15.1 °C, 1.2 m/s, 72.5 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāFrankofonijas dienā dod iespēju iepazīt vīnu un ēdienu
Frankofonijas dienā dod iespēju iepazīt vīnu un ēdienu
08/03/2011

17. martā Jelgavas pilī notiks gadskārtējie frankofono valstu svētki. Šī gada pasākums «Franču virtuve – kā māksla un zinātne» veltīts franču virtuves un vīna kultūras tradīcijām, ziņo LLU Sabiedrisko attiecību daļas speciālists Aigars Ieviņš. Pieteikšanās pasākumam līdz 12. martam.  

Ritma
Gaidamoviča      

17. martā Jelgavas pilī notiks
gadskārtējie frankofono valstu svētki. Šī gada pasākums «Franču
virtuve – kā māksla un zinātne» veltīts franču virtuves un vīna
kultūras tradīcijām, ziņo LLU Sabiedrisko attiecību daļas
speciālists Aigars Ieviņš. Pieteikšanās pasākumam līdz 12.
martam.

Paredzēts, ka pasākuma pirmajā daļā
Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) profesore Inga Ciproviča
sniegs prezentāciju «Francijas sieru valstība», par Francijas
vīniem stāstīs Latvijas Vīnziņu asociācijas pārstāve Valentīna
Grandāne, bet savos iespaidos, kas gūti prakses laikā, strādājot
restorānā Ruelmalmazonā (Francijā), dalīsies Jelgavas Amatu
vidusskolas audzēkņi. Aizraujošu uzvedumu franču valodā ir
sagatavojuši Valsts ģimnāzijas audzēkņi skolotājas Ilzes
Liepas-Nagles vadībā. Pasākuma pirmā daļa notiks angļu, franču un
latviešu valodā, no pulksten 14.30 līdz16 Jelgavas pils Sudraba
zālē. Ieeja – bez maksas.

Svētku otrajā daļā paralēli notiks
franču virtuves, vīna un uzkodu iepazīšana.

Pulksten 17 meistarklasē «Franču
virtuves noslēpumi» (PTF Mācību virtuvē, 81.kabinets) gatavot
franču klasiskos ēdienus mācīs kafejnīcas «Hercogs» šefpavārs,
Latvijas Pavāru kluba valdes loceklis Andris Rūmītis, kas savu
pavārmākslas meistarību ir kaldinājis vairākās valstīs, tostarp
Francijā. Meistarklases dalībnieki viņa vadībā gatavos vairākus
ēdienus, kā arī nobaudīs tos. Dalības maksa – Ls 5.

Meistarklasē «Vīnu degustācija un
novērtēšana» (288. auditorijā) eksperte vīna kultūras jautājumos,
vīnzine V.Grandāne mācīs iepazīt un novērtēt franču vīnus, kā arī
pastāstīs par vīnu saderību ar ēdieniem. Dalības maksa – Ls
10.

Radošajā darbnīcā «Pirkstiņuzkodu
gatavošana un degustācija» mūsdienās tik ļoti populārās uzkodas
gatavot mācīs Jelgavas Amatu vidusskolas skolotāja Aina Tāluma, kas
pavārmākslas zinības ir papildinājusi, vairākkārt stažējoties
Francijā. Dalības maksa – Ls 3. Radošā darbnīca notiks
Starptautisko semināru centra telpās (90. kabinets).

Frankofonijas svētkus organizē LLU
Valodu katedra un Franču klubs. Ņemot vērā, ka pasākumā var
piedalīties ierobežots skaits dalībnieku, pasākuma organizatori
interesentus lūdz pieteikties līdz 12. martam, rakstot uz e-pastu:
sanita.grasmane@apollo.lv vai zvanot pa tālruni
26853519.

Foto: Ruta Galoburda