24 °C, 3.5 m/s, 50.3 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāArī LLU pētnieki iesaistās ekopārtikas ražošanā
Arī LLU pētnieki iesaistās ekopārtikas ražošanā
15/12/2014

Kaut arī ekoloģiski tīra pārtika nav no lētākajām, ik gadu tās tirgus paplašinās līdz pat 15 procentiem. Tiesa, tajā pašā laikā pētījumi liecina, ka cilvēkiem ir diezgan trūcīgas zināšanas par to, kas vispār ir bio un eko pārtika, kāds var būt ieguvums, ja ikdienā uzturā priekšroku dosim šādai pārtikai, vai tiešām tas, ko pārdod kā bioloģisko pārtiku, ir tik labs, vai dārgāks uzreiz nozīmē labāks. Lai rastu atbildes uz šiem jautājumiem, portāls www.jelgavasvestnesis.lv uzrunā vienus no galvenajiem pārtikas pētniekiem mūsu pilsētā – LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) speciālistus.

Ritma Gaidamoviča

Kaut arī ekoloģiski tīra pārtika nav
no lētākajām, ik gadu tās tirgus paplašinās līdz pat 15 procentiem.
Tiesa, tajā pašā laikā pētījumi liecina, ka cilvēkiem ir diezgan
trūcīgas zināšanas par to, kas vispār ir bio un eko pārtika, kāds
var būt ieguvums, ja ikdienā uzturā priekšroku dosim šādai
pārtikai, vai tiešām tas, ko pārdod kā bioloģisko pārtiku, ir tik
labs, vai dārgāks uzreiz nozīmē labāks. Lai rastu atbildes uz šiem
jautājumiem, portāls www.jelgavasvestnesis.lv uzrunā vienus no
galvenajiem pārtikas pētniekiem mūsu pilsētā – LLU Pārtikas
tehnoloģijas fakultātes (PTF) speciālistus.

Tuvojas gada nogales svētki, kas daudziem
saistās ne tikai ar iepirkšanās drudzi, bet arī ēdienu baudīšanu.
Tautas tradīcijas vēsta, ka Ziemassvētkos uz galda jābūt deviņiem
ēdieniem, lai nākamais gads būtu pārticis un bagāts. Tiesa, katrs
svētku mielastu sarūpē pēc savām iespējām un vēlmēm. Daļa cilvēku,
iespējams, svētku galdam izvēlēsies šobrīd tik daudz aprunāto
bioloģisko vai ekoloģisko pārtiku, tādējādi rūpējoties par veselīgu
maltīti. Pēc Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas
(LBLA) datiem, šobrīd 22 procenti Latvijas iedzīvotāju atzīst: ja
ir tāda iespēja, viņi labprāt iegādājas bioloģiskos jeb
ekoproduktus. Turklāt, neskatoties uz to, ka ekoloģiski tīra
pārtika nav no lētākajām, ik gadu tās tirgus paplašinās līdz pat 15
procentiem. Tiesa, tajā pašā laikā pētījumi liecina, ka cilvēkiem
ir diezgan trūcīgas zināšanas par to, kas vispār ir bio un eko
pārtika, kāds var būt ieguvums, ja ikdienā uzturā priekšroku dosim
šādai pārtikai, vai tiešām tas, ko pārdod kā bioloģisko pārtiku, ir
tik labs, vai dārgāks uzreiz nozīmē labāks. Lai rastu atbildes uz
šiem jautājumiem, portāls www.jelgavasvestnesis.lv uzrunā vienus no
galvenajiem pārtikas pētniekiem mūsu pilsētā – LLU Pārtikas
tehnoloģijas fakultātes (PTF) speciālistus. Tieši PTF laboratorijās
ir pētīta industriālajās un bioloģiskajās saimniecībās iegūta
nepasterizēta piena kvalitāte, burkāni, šeit izstrādātas
bioloģiskās bērnu biezenīšu receptūras, un drīzumā PTF pētnieki
analizēs bioloģisko miltu tehnoloģiskās īpašības. LLU pirmo gadu
arī iesaistījās skolēnu izglītošanā, rīkojot konkursu par
bioloģisko daudzveidību un uzturu «Ēd ar baudu, domā par dabu!». Tā
mērķis bija palīdzēt skolēniem apzināties uztura izvēles ietekmi uz
bioloģisko daudzveidību un ilgtspējīgu attīstību, apgūt veselīga
uztura izvēles pamatprincipus.

