«Ja pirms trim gadiem, kad sākām strādāt, bijām tuvāki amatieru līmenim, tad jau tagad varam atzīt, ka kļūstam profesionālāki – gan aprīkojama, gan personāla ziņā. Un tas ir vēl viens apliecinājums tam, cik svarīgi ir motivēt darbiniekus,» saka ģimenes restorāna «Hercogs» vadītājs Andris Rūmītis, kurš sadarbībā ar atzītiem speciālistiem saviem darbiniekiem organizē apmācību ciklu.
www.jelgavasvestnesis.lv
«Hercogā» kopumā ir piecpadsmit darbinieki, un A.Rūmītis uzsver, ka apmācībās, kaut arī nodarbības organizētas pa jomām, aicina iesaistīties pēc iespējas visus, jo «labs speciālists ir tas, kurš orientējas visā nozarē, ne tikai labi pārzina savu jomu, kādu šauru nišu, tas paplašina redzesloku, darbiniekam liek domāt plašāk». «Īpaši būtiski tas ir laikā, kad gatavojamies mūsu restorāna rekonstrukcijai, pēc kuras apmeklētāji varēs baudīt arī līdz šim Jelgavā neierastus ēdienus, turklāt telpās, kas būs ieguvušas pavisam citu skatu,» tā vadītājs.
Šodien «Hercogā» bārmeņa darba knifus atklāja Arnis Bikšus, gan teorētiskā, gan praktiskā nodarbībā atklājot, kā pareizi jādara un kā nekad nedrīkst darīt, kā būtu vēlams rīkoties vienā vai otrā nestandarta situācijā, tāpat pārrunātas biežāk pieļautās kļūdas, gatavojot populārākos kokteiļus, un citus bārmeņa darba noslēpumus.
«Hercoga» šefpavārs Normunds Bunte, kurš šajā restorānā strādā kopš tā pirmsākumiem, atzīst, ka nemitīga prasmju papildināšana ir viens no būtiskākajiem aspektiem šefpavāra darbā. «Apmācības ir ļoti būtiskas, jo, kaut lielos vilcienos darba lauks ir labi zināms, ikreiz atklājas kādas nianses, kas noder ikdienas darbā. Mums jābūt gataviem uz visu un jāprot pielāgoties, jo nevar zināt, kāds klients ienāks pa durvīm un kādas vēlmes izvirzīs,» tā N.Bunte, piebilstot, ka ir gandarīts par iespēju savas prasmes pilnveidot uzņēmumā, kurā strādā, jo diemžēl mūsdienās reti kurš uzņēmums ir tik ļoti orientēts uz darbinieku motivēšanu pilnveidoties. No pēdējā laikā realizētajām apmācībām viņam visvairāk prātā palicis Ērika Dreibanta kurss par banketu servisu.
A.Rūmītis uzsver, ka «Hercogā» strādājošajiem priekšā vēl grūts darbs, jo apmācības, organizētas kopumā piecos blokos, plānotas visdažādākajās jomās – gan par ēdienu gatavošanu, gan veiksmīgu klientu apkalpošanu. Septembra vidū apmācības vadīs Jānis Siliniks, kurš atklās pasaules virtuves klasiku. «Pēc rekonstrukcijas savā restorānā plānojam ēdienos attīstīt Āzijas novirzienu, tādēļ šī profesionāļa stāstītais par Āzijas virtuvi mums būs īpaši aktuāls,» saka A.Rūmītis.
Foto: Ivars Veiliņš