«Latvijas keramika» sākusi sadarbību ar Jelgavas Amatu vidusskolu, kurai lūgts piedāvāt dažādas receptes, ko var izmantot, ēdienu gatavojot uzņēmuma jaunajos liela karstuma izturīgajos keramikas fondī un terakotas traukos, kuros var gatavot bez taukvielām. Ar pašu mājās ražotajiem traukiem, uz kuriem plānots izvietot pilsētas simboliku, iepazīstināti Jelgavas ēdinātāji, kas saredz tos arī savā uzņēmumā.
Ritma Gaidamoviča
«Neapšaubām, ka saimnieču fantāzija virtuvē ir liela un viņas vienmēr izdomās, ko katrā traukā pagatavot, taču esam atskārtuši, ka cilvēki mazliet baidās no jaunā. Tāpēc kā Jelgavas uzņēmums rosinājām mūsu pašu Amatu vidusskolas pedagogus un audzēkņus uz sadarbību – lai viņi izdomā receptes, ko var gatavot mūsu jaunajos liela karstuma izturīgajos fondī un terakotas traukos. Tās mēs vēlāk varētu pievienot traukiem, lai pircējiem būtu gatavas receptes,» stāsta «Latvijas keramikas» direktors Raimonds Neilands.
Amatu vidusskola sadarbībai piekritusi un jau praktiski izmēģinājusi vairākas receptes lielajos fondī traukos, kuros var pagatavot maltīti astoņiem cilvēkiem. Amatu skolas pedagoģe Ligita Ziemele stāsta, ka pagatavoti karstie dārzeņu salāti ar mīklas cepuri, ko var piekost kā maizi. Tāpat tajos izmēģinātas tradicionālās kartupeļu klimpas ar mērci. «Līdz šim esam gatavojuši lielajos fondī traukos, kuru diametrs ir 24 centimetri, – tajos maltīte sanāk astoņām personām. Taču izmēģinājumiem saņemti arī mazie vienas porcijas fondī trauciņi, kas ir daudz praktiskāki un noteikti arī ērtāki uzņēmējiem. Tāpat mums ir vienporciju terakotas trauciņi, kuros varētu pagatavot dažādus gaļas ēdienus,» stāsta L.Ziemele, piebilstot, ka būtiskākā pozitīvā trauka iezīme ir karstuma izturība – trauks ilgi silst, taču tas arī ilgi saglabā siltumu.
Jaunais piedāvājums prezentēts arī pilsētas ēdināšanas uzņēmumu pārstāvjiem, kuri to novērtē atzinīgi un saredz šos traukus arī savās ēdināšanas iestādēs. Tiesa, simpātiskākie viņiem šķiet vienas porcijas trauki, kas būšot praktiskāki. Krodziņa «Istaba» vadītāja Kristīne Šmite stāsta, ka krodziņā jau līdz šim piedāvāti dažādi ēdieni māla podiņos. «Mūsu ēdienkartē diezgan daudz ir ēdienu, ko gatavojam cepeškrāsnī, un to pasniegšanā mums noderēs jaunie vienporcijas fondī trauki, kurus jau esam iegādājušies,» stāsta «Istabas» vadītāja. Jāpiebilst, ka reizē ar šo prezentāciju «Istabas» saimnieces un pavāru mērķis Amatu vidusskolā bija iepazīties arī ar Jelgavas īpašo ēdienu receptūru, lai tuvākajā laikā «Hercoga buru» un «Šarlotes skūpstu» varētu nobaudīt arī «Istabā». «Mēs taču esam Jelgavas uzņēmums, tāpēc tikai saprotami, ka arī mēs piedāvātu saviem apmeklētājiem nobaudīt šo ēdienus,» tā K.Šmite.
Foto: Ivars Veiliņš