To, ka bioloģiskā pārtika lēnām ieņem lielāku
lomu ikdienas pārtikas produktu grozā, atzīmē arī LLU PTF
pasniedzējas, piebilstot, ka gan pētījumi, gan personīgā pieredze
rāda, ka šodien, kad industriālajā ražošanā tiek izmantots daudz
vairāk ķīmikāliju, cilvēki saskaras ar dažādām alerģijām, dzimst
neveselīgāki bērni, iedzīvotāji vairāk aizdomājas par to, ko ēd un
kādu ietekmi uz mūsu veselību patiesībā atstāj šodienas
pārtika.

«Šobrīd ar dažādām kampaņām popularizē
bioloģisko lauksaimniecību un pārtikas ražošanu. Aicina baudīt
veselīgus, garšīgus un Latvijā audzētus produktus, kas ražoti videi
draudzīgi, reizē rūpējoties gan par cilvēku, gan dabu,» tā LLU PTF
docente Jeļena Zagorska. Te gan rodas jautājums, kā tad esam
dzīvojuši līdz šim – ēdām to, kas ir, un jēdzienu «bioloģiski
produkti» nezinājām? Šodien lielākā daļa pārtikas produktu, ko mēs
ēdam, ir saražoti intensīvi, un tas nozīmē, ka daudz vairāk
saimniekošana ir atkarīga no ķīmiskām vielām. Lai gan tās izmanto
konkrētu kaitēkļu, slimību vai nezāļu iznīcināšanai, šīs ķīmiskās
vielas rada daudz plašākas problēmas. Tās izjauc augsnes dabisko
līdzsvaru un iznīcina dzīvo dabu, to atliekas paliek pārtikas
produktos, kurus mēs lietojam. «Kaut vai lauku miglošana ar
ķimikālijām šobrīd lauksaimniecībā ir kļuvusi ierasta prakse nezāļu
un kaitēkļu apkarošanai, bet mēs varam tikai iedomāties, cik daudz
ķimikāliju mēs apēdam,» tā LLU PTF docente Solvita Kampuse. Viņa kā
piemēru min kartupeļu miglošanu pret lakstu puvi. Ķimikāliju
izplatītāji apgalvo, ka divu trīs nedēļu laikā inde izgaisīs, tomēr
rudenī, veicot sastāva analīzes, kaut nedaudz, bet kartupeļos atrod
vēl to pēdas. Turklāt dažādu ķimikāliju klāsts paplašinās daudz
ātrāk nekā zinātnieki spēj izpētīt un pierādīt, cik tās kaitīgas.
Viņa piebilst, ka nesen kādā pētījumā cilvēka organismā atklātas 18
kaitīgas vielas, kuras tur nonākušas tieši ar pārtikas produktiem.
Agrāk ievērojami vairāk cilvēki paši audzēja pārtikas produktus
piemājas saimniecībās, jo tie veikalos nebija tik plašā klāstā, un
neizmantoja tik daudz ķimikāliju, līdz ar to pārtika bija «tīrāka»
un veselīgāka.

