16.7 °C, 1.7 m/s, 98.6 %

Pilsētā

Dosies «pa pēdām» kartupelim
18/08/2017

Piena, maizes un medus svētku laikā, 26. augustā, pulksten 12 Jelgavas reģionālais Tūrisma centrs aicina doties īstā gardēžu piedzīvojumā – ekskursijā «Kartupeļa ceļš Jelgavā», kuras laikā gida pavadībā varēs uzzināt, kā kartupelis 1656. gadā atceļojis uz seno Mītavu un kļuvis par iecienītu produktu latviešu ēdienkartē, informē Jelgavas reģionālā Tūrisma centra pārstāve Liene Strazdiņa.

Ekskursijas maršrutā iekļautas vietas, kas saistītas ar ēšanas
tradīcijām Jelgavā, īpaši izceļot kartupeli, kas pirmo reizi
hercoga Jēkaba galmā kā īpašs gardums pasniegts 1656. gadā, bet
mūsdienās kļuvis par neatņemamu produktu latviešu ēdienreizēs.
Ekskursijas dalībniekiem būs iespēja apmeklēt Jelgavas pili un
ielūkoties agrākajā pils virtuvē, savukārt pils ēdnīcā varēs
nogaršot kādu ļoti tradicionālu kartupeļu uzkodu. «Ekskursijas
turpinājumā gardēži apmeklēs Jelgavas Amatu vidusskolu, kur varēs
nogaršot skolas pavāru specialitātes skolotāju un audzēkņu radīto
Jelgavas pilsētas īpašo ēdienu «Hercoga bura». Viena no nozīmīgām
šī ēdiena sastāvdaļām ir kartupelis,» stāsta L.Strazdiņa.
Interesenti varēs uzzināt, kā tapa šī pamatēdiena recepte un kāpēc
šis ēdiens ir tik īpašs.

Tāpat gardēži varēs uzzināt par šīs vasaras sezonas piedāvājumu
gardēžiem «Izgaršo vietējo!», kura laikā vairāku Jelgavas kafejnīcu
un restorānu ēdienkartēs iekļauti īpaši kartupeļu ēdieni.
Ekskursijas dalībnieki viesosies bistro «Silva» un nogaršos
oriģinālu kartupeļu uzkodu, kas tapusi, iedvesmojoties no sezonas
piedāvājuma receptēm.

Gardēžu ekskursija «Kartupeļa ceļš Jelgavā» pie Svētās
Trīsvienības baznīcas torņa sāksies pulksten 12, un tās plānotais
ilgums ir divas stundas. Pieteikt savu dalību līdz 24. augustam var
pa tālruni 63005447 vai e-pastu tic@tornis.jelgava.lv. Dalības
maksa – 5 eiro, pirmsskolas vecuma bērniem – bez maksas.

Foto: no torņa arhīva