24.5 °C, 2.9 m/s, 79.2 %

Pilsētā

Būvējam saldumu namiņus
21/12/2008

Vairums cilvēku jau sen kā priekšroku dod gatavām lietām, kas ērti nopērkamas lielveikalos. Tikai retais vairs pats uz svētkiem cep speķa pīrādziņus, ābolu plātsmaizi, torti vai Ziemassvētkos tik ierastās piparkūkas. Pirmssvētku laikā «Jelgavas Vēstnesis» kopā ar Jelgavas Amatu vidusskolas konditoru 2. kursa audzēkņiem piedāvā iespēju pašiem pagatavot gardu piparkūku mīklu, no kuras cept ne tikai piparkūkas…

Ritma Gaidamoviča
Vairums cilvēku jau sen kā
priekšroku dod gatavām lietām, kas ērti nopērkamas lielveikalos.
Tikai retais vairs pats uz svētkiem cep speķa pīrādziņus, ābolu
plātsmaizi, torti vai Ziemassvētkos tik ierastās piparkūkas.
Pirmssvētku laikā «Jelgavas Vēstnesis» kopā ar Jelgavas Amatu
vidusskolas konditoru 2. kursa audzēkņiem piedāvā iespēju pašiem
pagatavot gardu piparkūku mīklu, no kuras cept ne tikai
piparkūkas…
 