 

Bio vai eko – tātad tīrs no
ķimikālijām

Burtu salikums bio vai eko ir kā apliecinājums
– tīrs no ķimikālijām, ģenētiski modificētiem organismiem,
antibiotikām, jo bioloģiskajā lauksaimniecībā un ražošanā neko tādu
izmantot nedrīkst. Lai tiktu galā ar kaitēkļiem, apstrādātu pārtiku
ražošanas procesā, tiek izmantotas gan organismam, gan dabai
draudzīgākas metodes un vielas, tas nozīmē, ka produkts ir dabīgs
un līdz ar to veselīgs. Tāpat bioloģiskās pārtikas pārstrādē nav
atļauts izmantot mākslīgos aromatizētājus un krāsvielas, garšas
pastiprinātājus, krāsas un saldinātājus. Turklāt šādas pārtikas
ražošanai tiek izmantotas izejvielas, kas iegūtas bioloģiskajās
saimniecībās. Lai sauktos par bioloģisku jeb ekoloģisku produktu,
95 procentiem izejvielu jābūt tieši no šādām saimniecībām.
«Piemēram, tepat Jelgavā nopērkams aveņu bio saldējums. Tas nozīmē,
ka tā pagatavošanā izmantots tikai bioloģiskajā saimniecībā
iegūtais piens, sviests un bioloģiska aveņu piedeva,» stāsta LLU
PTF asociētā profesore Daiga Kunkulberga. To, ka saimniecība ir
bioloģiska, apliecina īpašs sertifikāts, un tās produkti ir marķēti
ar speciālu apzīmējumu – eko lapiņu. Šobrīd Latvijā reģistrētas ap
3500 bioloģiskās saimniecības, bet ražošanas uzņēmumu skaits, kuri
piedāvā kādu eko produktu, aug. Jāpiebilst gan, ka mūsu bioloģiskās
pārtikas ražotāji sastāvdaļas ieved arī no sertificētām
bioloģiskajām saimniecībām ārzemēs, jo ne viss uz vietas ir
pieejams.  

 

Kāpēc par 30 līdz 100 procentiem
dārgāks?

PTF speciālistes atzīst, ka bioloģiskais
produkts, tāpat kā bioloģiskā lauksaimniecība un ražošana, ir dārgs
prieks, kas vistiešākajā mērā atspoguļojas produkta cenā, un līdz
ar to ne visi šobrīd to var atļauties. Cenas atšķirība var būt pat
no 30 līdz 100 procentiem. «Taču, tā kā šajā jomā pastāv daudz
stingrāka produktu kontrole un sertifikācija, zemniekiem un
ražotājiem ir jārēķinās ar papildu izmaksām. Tāpat, audzējot
dabīgi, jārēķinās, ka raža būs ievērojami mazāka nekā izmantojot
dažādus minerālmēslus un pesticīdus kaitēkļu apkarošanai. Arī
izejvielas pārtikas produktu ražošanai ir dārgākas, un tas viss
ietekmē cenu,» skaidro J.Zagorska. Mītam «dārgāks, tātad labāks»
gan viņas negrib piekrist, jo arī paša mazdārziņā izaudzētais
noteikti būs labāks nekā lielveikalā no ārzemēm ievestais.
Speciālistes uz jautājumu, vai tiešām, ieraugot zīmi bio vai eko
produkts, varam būt droši, ka tas atbilst patiesībai, atzīst: «Klāt
nevienam jau neizstāvēsi, taču nevaram dzīvot ar attieksmi, ka visi
melo. Turklāt bioloģiskās saimniecības un ražošanas uzņēmumus
rūpīgi uzrauga un kontrolē.» Te vēl viņas piebilst, ka Latvija
šobrīd ir viena no valstīm Eiropā, kur strauji attīstās bioloģiskā
lauksaimniecība un ražošana.

 

Garšā atšķirība nekāda, bet kur
tad?

