14.5 °C, 0.9 m/s, 95.4 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētā«Hercoga bura» un «Šarlotes skūpsts» – speciāli Jelgavai radīti ēdieni
«Hercoga bura» un «Šarlotes skūpsts» – speciāli Jelgavai radīti ēdieni
25/11/2011

Šodien prezentēti īpaši ēdieni – «Hercoga bura» un «Šarlotes skūpsts». Turpmāk tieši šie būs mūsu pilsētas īpašie ēdieni, kas tā baudītājiem atgādinās par kādreiz varenās Kurzemes hercogistes galvaspilsētas vēsturi.

Sintija
Čepanone

Šodien
prezentēti īpaši ēdieni – «Hercoga bura» un «Šarlotes skūpsts».
Turpmāk tieši šie būs mūsu pilsētas īpašie ēdieni,
kas
tā baudītājiem atgādinās par
kādreiz varenās Kurzemes hercogistes galvaspilsētas
vēsturi.

Abi jaunie
ēdieni prezentēti nupat atklātajā Jelgavas Amatu vidusskolas Ēdienu
laboratorijā. «Ir gandarījums, ka beidzot ir realizēta ideja, kura
dos vēl vienu impulsu pilsētas izaugsmē, īpaši domājot par
pavārmākslu un pārtikas pārstādi. Šī ir vēl viena iespēja mūsu
jauniešiem, un, es ceru, tā tiks maksimāli izmantota,» atklājot
modernizētās telpas Amatu vidusskolā, norādīja Jelgavas domes
priekšsēdētājs Andris Rāviņš. Savukārt Izglītības pārvaldes
vadītāja Gunta Auza, novērtējot paveikto un iespējas, kas līdz ar
mācību aprīkojuma modernizāciju un infrastruktūras uzlabošanu Amatu
vidusskolā paveras jauniešiem, atgādina: «Jelgavas izglītības
sistēma ir sastāvdaļa Eiropas globālajai izglītības sistēmai, bet
globālā izglītība ir attīstības
izglītība.» 

Jaunatklātajā Ēdienu laboratorijā arī
prezentēti Jelgavas īpašie ēdieni – «Hercoga bura» un «Šarlotes
skūpsts», un uz ēdiena pirmo «provi» tika aicināta pilsētas vadība,
kā arī viesi no Itālijas un Francijas.

Abus Jelgavas ēdienus par īpašiem padara
ne tikai to nosaukumi, bet arī speciāli izstrādātas receptes, ko
radījušas Amatu vidusskolas pavāru specialitātes skolotājas Aina
Tāluma un Ligita Ziemele kopā ar saviem audzēkņiem.  
«Radot «Hercoga buru», galvenā doma bija ar šo ēdienu atsaukt
atmiņā Hercoga Jēkaba varenības laikus. Pamatā šis ēdiens ir
Zemgalē audzētas cūkas šķiņķis, kas tiek pasniegts kopā ar ceptiem
kartupeļiem, karamelizētiem sautētiem kāpostiem un dārzeņiem.
Interesanti ir arī tas, ka ēdiens porcijās tiek dalīts gardēžu
klātbūtnē, un tas rada kopības sajūtu,» stāsta A.Tāluma, gan
piebilstot, ka īpašās receptes radīšanas process bijis ilgs un
pārdomu pilns, lai atrastu tās garšas nianses, kas turpmāk
raksturos šo Jelgavas īpašo ēdienu. Savukārt deserta
 «Šarlotes skūpsts» lielākais
noslēpums ir dzintarogu sula un kāds īpašs mīlestības
eliksīrs.

«Brīnišķīga recepte un brīnišķīgs
pagatavošanas veids! Perfekts gaļas cepšanas ilgums – šis ēdiens
tiešām ir ļoti labs,» «Hercoga buru» vērtē Sant Dimonas vidusskolas
viesmīļu nozares direktors Žans Mišels Trio, norādot, ka šīs garšas
viņam nav svešas, jo arī Francijā ir viens reģions, kurā dažādos
veidos pagatavoti skābētie kāposti ir populāri. Jauno ēdienu
atzinīgi vērtē arī citi Francijas un Itālijas delegāciju pārstāvji,
kuri šodien piedalījās miltu un maizes izstrādājumu laboratorijas
un degustācijas zāles atklāšanā   Amatu
vidusskolā.

«Es zinu, cik ļoti grūti ir atrast to
īpašo ēdienu, kas kļūst par konkrētas vietas vizītkarti un simbolu.
Piemēram, lai izstrādātu unikālās rožu kūkas recepti, kas raksturo
Rundāles pili, mums bija nepieciešams vesels gads,» neslēpj
Rundāles pils restorāna īpašniece Sanita Millere, uzteicot Amatu
vidusskolas paveikto, lai radītu tikai Jelgavai vien raksturīgo
pamatēdienu un desertu.
Kā informē pašvaldības Sabiedrisko attiecību sektorā, lai Jelgavas
īpašos ēdienus varētu nobaudīt gan pilsētnieki, gan viesi, 5.
decembrī receptes radītāji pilsētas ēdināšanas uzņēmumu pārstāvjus
aicina uz meistarklasi, lai padalītos ar «Hercoga
buras»
un «Šarlotes skūpsta»
noslēpumiem. Ieinteresētie uzņēmumi meistarklasei aicināti
pieteikties Jelgavas pilsētas pašvaldībā pa tālruni
63005558.

Foto: Ivars Veiliņš