18.4 °C, 1.1 m/s, 90 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāBauda pārtikas amatnieku veltes un vairo labsajūtu
Bauda pārtikas amatnieku veltes un vairo labsajūtu
26/08/2017

Šogad Piena, maizes un medus svētki priecē ar vēl plašāku pasākumu programmu, nekā ierasts – papildu tradicionālajam svētku gadatirgum, kas Hercoga Jēkaba laukumā pulcē gardēžus un pavārmākslas meistarus, skvērā aiz kultūras nama pirmo reizi notika labsajūtas festivāls «Esi».

Svētku dalībnieki Hercoga Jēkaba laukumā tradicionāli varēja
atklāt daudzveidīgās piena, maizes un medus produktu garšas,
tiekoties ar pārtikas amatniekiem, piedaloties degustācijās, kā arī
paši pagatavojot sev uzkodu no rudzu maizes. «Svētkus apmeklējam,
kopš dzīvojam Jelgavā – priecē, ka šeit var satikt amatniekus no
visas Latvijas. Šogad īpaši patika iespēja nogaršot konkursa
«Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā» dalībnieku
kūkas, kā arī pašiem pagatavot sviestmaizi radošajā darbnīcā,»
atklāj jelgavniece Agnese, kas svētkus apmeklēja kopā ar dēliem
Alenu un Henriku un meitu Helēnu. Iespēju pagatavot pašiem savu
rudzu maizes sviestmaizi izmantoja arī Antra ar dēlu Markusu. «Esam
rīdzinieki, un šajos svētkos piedalāmies pirmo reizi – šī bija
spontāna ideja,» atklāj Antra. Arī Roberts un Karmena atklāj, ka
svētkus apmeklējuši neplānoti, taču ir ļoti gandarīti. «Apmetāmies
Jelgavas viesnīcā un redzējām, ka šodien pilsētā notiek liels
pasākums, tādēļ atnācām paskatīties. Visvairāk priecē iespēja
satikt pārtikas amatniekus, nobaudīt viņu produkciju, kas nav
pieejama ikvienā lielveikalā,» stāsta Roberts, kurš jau desmit
gadus dzīvo Lielbritānijā. Savukārt viņa draudzene Karmena no
Spānijas īpaši uzteic Latvijas pārtikas produktu augsto
kvalitāti.

Šogad pavārmākslas meistari un entuziasti Piena, maizes un medus
svētku dalībniekus priecēja, piedaloties konkursā «Tautiskie raksti
siera, biezpiena un maizes gardumā» un pagatavojot cienastu no
Latvijā ražotiem produktiem. «Mani konkursam pieteica pasniedzēja,
kas pati ir jelgavniece. Šo recepti atradu internetā, un man šķita
interesanti, ka no pankūkām var pagatavot kūku,» stāsta Rīgas
Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma students Nils Deivids
Vilcāns. Viņš kūku pagatavoja, izmantojot «Mocarellas» sieru,
iebiezināto pienu, putukrējumu un pankūkas. «Šo kūku gatavoju pirmo
reizi, tādēļ bija neliels satraukums, taču domāju, ka sanāca labi,»
vērtē puisis, kurš cienastu gatavojis aptuveni četras stundas.

Tradicionāli svētku apmeklētāji noteica arī gardāko medu un
rudzu maizi. Šogad par Latvijas atzītāko medu kļuvis zemnieku
saimniecības «Dorītes» bitenieka Jāņa Sulutaura liepu medus, bet
aiz tā ierindojas bitenieka Rimanta Gaidamoviča griķu medus un SIA
«Meduspils» bitenieka Jāņa Vainovska pūpolu-pieneņu medus. Savukārt
gardākās rudzu maizes godā šogad celta N.Bomja maizes ceptuves
«Lielezers» «Senā rupjmaize», 2. vietā ierindojās «Hanzas
Maiznīcas» «Kuršu rudzu formas maize» un trijnieku noslēdza «Lāču»
ceptuves «Īstā rupjmaize».

Savukārt skvērā aiz kultūras nama norisinājās Labsajūtas
festivāls «Esi», sniedzot iespēju uzzināt vairāk par veselīgu
dzīvesveidu, piedaloties izzinošās lekcijās un praktiskās
nodarbībās. «Zumbu izmēģinājām pirmo reizi, taču nodarbība mums
ļoti patika – sajutām gan fizisku slodzi, gan arī guvām daudz
pozitīvu emociju,» stāsta zumbas nodarbības dalībnieces Jolanta un
Inga. Viņas atklāj, ka grūtākais esot bijis tikt līdzi visām
kustībām, jo tās bijis jāmaina visai strauji. Savukārt jelgavnieces
Solvita un Inese, kuras sadraudzējušās, apmeklējot pilsētas
piedāvātās veselības veicināšanas aktivitātes, šodien piedalījās
nodarbībā «Core&Streching». «Šī bija burvīga nodarbība. Mēs
regulāri piedalāmies pilsētas nodrošinātajās sporta aktivitātēs,
piemēram, skriešanas koptreniņos un citās – cenšamies izmēģināt pēc
iespējas dažādākas nodarbības. Mums ir palaimējies, ka pilsētā ir
šāda iespēja,» vērtē Solvita un Inese. Jelgavnieces priecājas par
labo laiku, bet norāda, ka labprāt šajās aktivitātēs redzētu vairāk
interesentu. Tāpat bērni, jaunieši un pieaugušie varēja apmeklēt
antigravitātes jogas nodarbības svaigā gaisā. «Bija nedaudz sāpīgi,
bet man tiešām patika šī nodarbība. Šī ir jau otrā reize, kad
izmēģinu antigravitātes jogu, bet šoreiz man patika iespēja to
darīt svaigā gaisā – šeit ir ļoti laba atmosfēra,» vērtē nodarbības
dalībniece Līva. Bet spēka vingrinājumu cienītāji varēja apmeklēt
TRX piekares sistēmas nodarbības, pārbaudot ne vien fizisko
sagatavotību, bet arī izturību. «TRX nodarbības apmeklēju aptuveni
trīs mēnešus, un jūtu, kā nostiprinās viss ķermenis. Pozitīvi
vērtēju iespēju to izmēģināt arī šodien – šis ir foršs pasākums un
iemesls nesēdēt mājās,» tā jelgavniece Elza. Tāpat interesenti
varēja arī piedalīties diskusijās un lekcijās par veselīgu uzturu,
veikt asinsspiediena un holesterīna līmeņa mērījumus un izmēģināt
daudz ko citu.

Jāpiebilst, ka jau pulksten 16 Lielupē sāksies svētku
atraktīvākā daļa – Piena paku laivu regate.

Foto: Austris Auziņš