10.5 °C, 5.5 m/s, 42.3 %

Izglītība

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsIzglītībaAmatu vidusskolas skolniece uzvar konkursā «Jaunais maiznieks 2019»
Amatu vidusskolas skolniece uzvar konkursā «Jaunais maiznieks 2019»
22/11/2019

Vakar Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā noslēdzās profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu profesionālās meistarības konkurss «Jaunais maiznieks 2019». Par uzvarētāju kļuva Jelgavas Amatu vidusskolas 3. kursa audzēkne Justīne Jumīte.

«Justīne ir ļoti centīga jau kopš pirmā
kursa. Es vienmēr esmu sajutusi viņas mērķtiecību, jo viņa tālāk
vēlas studēt Latvijas Lauksaimniecības universitātē pārtikas zinību
jomā. Šī patiešām bija pelnīta uzvara, un labs piemērs tam, kā
sasniegt rezultātu, jo tandēmā darbojās gan pedagogi, gan vecāki,
gan Justīne pati. Mums bija ļoti viegli sastrādāties un iztikām bez
domstarpībām,» par jaunietes panākumiem stāsta pedagoģe Gunta
Briede.

Audzēkņu uzdevums konkursā bija pagatavot
veselīgu maizi mūsdienīgam patērētājam, izmantojot tikai dabiskas
izcelsmes izejvielas. Audzēkņu sniegumu konkursā vērtēja
profesionāla žūrija – maiznieka amata meistars SIA «Lāči» tehnologs
Edgars Grāvītis, SIA «Lanordija» jaunu produktu vadītāja Baltijas
valstīs Iveta Sokolova un maiznieka amata zellis SIA «Saldus
maiznieks» ražošanas vadītājs Toms Blumbergs. Jelgavas Amatu
vidusskolas audzēkne savu maizi pagatavoja no pilngraudu miltiem un
trīs veidu sēkliņām. Visas izmantotās izejvielas audzētas
Latvijā.

Konkursā katram dalībniekam bija jāizveido
arī prezentācija par tēmu «Maizes nozīme manā ikdienā un svētkos».
G.Briede stāsta, ka būtisks ieguvums, gatavojoties konkursam, bija
padziļināta iepazīšanās ar tā nolikumu: «Laicīgi iepazināmies ar
to, kādi būs konkursa uzdevumi, un tika sagatavota pārdomāta
prezentācija, kurā bija likts uzsvars uz to, ko Justīne pati ir
darījusi gan mājās, gan skolā.»

J.Jumīte, uzvarot konkursā, ieguva titulu
«Jaunais maiznieks 2019» un naudas balvu 200 eiro apmērā. Speciālās
balvas no SIA «Dona», AS «Hanzas Maiznīca», SIA «Lāči», SIA
«Lanordija», SIA «Puratos Latvija», Latvijas Maiznieku biedrības un
biedrības «Radošo domu un darba centrs «Svētelis»» saņēma ne tikai
konkursa dalībnieki, bet arī pasniedzējas, kas devušas lielāko
ieguldījumu savu audzēkņu izaugsmē. Konkursa laikā dalībnieku
pedagogiem notika meistarklase «Izcep savu saldskābmaizi», ko
vadīja SIA «N.Bomja maiznīca «Lielezers»» ražošanas vadītājs
Valters Kanopa.

Konkursu organizēja Pārtikas produktu
kvalitātes klasteris un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija
sadarbībā ar Latvijas Maiznieku biedrību un Rīgas Tūrisma un
radošās industrijas tehnikumu. Ar izejvielām konkursu atbalstīja AS
«Rīgas dzirnavnieks». Konkursu līdzfinansēja Eiropas Reģionālās
attīstības fonds un Eiropas Savienība.

Konkursa mērķis ir saglabāt un popularizēt
maiznieka profesiju, kā arī veicināt audzēkņu profesionālās iemaņas
un radošo domāšanu inovāciju virzienā. Konkursā piedalījās
profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi vecumā no 17 līdz 23
gadiem, kopumā 12 topošie maiznieki no Rīgas Tūrisma un radošās
industrijas tehnikuma, Valmieras tehnikuma, kā arī Jelgavas Amatu
vidusskolas, Ogres tehnikuma un Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma
tehnikuma.

Foto: Gunta Briede