 
Milti, olas, pūdercukurs, garš­vielas – tās ir tikai dažas
lietas, kas nepieciešamas, lai pagatavotu īstu piparkūku māju.
Taču, lai to izdarītu, ar kulināra iemaņām vien ir par maz.
«Piparkūku māju veidošana nav tikai kulinārija, tā ir māksla,» tā
pirms darba saviem audzēkņiem uzsver Amatu vidusskolas skolotāja
Olga Smirnova. 
Jelgavas Amatu vidusskolā tā jau kļuvusi par tradīciju – ik
gadu, tuvojoties Ziemassvētkiem, audzēkņi pasniedzēju vadībā paši
gatavo gan piparkūku mīklu, gan vēlāk no tās veido piparkūku
mājiņas. Jāpiebilst, ka šis ir laiks, kad arvien vairāk
skolasbiedru iemaldās darba klasē ar cerību pagaršot kādu
piparkūku, kuru smarža jau izplatījusies pa visu skolu. Piparkūku
māju veidošanas tradīcija Amatu vidusskolā pastāv vairāk nekā
desmit gadu – tas tāpēc, ka piparkūku mīklas pagatavošana ir viena
no šā semestra noslēguma tēmām, ko šis kurss apgūst, savukārt
piparkūku māju cepšana ir radošs pārbaudes darbs. 
2. kursa audzēkņi atzīst – kaut arī pārbaudes darbi visbiežāk
izraisa nepatiku un lieku satraukumu, šis tomēr ir izņēmums.
«Piparkūku cepšanu gaidām ar lielāko prieku, jo to vairāk uztveram
nevis kā pārbaudījumu, bet gan praktisku ieguvumu, lai vēlāk arī
mājās kopā ar ģimeni varētu izcept ne tikai parastas piparkūkas, kā
katru gadu, bet izmēģināt ko jaunu,» atzīst audzēknes. 
Lielākajai daļai jauniešu šī bija pirmā pieredze, kad gan
gatavota mīkla, gan veidotas piparkūku mājiņas, tāpēc klasē valda
neliels satraukums. Līdz šim piparkūku mājas gatavot mēģinājuši
tikai divi audzēkņi, kuri atceras, ka tas bijis interesanti, bet
pārējos pamācīt gan neņemas. Jaunieši atzīst, ka šodien «uzceltā»
māja Ziemassvētkos tiks nogādāta ģimenei, lai kopīgi to
notiesātu.
  Vispirms makets
Ir jau viegli doties uz veikalu un tur nopirkt piparkūku
mīklu, vienas vai otras firmas gatavotu, bet pavisam cita lieta –
to pagatavot pašam. Arī Amatu vidusskolas audzēkņi kopā ar
skolotāju paši gatavo mīklu. Skolotāja Olga zina stāstīt, ka senos
laikos piparkūku mīklu gatavoja jau ap Jāņiem, lai tā līdz
Ziemassvētkiem labi nostāvas un ievelkas, taču šobrīd, pēc
pasniedzējas teiktā, izcili būtu, ja piparkūku cepšanai paredzēto
masu iemīcītu septembrī. «Ja nav sanācis to izdarīt savlaicīgi, tad
mīklai jāļauj nostāvēties vismaz 24 stundas. Tas gan ir pats
īsākais laiks,» tā skolotāja. Pievienojot mīklai garšvielas,
skolotāja iesaka tās pašiem arī malt, tad tās būšot svaigākas, bet
piparkūku garša – daudz spēcīgāka. Jaunieši atzīst, ka nekad nebūtu
iedomājušies, ka piparkūku mīkla jāgatavo jau Jāņos, tāpēc arī tā
mīcīta tikai iepriekšējā vakarā. Tiesa gan – neviens neapņemas arī
nākamajā gadā mīklu iemīcīt Jāņos – tāds process viņiem šķiet
nesamērīgi garš.   
«Es nemaz nebrīnos, kāpēc liela daļa cilvēku iegādājas jau
gatavas piparkūku mājas vai arī gatavas detaļas, jo sagatavošanās
process, lai sāktu celt māju, ir visdarbietilpīgākais,» tā kursante
Sigita. Izrādās, vispirms, uzsākot sagatavošanos «būvēšanai»,
iecerētā māja jāuzzīmē uz papīra. Pēc tam tiek veikti mērījumi,
nepieciešamās detaļas izgrieztas no kartona un salīmēts makets, lai
redzētu, kāda izskatīsies gatava piparkūku māja. «Varbūt
nepieciešams veikt kādas korekcijas – kāda daļa tomēr par garu vai
lielu, bet varbūt par mazu, tādējādi detaļas salīmēt ir
neiespējami,» piebilst pasniedzēja. Guntis izvēlējies «būvēt»
lielāku māju, savukārt meitenes gan bijušas pieticīgākas un,
nepārvērtējot savas spējas, sākušas ar kaut ko mazāku.
Šis process, pēc jauniešu domām, esot visneinteresantākais,
taču viņi apzinās, ka arī visnepieciešamākais. Tālāk visas no
papīra izgrieztās detaļas jāizkārto uz izrullētas piparkūku mīklas
un jāizgriež.
Durvis un logus griež, 
kad mīkla uz pannas
Galvenais nosacījums – izrullēt mīklu, lai tā būtu vienādā
biezumā, lai nav tā, ka kāda daļa būtu nedaudz biezāka, kāda –
plānāka, citādi tās nevienādi izcepsies. ««Ceļot»piparkūku māju,
labāk detaļas veidot no plānākas mīklas – tad tās būs daudz vieglāk
salīmēt. Der atcerēties, ka mājai logus, durvis vai kādus citus
caurumus izgriež tikai tad, kad mīkla uzlikta uz pannas, citādi
pārceļot tā var deformēties. Pēc tam šīs daļas būs grūti salīmēt.
Jāatceras, ka arī pamatne, uz kā mājiņu cels, ir no piparkūku
mīlas, jo kartonam to nu nekādi nepielīmēsiet,» pamāca Olga.
Viņa gan piebilst, ka pamatu varot gatavot arī no smilšu
mīklas. 
 
