Lai pirmo reizi piedalītos Latvijas labāko konditoru konkursā 14. starptautiskajā pārtikas izstādē «Riga Food 2009», šodien uz Rīgu devušies divas Jelgavas Amatu vidusskolas audzēknes, kuras sacentīsies ar vēl septiņiem labākajiem valsts meistariem, gatavojot uzkodas. Savukārt uz galvaspilsētas restorānu «Vincents» šodien devušies arī divi pavāru kursa labākie audzēkņi – viņi gatavos uzkodas Rīgas mēra Nila Ušakova viesiem, kuri piedalās Starptautiskajā gastronomijas konferencē «Riga food 2009» laikā.
Ritma Gaidamoviča
Uz «Latvijas konditoru konkursu 2009», kas notiks «Riga Food 2009» laikā, šodien devusies Maizes un miltu konditorejas izstrādājumu 4. kursa studente Dace Grēniņa, viņas asistente kursa biedre Daiga Landzberga un viņu pasniedzēja Gunta Briede.
«Šis ir Latvijas labāko konditoru meistaru konkurss, kurā sacenšas tikai labākie, tāpēc varam būt lepni, ka mēs izturējām pirmo konkursa kārtu un mūsējās meitenes būs vienīgās jaunās speciālistes, kuras sacentīsies ar labākajiem meistariem,» stāsta pasniedzēja G.Briede. Dace pirms starta atzīst, ka uztraukuma nav, jo vakar jau iemēģinājusi roku un pagatavojusi konkursa kūciņas. «Man patīk radošas un mākslinieciskas lietas, un konditora darbs ir iespēja izpausties. Esmu lepna, ka varu piedalīties šajā konkursā,» tā Dace.
Savukārt uz Mārtiņa Rītiņa restorānu «Vincents» šodien devušies arī Amatu vidusskolas labākie audzēkņi pavāri Rita Šebova un Valērijs Patraško, kuri sāks gatavot astoņu veidu uzkodas Starptautiskās gastronomijas konferences 70 dalībniekiem no visas Eiropas, kuri rītvakar dosies uz pieņemšanu Melngalvju namā pie Nila Ušakova. «Šis ir mūsu darba novērtējums, jo pērn labi sevi parādījām vēstnieku un diplomātu pieņemšanā par godu valsts svētkiem, tāpēc šogad mūsu skola tika izraudzīta pārstāvēt Zemgali. Varam būt lepni, ka no 19 skolām Latvijā, kurās māca šādas profesijas, mēs esam viena no piecām, kura izvēlēta šim pasākumam un strādās kopā ar vēl četrām – pa vienai no Vidzemes, Latgales, Kurzemes un Rīgas,» tā skolas direktore Edīte Bišere.
«Audzēkņi iecerējuši gatavot astoņas uzkodas, no kurām divas ir mūsu pašu oriģinālreceptes – pikantā Zemgales spēka karote un strimalu (reņģu) tītenis ar īstu lauku biezpiena krēmu. Interesanti tas, ka mums ne tikai jāpagatavo uzkodas, bet rīt arī jāservē četri galdi. Viens no tiem ir Zemgales galds, kas jādekorē ar Zemgalei raksturīgām lietām. Mums talkā nāca LLU Meža fakultāte, sagādājot koka bļodu, svečturi, vāzi un koka atslēgu, kas labi iederēsies mūsu veidotajā noformējumā,» teic pavāru pasniedzēja Aina Tāluma.
Foto: Ivars Veiliņš