16.2 °C, 4 m/s, 84.9 %

Latvijā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsLatvijāGan VM, gan pārtikas ražotāji atbalsta pilnīgas informācijas sniegšanu uz produktu marķējuma
Gan VM, gan pārtikas ražotāji atbalsta pilnīgas informācijas sniegšanu uz produktu marķējuma
07/07/2011

Patērētājiem jābūt pilnīgi informētiem par produktu saturu, tāpēc to marķējumam jābūt pilnīgam un precīzam, šodien Uztura padomes sēdē atzina Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) un Veselības ministrijas (VM) pārstāvji, kā arī citi speciālisti.

Patērētājiem jābūt pilnīgi informētiem par produktu
saturu, tāpēc to marķējumam jābūt pilnīgam un precīzam, šodien
Uztura padomes sēdē atzina Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas
(LPUF) un Veselības ministrijas (VM) pārstāvji, kā arī citi
speciālisti.

«Mēs uzskatām, ka patērējam ir jāzina, ko viņš ēd,» sacīja LPUF
pārstāvis Didzis Šmits. Tomēr viņš piebilda, ka jebkurš produkts
satur ļoti daudz dažādu vielu, tāpēc vajadzētu noteikt, kas tieši
būtu jāuzrāda. Tāpat Šmits pauda gatavību atbalstīt ierosinājumu
aizliegt produktus, kas satur daudz transtaukskābju, ja šāds
regulējums tiktu attiecināms arī uz importa precēm.

Kā atzina veselības ministrs Juris Bārzdiņš, Latvijai būtu
jāseko citu valstu piemēram un jāveicina, lai iedzīvotāji izvēlētos
veselīgu uzturu un nesaņemtu kaitīgas vielas. Pēc ministra domām,
svarīgi ir ne tikai ieviest aizliegumus, bet vecināt diskusijas un
aktualizēt veselīga uztura tēmu.

Bārzdiņš uzskata, ka uz produktu marķējuma jābūt informācijai
gan par cukura, sāls, transtaukskābju, gan arī veselīgu vielu,
piemēram, vitamīnu saturu. Ministrs arī uzsvēra, ka jebkurām
iniciatīvām attiecībā uz uztura politiku jābūt attiecināmām gan uz
vietējiem pārtikas produktiem, gan arī importa pārtiku.

Nākamie VM soļi, lai risinātu veselīga uztura problēmas, būtu
atjaunot sarunas ar LPUF par sadarbības memorandu, ko bija plānots
noslēgt šodien, bet tas nenotika. Šmits sacīja: «Mēs nevaram
noslēgt memorandu dienā, kad priekšā stāv cilvēks, kas apmelo
Latvijas zīmolu.» Viņš norādīja uz dāņu profesora Stēnu Stenderu,
kas šodien piedalījās Uztura padomes sēdē, bet iepriekš bija
paziņojis par ļoti augstu transtauksābju saturu «Selgas» vafelēs,
tomēr vēlāk atzina kļūdu analīžu rezultātos.

Šmits norādīja, ka novērtē sadarbību ar VM, bet memoranda
noslēgšanai nav nepieciešama ārzemnieku klātbūtne. Memorands tiks
noslēgts, un tas vairāk būs informatīvs, jo tajā būs iekļautas
lietas, ko ražotāji jau dara, sacīja Šmits.

Arī uzņēmuma «NP Foods» pārstāvis veltīja skarbus vārdus dāņu
profesoram un sacīja, ka jau ir vērsušies policijā, lai
noskaidrotu, vai paziņojumā par trantaukskābju saturu nav vērojamas
konkurentu aktivitātes, tāpat ir pasūtīts pētījums par to, cik
lielus zaudējumus šāds paziņojums ir nodarījis, un šos zaudējumus
uzņēmēji plāno piedzīt no tiem, kas ir paziņojuši «melīgus
faktus».

Kā ziņots, šodien Uztura padomē bija plānots apspriest
priekšlikumus ražošanas veicināšanai un patērētāju informēšanai par
pārtikas produktu sastāvu.

Viens no priekšlikumiem paredz pašu ražotāju regulāciju,
godprātīgi informējot patērētājus un norādot pārtikas produkta
sastāvdaļas vai arī ierobežojot hidrogenizēto tauku izmantošanu
pārtikas produktu ražošanā. Otrs priekšlikums ir likumdošanā
noteikt papildu vienotas un salīdzināmas prasības marķējumam, kā
arī noteikt pieļaujamās transtaukskābju daudzuma normas pārtikas
produktos, bet vietējā tirgus aizsardzībai attiecināt šo normu arī
uz importētajiem produktiem. Šādi noteikumi gan ir tehniski
jāsaskaņo Eiropas Savienības institūcijās.

LETA