«Patiesībā pie fondī trauka tiku pavisam nejauši. Ikdienā strādāju Rīgā, līdz ar to Jelgavā iznāk tikai pārgulēt. Taču tā sanāca, ka pirms nedēļas tepat restorānā «Hercogs» ēdām pusdienas. Tur mums arī izstāstīja par «Garšas tūri Jelgavā!». Nodomāju: kāpēc gan neiegūt divus zaķus ar vienu šāvienu. Proti, nogaršot Jelgavas īpašo ēdienu un saņemt fondī trauku. Jāatzīst, līdz šim nebiju dzirdējis ne par ēdienu, ne akciju,» stāsta jelgavnieks Ivo Grinbergs, kurš šonedēļ bistro «Silva», par piedalīšanos akcijā «Garšas tūre Jelgavā!», saņēma fondī trauku ar Jelgavas logo.
Ritma Gaidamoviča
Pagājušas trīs nedēļas, kopš pilsētā dots starts akcijai «Garšas tūre Jelgavā!». Tās laikā trīs ēdināšanas iestādēs pilsētas īpašos ēdienus, krājot zīmodziņus, nobaudījuši un dāvanu – fondī trauku ar Jelgavas logo – saņēmuši jau 54 cilvēki. Gan akcijas organizatori, gan uzņēmēji ar rezultātu ir apmierināti un aicina līdz 1. oktobrim arī citus izmantot iespēju nogaršot pamatēdienu «Hercoga bura», desertu «Šarlotes skūpsts» un dzērienu «Jelgavas bellini», balvā saņemot unikālu dāvanu.
Portāls www.jelgavasvestnesis.lv jau rakstīja, ka akcijai «Garšas tūre Jelgavā!» ir izveidots speciāls buklets. Tajā ietverta pastaigas maršruta karte ar 12 apskates objektiem, kā arī vietām, kur var nobaudīt Jelgavas īpašos ēdienus un dzērienu. Ģimenes restorānā «Hercogs» akcijas dalībnieki aicināti nogaršot pamatēdienu «Hercoga bura», bistro «Silva» piedāvā desertu «Šarlotes skūpsts», savukārt krodziņā «Istaba» jānobauda atspirdzinošais dzēriens «Jelgavas bellini». Sakrājot trīs zīmodziņus, dalībnieks iegūst īpašo Jelgavas gardēža suvenīru – Jelgavas uzņēmumā «Keramika LV» izgatavoto fondī trauku ar Jelgavas logo. Būtiski, ka pilsētas ēdieni un dzēriens obligāti jānobauda septiņu dienu laikā. Tas vēl iespējams līdz 1. oktobrim.
Jelgavas reģionālā Tūrisma centra vadītāja (JRTC) Anda Iljina stāsta, ka šis ir pirmais projekts tūrismam ar gastronomisku ievirzi un rezultāti apliecina – cilvēkiem tas patīk. «Gan mēs, gan arī iesaistītie uzņēmēji ar rezultātu ir apmierināti. Uzņēmēji apgalvo, ka, pateicoties Garšas tūrei, Jelgavas ēdieniem saņem vairāk pasūtījumu nekā ikdienā,» stāsta A.Iljina. Vadītāja zina teikt, ka akcijas dalībnieku vidū lielākā daļa ir tieši jelgavnieki, kuri tajā iesaistījuši arī savus viesus, tāpat svētkos – Piena, maizes un medus svētkos, Metāla svētkos – akcijā labprāt piedalījušies ekskursanti no dažādām Latvijas vietām. Galvenokārt, lai piedalītos akcijā, cilvēki izmanto brīvdienas un svētkus, kad visu var izdarīt nesteidzīgi. «Pats galvenais ieguvums – šis ir vēl viens ļoti labs veids, kā popularizēt Jelgavas īpašos ēdienus un dzērienu. Līdz ar akciju aizvien vairāk jelgavnieku un viesu zina par tiem,» tā A.Iljina.
Visvairāk fondī trauku izdalīti krodziņā «Istaba» – 26, pēc tam seko bistro «Silva» – 18 –un «Hercogs» ar deviņiem traukiem. Ģimenes restorāna «Hercogs» šefpavārs Andris Rūmītis stāsta, ka viņa vadītais restorāns parasti ir tas, kur akcijas bukletā tiek iespiests pirmais zīmogs. «Cilvēki sāk ar pamatēdienu, kuru var nobaudīt tieši pie mums. Pēc mūsu datiem, «Hercoga buru» šajās trīs nedēļās nobaudījuši un zīmodziņus saņēmuši ap 100 klientu, taču fondī traukus esam pasnieguši tikai deviņus,» stāsta A.Rūmītis. Ar akcijas rezultātiem apmierināta arī bistro «Silva» vadītāja Sandra Blūmane, kuras vadītajā ēdināšanas uzņēmumā var nogaršot desertu «Šarlotes skūpsts». Viņa stāsta, ka visbiežāk akcijas dalībnieki «Silvu» apmeklē, kad jau nogaršots pamatēdiens. Bet kā pēdējā pieturvieta ir krodziņš «Istaba» ar «Jelgavas bellini». Šeit akcijas dalībniekiem pasniegti 26 fondī trauki ar Jelgavas logo.
Foto: Ivars Veiliņš