19.2 °C, 1.6 m/s, 96.9 %

Pilsētā

Garšvielas dod sāta sajūtu
07/10/2012

«Ja vēl pirms laika uz jautājumu, kādus garšaugus izmantojat, gatavojot ēdienu, biežākā atbilde bija: dilles, pētersīļus, selerijas un lokus, tad šodien jau atbildes kļuvušas daudzveidīgākas un tiek minēts baziliks, pupu mētra, oregano, majorāns, salvija… Situācija ir mainījusies, un priecē, ka cilvēki savā virtuvē eksperimentē, ar dažādām garšvielām ēdienam piešķirot īpašu garšas buķeti,» atzīst LLU Lauksaimniecības fakultātes Agrobiotehnoloģijas institūta asistente Marta Liepniece.

Ritma Gaidamoviča

«Ja vēl pirms laika uz jautājumu, kādus garšaugus
izmantojat, gatavojot ēdienu, biežākā atbilde bija: dilles,
pētersīļus, selerijas un lokus, tad šodien jau atbildes kļuvušas
daudzveidīgākas un tiek minēts baziliks, pupu mētra, oregano,
majorāns, salvija… Situācija ir mainījusies, un priecē, ka
cilvēki savā virtuvē eksperimentē, ar dažādām garšvielām ēdienam
piešķirot īpašu garšas buķeti,» atzīst LLU Lauksaimniecības
fakultātes Agrobiotehnoloģijas institūta asistente Marta
Liepniece.

Viņa ir viena no tiem cilvēkiem, kas atbild un rūpējas par ļoti
plašu garšaugu un ārstniecības augu kolekciju Jelgavā – Augsnes un
augu zinātņu institūta teritorijā Strazdu ielā nepilna hektāra
platībā aug vairāki desmiti viengadīgu, divgadīgu un daudzgadīgu
garšaugu un ārstniecības augu. Tiesa, šobrīd arī tur iestājies
rudens – lielākā daļa ražas jau novākta un tiek kaltēta. Kolekcija
izveidota, lai pārbaudītu, kā dārzā «uzvedas» Latvijā nopērkamas
garšvielu, ārstniecības augu sēklas – kas no tām izaug, kas ne.
Tāpat pēc šiem augiem topošie speciālisti mācās atpazīt augus pēc
garšas, smaržas, tiek veidoti mācību herbāriji, veikti zinātniski
pētījumi. M.Liepniece atzīst, ka šeit viss arī tiek pamēģināts –
galvenie izmēģinātāji ir studenti un darbinieku ģimenes locekļi.
«Mums taču ir jāzina, kā katrs augs garšo, kuru garšvielu pie kāda
ēdiena labāk likt. Tā paši cepam pīrādziņus, pamēģinot pielikt
vienu garšvielu, otru, gatavojam arī citus ēdienus,» stāsta
M.Liepniece.

Kolekcijas pirmsākumi ir 1997. gadā, kad pētnieki ekspedīcijās
pa Latviju meklējuši dažādus ārstniecības augus un garšaugus
savvaļā, veidojot ģenētisko resursu kolekcijas, un pētīja tos. Bet
no 2000. gada sākta kolekcijas veidošana Strazdu ielā, sējot un
stādot dažādus augus. M.Liepniece saka: «Te tiek iesēts viss, ko
izmantojam ikdienā.»

Gurķu mētra – salātos un kokteiļos
Viengadīgie garšaugi, kas plaši tiek izmantoti kulinārijā, katru
gadu maijā šeit tiek sēti no jauna – dažādu šķirņu, krāsu, formu,
lai labāk saprastu, kas ir dzīvotspējīgāks un garšīgāks. Te,
piemēram, aug gurķu mētra, kas lieti noder, ja mājiniekus grib
mazliet apmuļķot – salāti bez gurķa garšos tieši tāpat, it kā tiem
klāt būtu pielikts svaigs gurķis. «Pirmās lapas izteikti garšo pēc
gurķiem – tās var likt salātos. Ziedus dekoratīvam efektam var
iesaldēt ledus gabaliņos un pievienot kokteiļiem,» stāsta
M.Liepniece. Lauciņā sastopama arī pupu mētra, ko, izrādās, var
lietot pie pākšaugu un sēņu ēdieniem, lai organisms vieglāk
sagremotu šo smago pārtiku. Līdzīga iedarbība uz organismu kā pupu
mētrai ir arī kalnamētrai, kurai ir specifiska garša. Tā labi der
pie gaļas ēdieniem. Ļoti labi kulinārijā izmantojami arī tādi
garšaugi kā koriandrs, tiesa, tas atbaida ar savu smaržu – augs
smaržo līdzīgi blaktīm, tomēr noder pie piparkūku mīklas. Fenhelis
jeb aptiekas dille, kam raksturīga anīsa smarža, iederēsies pie
salātiem, bet dārzeņu fenheli var arī sautēt – protams, ja patīk
anīsa smarža un garša. M.Liepniece stāsta, ka popularitāti iemanto
arī lapu sinepes un kressalāti, kuru sēklas var diedzēt ziemas
laikā. Tie labi aug uz palodzes, un šos zaļumus var sagrieztus likt
uz maizītes vai pievienot biezpienam.

Daudzi garšaugi izmantojami kā pie sāļiem, tā saldiem
ēdieniem

M.Liepniece atzīst, ka ļoti labs veids, kā pārliecināties, vai
garšviela patīk vai ne, ir pievienot to biezpienam. «Biezpiens ir
viens no neitrālākajiem ēdieniem. Parasti tam pievienojam tikai
sāli, varbūt vēl dilles vai lociņus, taču tikpat labi tā vietā
varam pielikt majorānu, baziliku, izopu, timiānu, mārsilu, raudeni,
estragonu. Bet saldajam biezpienam – rozmarīnu, lavandu,
citrontimiānu, citronbaziliku,» stāsta asistente.

