpašnieks Roberts Lukša.
Ilze Knusle-Jankevica
«Šajās sacensībās piedalījos, jo gribēju pierādīt, ka esmu labākais un ka mūsu kafejnīca ir labākā,» saka Roberts. Viņš stāsta, ka konkursā sacentās 18 kafijas meistari. Uzdevums – 15 minūšu laikā jāpagatavo 12 dzērieni: četri espresso, četri kapučīno un četri paša izdomāti dzērieni. «15 minūšu laikā bija jāpagatavo 12 dzērieni, jāpaspēj prezentēt sevi un savu kafiju. Mēģināju uzzīmēt arī zīmējumus, bet tas ir grūti, kad pirmo riezi strādā ar kafijas automātu,» stāsta R.Lukša. Viņš konkursam speciāli bija sagatavojis Salvadoras kafiju, kas garšo viņam pašam un ir diezgan ekskluzīva. Jāpiebilst, ka šī kafija pa laikam ir nobaudāma arī Jelgavas kafijas un vīna galerijā.
Roberts norāda, ka vissvarīgākais, pagatavojot dzērienus, bija, lai būtu garša, aromāts, lai žūrija spētu sajust kafijas kvalitāti un lai dzērieni būtu pagatavoti pēc pasaules standartiem. «Piemēram, gatavojot kapučīno, tiek vērtēta piena temperatūra, attiecība starp kafiju un pienu, krūzīšu lielums, krūzīšu temperatūra, putiņu biezums un citi kritēriji,» viņš stāsta. Jāpiebilst, ka visas konkursā nepieciešamās sastāvdaļas konkursanti gādāja paši, viņiem tika nodrošināts tikai kafijas automāts.
Žūriju Robertam pilnībā pārliecināt tomēr neizdevās, un viņš palika otrais. «Varbūt man nepaveicās, bet es mūžīgi esmu otrais. Arī šoreiz,» saka barista. Viņš Latvijas baristu kopējo līmeni vērtē kā zemu, jo ilgu laiku speciālistiem nebija, kur sevi apliecināt, pilnveidoties. Starp citu, vidēji dienā Roberts pagatavo piecas līdz desmit espresso kafijas un vairākus desmitus kapučīno.
R.Lukša norāda, ka, ja šāds konkurss notiks arī nākamgad, viņš atkal piedalīsies. Tiesa, saskaņā ar konkursa noteikumiem dalībnieks tajā var startēt līdz Latvijas čempiona iegūšanai.
Foto: no JV arhīva
Saistītās ziņas
Trešais labākais Latvijas bezalkoholisko kokteiļu meistars strādā «Jelgavas kreklos»
Jelgavā darbu sākusi ekskluzīva kafijas galerija (+VIDEO)
«Coffee&Wine Gallery» tagad varēs arī paēst
Kā attīstās jaunie ēdināšanas uzņēmumi Jelgavā?