4.3 °C, 3.2 m/s, 91.2 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāIespējams, «Šarlotes skūpstu» kafejnīcās varēs nobaudīt ledus festivālā
Iespējams, «Šarlotes skūpstu» kafejnīcās varēs nobaudīt ledus festivālā
23/01/2012

«Teorētiski, kā pagatavot, ir skaidrs, tagad jāmēģina to praktiski īstenot. Katrā gadījumā garšo ļoti labi, šķiet, nav nepieciešamas arī nekādas izmaiņas receptē, patīk arī vizuālais noformējums. Ja labi sanāks pašu virtuvē, tad, iespējams, jau uz Ledus skulptūru festivālu «Šarlotes skūpsts» tiks iekļauts mūsu ēdienkartē,» atzīst IK «Lienīte» pavāre Ilze Sūna.

Ritma Gaidamoviča

«Teorētiski, kā pagatavot, ir skaidrs, tagad jāmēģina to
praktiski īstenot. Katrā gadījumā garšo ļoti labi, šķiet, nav
nepieciešamas arī nekādas izmaiņas receptē, patīk arī vizuālais
noformējums. Ja labi sanāks pašu virtuvē, tad, iespējams, jau uz
Ledus skulptūru festivālu «Šarlotes skūpsts» tiks iekļauts mūsu
ēdienkartē,» atzīst IK «Lienīte» pavāre Ilze Sūna.

Viņa ir viena tiem 14 ēdināšanas uzņēmumu pārstāvjiem, kas šodien
piedalījās praktiskajā seminārā, lai apgūtu īpašā Jelgavas deserta
– «Šarlotes skūpsta» – gatavošanu. Meistarklase notika Jelgavas
Amatu vidusskolas Ēdienu laboratorijā, un to vadīja ēdienu
izstrādātājas – Amatu vidusskolas pavāru specialitātes skolotājas
Aina Tāluma un Ligita Ziemele.
Decembra sākumā Ēdienu laboratorijā notika seminārs, kurā pilsētas
ēdināšanas uzņēmumu vadītāji un pavāri degustēja īpašos Jelgavas
ēdienus – «Hercoga buru» un «Šarlotes skūpstu» –, bet šoreiz jau
nāca mācīties, kā pagatavot desertu.
Ja par pamatēdiena «Hercoga bura» recepti ēdināšanas uzņēmumu
pārstāvjiem domas atšķīrās un viņi vēlējās ieviest savus
papildinājumus, tad par desertu gandrīz visi ir vienisprātis: tas
ir izcils un izmaiņas receptūrā nav nepieciešamas, jāiemācās vien
pagatavot, jāvienojas par porcijas daudzumu, cenu, un var likt
galdā. Kafejnīcas «Zemnieka cienasta» šefpavāre Vineta Mežaraupe
atzīst, ka viņai «Šarlotes skūpsts» ļoti garšojis. «Manuprāt, nav
nepieciešams ne šo receptūru papildināt, ne ko ņemt nost. Viss ir
līdzsvarā. Tagad tikai jāiemācās, kā to pagatavot, un ceram, ka jau
uz gaidāmajiem svētkiem – Starptautisko Ledus skulptūru festivālu
–, kad pilsētu apmeklēs arī daudz viesu, šis deserts varētu
papildināt mūsu ēdienkarti,» tā V.Mežaraupe. I.Sūna piebilst, ka
svarīgi no Amatu vidusskolas pasniedzējām izzināt želejas putošanas
noslēpumu. Restorāna «Madara» pavārs Juris Rumps min, ka, viņaprāt,
šis deserts tomēr būs banketu saldais, lai pavārs jau iepriekš
sagatavotu porcijas. «Tomēr gatavošanas process nav tik ātrs,» tā
J.Rumps. «Jelgavas kreklu» pavāre Inna Čeredņika atzīst, ka ko
līdzīgu «Šarlotes skūpstam» jau mēģinājuši pagatavot banketiem.
Kaut arī uzņēmēji spriež, ka «Šarlotes skūpstu» varētu klientiem
ļaut nobaudīt pēc trim nedēļām, tas lielā mērā esot atkarīgs no tā,
kā pašiem savā virtuvē izdosies eksperiments, kā arī no tā, cik
viegli vai grūti būs atrast izejvielas. Tiesa, pasniedzējas jau,
domājot par uzņēmējiem, viņu laika taupīšanu, šodien želeju
gatavoja ne no ogām pašas, bet izmantoja Alojā pagatavotus
pusfabrikātus, no kā var pagatavot želeju. Tas noteikti esot ātrāk,
turklāt iespējams iegūt spilgtākas krāsas. Uzņēmēji pieļauj, ka tas
varētu samazināt deserta izmaksas.
Runājot par cenu, uzņēmēji lēš, ka šis nav kā pagatavot krēmu ar
ķīseli un noteikti nemaksās 50 santīmus. «Jāskatās, cik maksā
izejvielas, cik darbs tiks ieguldīts. Tas ir tehnoloģiski
sarežģītāk nekā pagatavot uzpūteni ar pienu. Restorānā tas noteikti
maksās dārgāk, arī smalkāk pasniegts, taču ikdienas bistro variantā
mēs cenu varētu samazināt uz apjomu un ar vienkāršāku pasniegšanu.
Taču maksa par vienu porciju varētu būt ap latu. Bet būtu pārdroši
šobrīd nosaukt precīzu cenu,» spriež S.Blūmane.
Jāpiebilst, ka «Zemnieku cienasta» šefpavāre jau pēc pirmās
tikšanās reizes pamēģinājusi «Hercoga buru» pagatavot savā versijā,
ļaujot nodegustēt kolēģiem. «Mēs izmantojām kakla karbonādi, lai
sulīgāk, bet pārējās izejvielas atstājām tāpat. Bija garšīgi, taču
ēdienkartē vēl to neesam iekļāvuši. Skatīsimies, kā vienosimies ar
pārējiem uzņēmējiem,» tā V.Mežaraupe.
Īpašais Jelgavas deserts – «Šarlotes skūpsts» – ir biezpiena krēma
un divu veidu sulas uzpūteņu kārtojums, kurā deserta maigā garša
tiek atsvaidzināta ar ābolu biezeņa un smiltsērkšķu sulas mērci.
Desertu dekorē ar svaigām ogām.
Foto: Ivars Veiliņš