Galvenais – vienāds biezums
Kad viss sagatavots, pannu ar mīklu liek krāsnī un cep.
Skolotāja piebilst, ka cepšana notiek aptuveni 220 – 230 grādos.
«No krāsns jāizņem, kad mīkla kļuvusi nedaudz brūna. Nevar pateikt,
cik tās ir minūtes, jo katrai krāsnij ir savas īpašības, jāskatās
pēc situācijas,» tā skolotāja. Uz vienas pannas var cept dažāda
lieluma detaļas, taču tām jābūt vienādā biezumā. Kamēr visas pannas
ar lielākām un mazākām detaļām cepas, jauniešiem taujājam, ko viņi
domā par zināšanu «atrādīšanu» konkursa veidā, jo piparkūku mājas
vērtē. Viņi atzīst, ka patiesībā tas ir liels stimuls sevi parādīt,
jo par labi padarītu darbu viņi vēl saņem piemaksu pie stipendijas.
Tāpēc labprāt katru tēmu šādi radoši apspēlētu. Jāpiemin, ka 3.
kursā viņiem radoši sevi būs jāpierāda, cepot tortes. 
Kad visas detaļas izceptas, atdzisušas, sāk gatavot
glazūru.
Baltā glazūra līmēšanai 
Visas nepieciešamās izejvielas, kas nepieciešamas darbam, viņi
pērk paši. Ja kādam pietrūkst, arī padalīšanās te nav sveša, bet
pārpalikumi tiek nesti uz mājām. Glazūras pamatā ir pūdercukurs un
olas baltums, ko kuļ minūtes piecpadsmit, pēc tam pieliek nedaudz
citrona sulas un vēl piecas minūtes kuļ. Pagatavoto glazūru var
sadalīt vairākos trauciņos: lielākajā bļodiņā – vairāk baltās
glazūras, ko izmantos arī līmēšanas procesā, pārējo masu var
iekrāsot dažādās krāsās. Skolotāja min, ka šobrīd pārtikas veikalos
ir pagrūti ar dažādām krāsām, tāpēc toņa iegūšanai tiek izmantoti
«Yuppi» sulu sausie pulverīši ar atšķirīgu garšu un krāsu. Var
izmantot arī biešu un burkānu sulu, taču tas glazūru padarīs
šķidru, kas paildzinās salipšanu. 
«Ja pirmajā dienā neizmantojat visu glazūru, nedaudz to
apslaciet ar ūdeni, uz bļodiņas uzlieciet pārtikas plēvi vai to
ielieciet plastmasas maisā un pēc tam ledusskapī, lai arī nākamajā
dienā to varētu izmantot,» pamāca O.Smirnova.
Vispirms izrotā, 
tikai tad līmē kopā
Kad glazūra sagatavota, dažs jau steidz salīmēt lielākās
detaļas, bet tūlīt saņem arī skolotājas aizrādījumu. Izrādās, darbs
pie mājas salikšanas sākas ar detaļu izgreznošanu – vispirms izrotā
atsevišķās detaļas, jo, kad māja būs salīmēta, tas nebūs tik viegli
izdarāms. Vispirms rotāšana un tikai tad būvēšana. «Tas ir jocīgi,
jo parasti jau kūku izcep un tikai tad dekorē,» nosaka meitenes.
Rotāšanai var izmantot visu, ko vien sirds vēlas, – sākot ar
speciāliem cukura rotājumiem, dzērvenēm pūdercukurā, beidzot ar
cepumiem, konfektēm un citiem gardumiem. Galvenais, jāraugās, lai
rotājumi nebūtu pārāk smagi. Puiši šajā reizē izvēlējušies
krāsainus cukura rotājumus un šokolādes vīriņus, bet meitenes
sapirkušas ledenes, mīkstās želejas konfektes, cepumus, marcipāna
figūras.
Uz pamatnes būvēšana sākas ar mājas detaļu salīmēšanu. Egli,
sētu un vēl citus sīkumus uz pamatnes uzlīmē tikai pašās beigās.
Par «līmi» labāk izmantot balto glazūru, kas ātrāk sacietē un arī
labāk izskatās. Kad pabeigts līmēšanas process, tiek veikti vēl
pēdējie rotāšanas darbi. Mājiņa gatava!
Uzvar puisis
Katrā mājā šāds namiņš, visticamāk, būs vien pašu un draugu
priekam, bet Amatu vidusskolā gatavotās mājiņas tiek arī vērtētas.
Konditoru 2. kursa audzēkņi tās gatavoja, lai startētu
tradicionālajā skolas piparkūku māju būvēšanas konkursā. «Vērtējam,
kuram ir sīkākas detaļas, kuram sarežģītāka mājiņa un, protams, arī
garšīgāka. Lai nogaršotu, uzreiz gan netiek jaukta mājiņa –
degustācijai papildu tiek izceptas mazas piparkūkas no tās pašas
mīklas,» stāsta pasniedzēja. 
Izvērtējot paveikto, par skaistāko, izdomas bagātāko, kā arī
gardāko mājiņu šajā gadā atzina Gunta Dzeņa veikumu. Puisis
neslēpj, ka visinteresantākais bijis tieši mājas greznošanas
process. Jāpiemin, ka Guntim padodas ne tikai piparkūku mājas, bet
arī tortes un citi kulinārijas izstrādājumi. Taujāta, vai var
piekrist, ka puiši ir labāki meistari, skolotāja atzīst, ka šis nav
pirmais gads, kad izdomas bagātāks izrādās puisis, taču apgalvot,
ka puiši ir labāki konditori, gan nevarot.