Tiesa, visticamāk, pircējs, ja viņam iedod
nogaršot rūpnieciski ražotu maizes kukulīti un bioloģisko maizi,
dižu atšķirību nejutīs. «Pēc garšas tā, visticamāk, neatšķirsies.
Vienīgā atšķirība – produkta sastāvā. Bioloģiskā maize būs tīra,
nepiesārņota. Tas nozīmē, ka šī maize būs ražota no bioloģiskajā
saimniecībā iegūtiem miltiem un citām bioloģiskas izcelsmes
izejvielām, līdz ar to nav jāsatraucas, ka produktā, piemēram, būs
kādas paliekas no graudaugu miglošanas,» atzīst D.Kunkulberga.
Pārtikas produktos ir daudz ķimikāliju, kuras zinātnieki nav
paspējuši izpētīt, un nevar pateikt, kādām slimībām tās var būt par
cēloni. Mūsdienās ļoti izplatītas ir dažādas alerģijas un,
iespējams, kāda no vielām, kas uzņemta ar pārtiku, var būt par to
cēloni. J.Zagaroska gan mierina, ka Latvijā tik pārspīlēti
intensīvi, kā tas ir, piemēram, Lielbritānijā, neizmanto dažādas
ķimikālijas dārzeņu un augu augšanas stimulēšanai, tāpēc vietējā
prece viennozīmīgi ir labāka nekā importētā. Speciālistes gan min,
ka bioloģisko produktu ražotāji izteikuši bažas par izejvielu
trūkumu. Proti, ekoloģisku produktu ražotāju skaits ir pieaudzis,
un saimniecības nespēj lielos daudzumos izaudzēt nepieciešamo.
Tieši LLU PTF docente S.Kampuse ir palīdzējusi izstrādāt
bioloģiskās bērnu pārtikas biezenīšu «Rūdolfs» receptūras, kur
saskārusies ar šādu problēmu. «Gribējām biezeni ar puķkāpostiem,
taču, izpētot tirgu, nav kur ņemt izejvielas pietiekamā daudzumā,»
tā S.Kampuse. 
   

 

Bioloģiskajām saimniecībām ciešāka
sadarbība ar LLU lauksaimniekiem

Šobrīd ciešāka sadarbība bioloģiskajām
saimniecībām esot izveidojusies ar LLU Lauksaimniecības fakultātes
(LF) speciālistiem. «Šobrīd aktuālāka ir problēma izaudzēt
bioloģiskos dārzeņus un augļus, tāpēc zemniekiem ir svarīgāk
konsultēties ar mūsu lauksaimniekiem, kā tikt pie produkta, taču
arī pie mums vēršas ar lūgumiem pētīt jau pārstrādātos produktus,»
stāsta D.Kunkulberga. LLU LF asociētā profesore Dzidra Kreišmane
stāsta, ka sadarbība ar bioloģiskajām saimniecībām ir diezgan
cieša, bet varētu būt produktīvāka. «Bioloģiskie lauksaimnieki
izrāda interesi par pētījumiem, piemēram, kā, saimniekojot
bioloģiski, veiksmīgāk cīnīties ar kaitēkļiem, kā veikt augu
aizsardzības pasākumus, kā sabalansēt dzīvniekiem barības devas,
bet diemžēl finansējuma trūkuma dēļ zinātniskie pētījumi
neizdodas,» tā Dz.Kreišmane. Taču pasniedzēja stāsta, ka
bioloģiskās saimniecības tiek iesaistītas mācību procesā. «Proti,
man ir priekšmets «Bioloģiskā lauksaimniecība». Studentam taču
lielāka saprašana par saimniekošanu šādā saimniecībā būs, ja
klātienē to visu apskatīsim, nevis auditorijā pie tāfeles,» stāsta
pasniedzēja. Taču lēnām interesi izrāda arī bioloģiskās pārtikas
ražotāji, vēršoties PTF, lai pētītu produktu sastāva īpašības. Jau
līdz šim PTF laboratorijās ir pētīta industriālajās un
bioloģiskajās saimniecībās iegūta nepasterizēta piena kvalitāte,
burkāni, šeit izstrādātas bioloģiskās bērnu biezenīšu receptūras,
bet tūlīt PTF pētnieki analizēs bioloģisko miltu tehnoloģiskās
īpašības.

