-1.2 °C, 2.6 m/s, 79.8 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāAmatu vidusskola izstrādā receptes gatavošanai «Latvijas keramikas» traukos
Amatu vidusskola izstrādā receptes gatavošanai «Latvijas keramikas» traukos
16/05/2013

«Latvijas keramika» sākusi sadarbību ar Jelgavas Amatu vidusskolu, kurai lūgts piedāvāt dažādas receptes, ko var izmantot, ēdienu gatavojot uzņēmuma jaunajos liela karstuma izturīgajos keramikas fondī un terakotas traukos, kuros var gatavot bez taukvielām. Ar pašu mājās ražotajiem traukiem, uz kuriem plānots izvietot pilsētas simboliku, iepazīstināti Jelgavas ēdinātāji, kas saredz tos arī savā uzņēmumā.

Ritma Gaidamoviča

«Latvijas keramika» sākusi
sadarbību ar Jelgavas Amatu vidusskolu, kurai lūgts piedāvāt
dažādas receptes, ko var izmantot, ēdienu gatavojot uzņēmuma
jaunajos liela karstuma izturīgajos keramikas fondī un terakotas
traukos, kuros var gatavot bez taukvielām. Ar pašu mājās ražotajiem
traukiem, uz kuriem plānots izvietot pilsētas simboliku,
iepazīstināti Jelgavas ēdinātāji, kas saredz tos arī savā
uzņēmumā.

«Neapšaubām, ka saimnieču fantāzija
virtuvē ir liela un viņas vienmēr izdomās, ko katrā traukā
pagatavot, taču esam atskārtuši, ka cilvēki mazliet baidās no
jaunā. Tāpēc kā Jelgavas uzņēmums rosinājām mūsu pašu Amatu
vidusskolas pedagogus un audzēkņus uz sadarbību – lai viņi izdomā
receptes, ko var gatavot mūsu jaunajos liela karstuma izturīgajos
fondī un terakotas traukos. Tās mēs vēlāk varētu pievienot
traukiem, lai pircējiem būtu gatavas receptes,» stāsta «Latvijas
keramikas» direktors Raimonds Neilands.

Amatu vidusskola sadarbībai piekritusi
un jau praktiski izmēģinājusi vairākas receptes lielajos fondī
traukos, kuros var pagatavot maltīti astoņiem cilvēkiem. Amatu
skolas pedagoģe Ligita Ziemele stāsta, ka pagatavoti karstie
dārzeņu salāti ar mīklas cepuri, ko var piekost kā maizi. Tāpat
tajos izmēģinātas tradicionālās kartupeļu klimpas ar mērci. «Līdz
šim esam gatavojuši lielajos fondī traukos, kuru diametrs ir 24
centimetri, – tajos maltīte sanāk astoņām personām. Taču
izmēģinājumiem saņemti arī mazie vienas porcijas fondī trauciņi,
kas ir daudz praktiskāki un noteikti arī ērtāki uzņēmējiem. Tāpat
mums ir vienporciju terakotas trauciņi, kuros varētu pagatavot
dažādus gaļas ēdienus,» stāsta L.Ziemele, piebilstot, ka būtiskākā
pozitīvā trauka iezīme ir karstuma izturība – trauks ilgi silst,
taču tas arī ilgi saglabā siltumu.

Jaunais piedāvājums prezentēts arī
pilsētas ēdināšanas uzņēmumu pārstāvjiem, kuri to novērtē atzinīgi
un saredz šos traukus arī savās ēdināšanas iestādēs. Tiesa,
simpātiskākie viņiem šķiet vienas porcijas trauki, kas būšot
praktiskāki. Krodziņa «Istaba» vadītāja Kristīne Šmite stāsta, ka
krodziņā jau līdz šim piedāvāti dažādi ēdieni māla podiņos. «Mūsu
ēdienkartē diezgan daudz ir ēdienu, ko gatavojam cepeškrāsnī, un to
pasniegšanā mums noderēs jaunie vienporcijas fondī trauki, kurus
jau esam iegādājušies,» stāsta «Istabas» vadītāja. Jāpiebilst, ka
reizē ar šo prezentāciju «Istabas» saimnieces un pavāru mērķis
Amatu vidusskolā bija iepazīties arī ar Jelgavas īpašo ēdienu
receptūru, lai tuvākajā laikā «Hercoga buru» un «Šarlotes skūpstu»
varētu nobaudīt arī «Istabā». «Mēs taču esam Jelgavas uzņēmums,
tāpēc tikai saprotami, ka arī mēs piedāvātu saviem apmeklētājiem
nobaudīt šo ēdienus,» tā K.Šmite.

Foto: Ivars Veiliņš