Viņa atzīst, ka garšvielu izmantošana ir ļoti daudzveidīga –
virkni garšvielu var lietot kā pie sāļajiem, tā saldajiem ēdieniem,
turklāt tiem var būt arī ārstnieciska iedarbība. Piemēram, lupstāji
labi der kā kokteiļu salmiņi, saknes izmanto medicīnā, bet kā
garšvielu iespējams izmantot šašliku gatavošanā. Tas arī kalpo kā
maģisks augs, kas aizsargā māju no ļauniem gariem. Lavandu, ko
vairāk pazīstam kā kārtības un tīrības simbolu, arī var izmantot
pārtikā – ziedi piemēroti saldajām žāvētu augļu zupām, želejām,
marmelādēm, augļu salātiem, to var pievienot, arī gatavojot ķiploku
marinādi jēra vai cāļa gaļai. Bet svaigas lavandas lapas var
izmantot kopā ar sviestu vai margarīnu, grilējot upju un ezeru
zivis. Bet salvija der pie zivju ēdieniem – tās īpašā garšas buķete
samazina dūņu garšu upes zivīm, tāpat to var lietot kā dabīgo
konservantu gaļas konserviem.

Virtuves plauktos vairs nav tikai sāls un
pipari

M.Liepniece atzīst, ka cilvēki par garšvielām kļuvuši zinošāki, jo
par tām pieejama literatūra, arī pavārgrāmatās pie receptēm parādās
daudzveidīgāki garšvielu nosaukumi, kas, gatavojot kādu ēdienu,
cilvēkus mudina iepazīt tās. «Līdz ar to cilvēku redzesloks
paplašinās. Virtuves plauktos nav vairs tikai sāls un pipari, un
tas ir labi, ka veikalos no garšvielu plauktiem izvēlamies arī ko
citu. Latviešiem ir tāds netikums – pieēsties un tad stenēt, ka
grūti, nevar pakustēties, taču es gribu teikt: ja lieto garšvielas,
sātīguma sajūta pieaug, tāpēc tik daudz, lai pārēstos, nemaz nevar
apēst. Būtiski zināt, ka katra garšviela, ārstniecības augs
labvēlīgi iedarbojas arī uz organismu, protams, samērīgos
daudzumos. Līdz ar to – jo bagātīgāk tās lieto, jo labāk,» tā
M.Liepniece.

Ar prieku viņa atzīst, ka arvien vairāk cilvēku pievēršas
veselīgam dzīvesveidam, izzina, kādas tējas dzert, kādus augus
lietot, lai uzlabotu savu veselību. «Esmu ievērojusi, ka arī ārsti
šodien uzreiz vairs neķeras izrakstīt «smago artilēriju» jeb
ķīmiskas zāles, bet gan cenšas ieteikt dabīgos ārstniecības
līdzekļus. Tiesa, ar tiem jau nākamajā dienā cilvēks netiks uz
kājām, jo atveseļošanās process ir ilgāks, taču uz organismu tie
noteikti iedarbojas labāk,» tā M.Liepniece.

Kliņģerītes – tējā un salātos
Runājot par kolekcijas ārstniecības augiem, jāteic, ka arī to
klāsts ir plašs, tāpat kā plašas ir to izmantošanas iespējas.
Tiesa, asistente piebilst, ka bieži vien cilvēki nezina šīs
iespējas. Piemēram, kliņģerīšu ziedi labi noder gan tējā dzeršanai
un kakla skalošanai, kad tas sāp, gan var likt dārzeņu, lapu
salātos, lai padarītu tos krāsainākus. Rudzupuķu ziedlapiņas derēs
tējai, un tā ļoti efektīvi pazemina temperatūru, tāpat tās iesaka
lietot acu slimību gadījumā. Kaklam labi palīdzēs arī salvija, bet
vērmeles uzlabos kuņģa darbību. Kolekcijā ir arī vairāku šķirņu
piparmētras – parastā piparmētra ar mentolu, bez mentola,
krūzmētras un šokolādes piparmētra, greipfrūta mētra, Šveices un
marokāņu mētra – kopā vairāk nekā 20 veidu. Asistentes praktiskais
ieteikums – dzert maisītas zāļu tējas. «Labāk ir maisīt tējas,
nevis, ja garšo liepziedu, dzert tikai tās. Tas var slikti ietekmēt
organismu. Vajag miksēt – salikt kaut ko garšīgu kopā ar kaut ko ne
tik ļoti garšīgu. Piemēram, liepziedus, piparmētru, mazliet
pelašķus, vērmeles un asinszālīti,» tā M.Liepniece, piebilstot, ka
imunitātes stiprināšanā gan jāuzmanās ar «bokseriem» ķiplokiem,
citronliānas, zeltsaknes un ehinācijas tēju. «Tie ir ātri un
efektīvi imunitātes stiprinātāji, taču tas ir koks ar diviem galiem
– ātri stiprina, taču organismā var rasties «īssavienojums», ja
pārtrauc to lietošanu, un cilvēks var zaudēt pat savu dabisko
imunitāti. Tāpēc labāk iesaku ikdienā lietot vieglas zāļu tējas.
Jā, jādzer arī ūdens, taču labāk uzņemt šķidrumu ar dažādām
dabīgajām tējām,» tā M.Liepniece.

Foto: Ivars Veiliņš