19 °C, 2.9 m/s, 87 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāCitiem Ziemassvētku gardums – redīss
Citiem Ziemassvētku gardums – redīss
24/12/2017

Francijā Ziemassvētku dāvaniņu sarūpē ne tikai tuviniekiem, bet pat tuvākā veikala pārdevējam. Šveicē Ziemassvētkus svin veselu mēnesi, savukārt Somijā svētkos pieņemts darināt unikālus salmu dekorus. Ziemassvētku ieskaņā Jelgavas Valsts ģimnāzijas (JVĢ) Skolēnu padomes pārstāvji iepazīstināja skolas biedrus ar Ziemassvētku svinēšanas tradīcijām ne tikai Latvijā, bet arī citās pasaules valstīs.

«Pirmssvētku nedēļā pētījām Ziemassvētku svinēšanas tradīcijas,
tostarp, arī mūsu paražas un ticējumus. Nolēmām, ka būtu
interesanti uzzināt arī par to, kā šie svētki tiek atzīmēti citviet
pasaulē,» stāsta JVĢ skolēnu padomes prezidente Elīna Smetaņina,
papildinot, ka Skolēnu padome apkopoja, viņuprāt, interesantākos
faktus, ar kuriem skolēni varēja iepazīties skolas gaitenī.

E.Smetaņina secina, ka mūsu tauta ir bagāta ar dažādiem
ticējumiem un paražām. Piemēram, kāds sens ticējums vēsta: ja
Ziemassvētku rītā agri pieceļas, visu gadu neizgulēsies. Savukārt
no Latgales puses nākusi paraža, ka Ziemassvētki jāsagaida ar četru
nedēļu gavēni, kura laikā nedrīkst spēlēt, dziedāt un dejot. Gaļas
ēdienus var ēst tikai svētdienās, savukārt trešdienās un
piektdienās nevar lietot piena produktus. Gavēnis beidzas tikai
Ziemassvētku rītā pēc lūgšanas. Tad sākas svētku brokastis, kad
galdā jāceļ labākie krājumi.

Arī citviet pasaulē pastāv īpašas Ziemassvētku paražas.
Piemēram, Japānā tic, ka siena dedzināšana svētkos aizbaida ļaunos
garus. Savukārt Norvēģijā Ziemassvētku vakarā ļaudis uz mājokļa
sliekšņa, durvju priekšā, atstāj koka bļodu ar putru un sviesta
gabaliņu. Norvēģi tic: ja putra patiks sarkanajam rūķim vārdā Nise,
gada garumā veiksies visos darbos.

Runājot par Ziemassvētku mielastu, Latvijā tradicionāli pieņemts
gatavot deviņus ēdienus, sākot ar zirņiem un beidzot ar piparkūkām.
Savukārt, piemēram, Meksikā īpašais svētku mielasts ir redīss. No
sakņauga tiek gatavoti dažādi ēdieni, un 23. decembrī notiek arī
redīsam veltīts festivāls. Japānā dod priekšroku saldajam ēdienam,
Ziemassvētku vakarā gatavojot tradicionālu biskvīta kūku ar zemenēm
un putukrējumu. Arī Somijā pieņemts Ziemassvētkus sagaidīt ar
uzklātu galdu, tomēr sena tradīcija liecina, ka vēl pirms vakariņām
visai ģimenei jāapmeklē sauna.

Tāpat JVĢ skolēnu padomes jaunieši izpētījuši, ka daudzas
mūsdienu Ziemassvētku svinību tradīcijas dažādās pasaules valstīs
aizsākās jau pirms vairākiem gadsimtiem. Piemēram, pirmais
Ziemassvētku tirdziņš Vācijā notika jau 16. gadsimtā, savukārt
eglīte pirmoreiz rotāta Anglijā karaļa Džordža laikā 18. gadsimtā.
Tāpat ir liecības par to, ka sākotnēji eglīte rotāja mājokļus, to
piekarot pie griestiem ar galotni uz leju.

Foto: buildingpartnershipsma.org