 

Divu bioloģisku produktu iekļaušana
ēdienkartē neko daudz nemainīs

Tiesa, lai patiešām būtu ieguvums no tā, ka
cilvēks lieto bioloģiskos produktus, nepietiks vien ar divu šādu
produktu iekļaušanu ēdienkartē. Tam ir jākļūst par dzīvesveidu.
«Ja, gatavojot pusdienas, izmantosiet divus bioloģiskos produktus,
bet vakarā, pie televizora sēžot, grauzīsiet sāļos čipsus, diez vai
jūsu veselība no tā kaut ko iegūs. Tas nozīmē, ka ir jāmaina ēšanas
paradumi pilnībā,» pārliecināta J.Zagorska. Jāpiebilst, ka šobrīd
arī skolās tiek daudz runāts par veselīgu pārtiku bērniem,
aizliedzot virkni dažādu produktu un tādējādi rūpējoties par bērnu
veselību. Universitātes speciālistes gan atzīst, ka ar kategorisku
aizliegšanu neko īsti nepanāks, bērni ir jāizglīto un galvenokārt
tas ir jādara ģimenē. «Kāda jēga skolā dod veselīgas pusdienas, ja
mājās bērns ēdīs neveselīgu pārtiku? Tā pieredze tomēr veidojas
mājās,» tā J.Zagorska. D.Kunkulberga gan atzinīgi novērtē to, ka
vispār šim jautājumam pievēršas, un ir dzirdēts, ka ārpusstundu
pulciņu treneri bērniem māca, piemēram, ka viņu nodarbībās nekādu
gāzēto dzērienu nebūs. Jāpiebilst, ka nesen LBLA atklāja kampaņu
«BioLoģiski!» ar saukli «Tīra pārtika cilvēkam un videi», kuras
laikā ar dažādām aktivitātēm skaidro Latvijas iedzīvotājiem, kas ir
bioloģiska pārtika, kā to atpazīt un kā notiek tās
sertificēšana.

 

Lielāka uzticība eko un bio
zīmei

Runājot par to, ko likt svētku galdā, LLU PTF
dekāne profesore Inga Ciproviča uzsver, ka galvenais Ziemassvētkos
ir gatavot ar prieku un ēst to, kas garšo. Tā ir reize, kad var
atļauties. «Iespējams, šī ir reize, kad priekšroku dodam nevis ātri
pagatavojamai maltītei, bet gan biežāk paši iedarbinām cepeškrāsni,
kurai durvis ikdienā tiek reti virinātas,» tā I.Ciproviča. Taču,
iespējams, šis ir īstais laiks, lai galdā liktu arī kādu bio vai
eko produktu. Jautāta, kur labāk meklēt šo eko
pārtiku  – tirgū uzticēties pārdevējiem, kas
apgalvo, ka šie dārzeņi auguši ekoloģiskā saimniecībā vai veikalā
–, profesore uzsver: «Protams, mājās pašu audzēts var šķist
ekoloģiski tīrs, taču lielāka uzticība, protams, ir produktiem, kas
apzīmēti ar īpašu bio un eko atzīmi.»

 

Kas ir bioloģiska jeb ekoloģiska
pārtika?

Bioloģiskā pārtika tiek audzēta un ražota,
izmantojot dabai un cilvēku organismam draudzīgas metodes. Tas
nozīmē, ka tā ir ekoloģiski tīra, jo dārzeņu, augļu un graudaugu
audzēšanā netiek izmantoti ne minerālmēsli, ne ķīmiskie pesticīdi
kaitēkļu un nezāļu apkarošanai, līdz ar to bioloģiski audzēta
pārtika nesatur to ķīmiskās atliekas. Savukārt mājlopi un mājputni
tiek baroti tikai ar ekoloģiskiem produktiem, netiek izmantota
ģenētiski modificēta barība, kā arī netiek izmantotas antibiotikas
vai sintētiskie augšanas hormoni.

 

Foto: Raitis Supe