Hercoga Jēkaba laukumā un skvērā aiz kultūras nama viss rit pilnā sparā – 15. Piena, maizes un medus svētki ir klāt! Jelgavā ieradušies vairāk nekā 250 tirgotāju, piedāvājot plašu preču klāstu, taču nenoliedzami galvenie šīs dienas varoņi ir medus un maize. Daudzi jelgavnieki ievēro tradīcijas, un tieši Piena, maizes un medus svētkos sarūpē medu ziemas krājumiem, jo šeit esot plašākā izvēle.
Ritma Gaidamoviča
«It kā jau medu var dabūt visu gadu, taču es gaidu tieši šos svētkus, jo šeit ir plašākais sortiments. Parasti te nopērku visai ziemai. Jau nopirku liepu un aveņu ziedu medu, meža ziedu medu. Man kopā vajadzīgi seši litri un ar to pietiek līdz martam, katru dienu pievienojot pa karotei kafijai un vakarā, kad nenāk miegs, panašķēties,» saka jelgavniece Birutas kundze. Attiecībā uz medus cenām, tās saglabājušās iepriekšējā gada līmenī – puslitrs maksā no četri līdz pat astoņi eiro.
Plašu atsaucību svētkos, kā katru gadu, iemantoja medus degustācija. Jelgavniekiem šogad bija iespēja nogaršot 12 dažādu šķirņu un reģionu medu, reizē nobalsojot par savu favorītu, lai varētu noteikt, kurš tad ir «Zemgales atzītākais medus 2015». Turpat netālu var nobaudīt dažādu maizes ceptuvju maizes našķus, izsakot savu viedokli, kurš pelnījis labākā titulu. Arī šeit pagaršot iespēja tieši 12 našķus. Gan atzītākais medus, gan gardākais našķis tiks nosaukts pulksten 14.30.
Bet līdzās maizes un medus degustācijām no pulksten 12.30 svētku apmeklētājiem iespēja nobaudīt arī sāļās tortes. Pirmo reizi Jelgavā notiek konkurss «Siera un maizes svētku sāļā torte», kurā piedalās 12 saimnieces ar 11 tortēm. Četras tortes ceptas tepat Jelgavā. Jelgavas Amatu vidusskolas pasniedzēja Ligita Ziemele piedalās ar torti «Zemgales talismans», viņas 2. kursa audzēknes Eva Rumpe un Viktorija Petričia ar torti «Laimes pakaviņš», jelgavniece Smaida Bāliņa, kura strādā «Rausī», cienā žūriju un apmeklētājus ar «Mītavas Alni» un Inese Bedeice ar torti «Rudens dārzā – veselība un krāsas prieks». Visu šo sāļo meistarstiķu pamatā ir Latvijā cepta maizes un tepat ražots siers, kurām saimnieces pēc izvēles pievienojušas vēl citus produktus. I.Bedeice atzīst, ka viņai patīk eksperimentēt un toršu cepšana ir hobijs. «Par pamatu, protams, ir rudzu maize un siers, bet pārējās sastāvdaļas nāk no manis pašas dārza. Ceru, ka jelgavniekiem garšos, lai gan rēķinos, ka viņi būs kritiski vērtētāji. Svarīgs ir izskats un arī garšas nianses,» saka I.Bedeice.
Arī labākās sāļās tortes autore tiks sumināta pulksten 14.30 uz lielās skatuves Hercoga Jēkaba laukumā.
Jāpiebilst, ka svētku tirgus Hercoga Jēkaba laukumā un atrakcijas skvērā aiz kultūras nama darbosies līdz pulksten 17.
Bet jau no pulksten 14.30 visi aicināti uz «Baltais» Piena paku laivu regati Lielupes promenādē. Savu dalību piena paku laivu regatei ir pieteikušas vairāk nekā 30 komandas. No pulksten 14.30 līdz 16 paredzēta iepazīšanās ar komandas dalībniekiem, kam sekos piena paku kuģu parāde un ātruma braucieni.
Visi tie, kuri diemžēl netiks klātienē uz regati, notiekošo tiešraidē var vērot internetā www.festivali.jelgava.lv.
Vakara noslēgumā, kad kuģi būs pietauvoti krastā, no pulksten 18 apmeklētāji aicināti uz Pasta salu, kur ar grupas «Pienvedēja piedzīvojumi» iesāksies vakara programma. Pulksten 19.15 – regates apbalvošana, pēc apbalvošanas – dejas ar Normundu Rutuli, Ivo Fominu un DJ JAX.
Piena, maizes un medus svētku PROGRAMMA.
Foto: Raitis Supe
Saistītā ziņa
Šodien uzmanības centrā – piens, maize, medus un regate; regati varēs skatīties tiešraidē internetā