5.5 °C, 3.7 m/s, 92.1 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāJaunajā piena rūpnīcā galvenokārt strādās jelgavnieki
Jaunajā piena rūpnīcā galvenokārt strādās jelgavnieki
05/05/2012

«Perspektīvā jaunajā piena rūpnīcā Jelgavā nodarbināsim līdz 50 cilvēku – šobrīd jau esam uzsākuši kadru komplektēšanu, un jāatzīst, ka no jau pieņemtajiem darbiniekiem lielākā daļa ir tieši jelgavnieki,» atzīst SIA «Latvijas piens» valdes loceklis Raimonds Freimanis.

Kristīne Langenfelde

«Perspektīvā jaunajā piena rūpnīcā Jelgavā nodarbināsim
līdz 50 cilvēku – šobrīd jau esam uzsākuši kadru komplektēšanu, un
jāatzīst, ka no jau pieņemtajiem darbiniekiem lielākā daļa ir tieši
jelgavnieki,» atzīst SIA «Latvijas piens» valdes loceklis Raimonds
Freimanis.

Pagājušā gada 28. septembrī jaunajai piena rūpnīcai Jelgavā tika
ielikts pamatakmens. Nu jau paveikti 90 procenti no visiem
celtniecības darbiem – rūpnīca testa režīmā darbu plāno sākt
jūnijā. Visiem tiem, kas ar skepsi raudzījās uz jaunās rūpnīcas
projekta realizāciju, R.Freimanis atbild: «Vēl pirms gada mums dažs
labs pārmeta, ka rūpnīcu tā arī uzcelt nespēsim – pietrūks
apņēmības, naudas, bet nu rūpnīca ir praktiski gatava. Darba ir tik
daudz, ka nav laika komentēt katra nelabvēļa izteikumus. Mēs esam
gājuši soli pa solim un plānoto arī termiņā paveikuši. Tieši tāpēc
turpināsim rīkoties tāpat kā līdz šim – atbildēsim ar savu
darbu.»

Šobrīd līdztekus pēdējiem celtniecības darbiem rūpnīcā
notiek iekārtu montāža.

Jā, jau montējam tehnoloģiskās iekārtas – piena, krējuma un sūkalu
tehnoloģiskās tvertnes, kā arī piena pieņemšanas un pirmapstrādes
tehnoloģiskās iekārtas. Ar tām tiks nodrošināta svaigpiena
pieņemšana, piena separēšana, kā arī piena un krējuma
pasterizēšana.

Varu tikai uzsvērt, ka darbi kopš rudens notiek atbilstoši
klimatiskajiem apstākļiem. Uzsākot celtniecību rudenī, mēs
rēķinājāmies, ka ziemas apstākļi celtniecības gaitā var ieviest
korekcijas. Taču plānu koriģēšana notika tikai paaugstinātā mitruma
dēļ novembrī un sala dēļ februārī, bet mēs pilnībā iekļaujamies
termiņos un darbu sāksim, kā bijām plānojuši.

Tuvāko nedēļu laikā plānojam saņemt pilsētas Būvvaldes
saskaņojumu par celtniecības darbu pabeigšanu. Līdz rūpnīcas pirmās
kārtas nodošanai maijā vēl jāpabeidz piena koncentrēšanas iekārtu
montāža un objekta labiekārtošana.

Atbilstoši grafikam rūpnīcas otrās kārtas darbi tiks sākti
augustā. Tie paredz siera ražošanas, fasēšanas un pakošanas iekārtu
uzstādīšanu. Rūpnīca jau šobrīd ir gatava siera iekārtu
uzstādīšanai.

Tas nozīmē, ka rūpnīca sāks strādāt jau
jūnijā?

Tieši tā – SIA «Latvijas piens» pirmās piena tonnas no rūpnīcas
īpašniekiem – zemniekiem – sāks pieņemt jūnijā un tādējādi uzsāks
īstenot savu ilgtermiņa mērķi – līdzsvarot piena tirgu valstī,
nodrošinot zemniekiem stabilas piena iepirkuma cenas un garantētu
piena iepirkšanu.

Bet jūs sakāt, ka šis nav tas pateicīgākais brīdis piena
pārstrādes biznesā, jo pasaules tirgū piena cenas krītas un esot
vērojama pārprodukcija. Vai tas nozīmē, ka atšķirībā no citām
nozarēm, kuras pamazām atgūstas pēc krīzes, piena nozare šobrīd
piedzīvo pretējo?

Piena produktu cenu kritumi un kāpumi ir bijuši vienmēr – tas ir
tāds ciklisks process: te cenas krīt, te atkal ceļas, un
zemniekiem, uzņēmējiem ar to vienkārši ir jārēķinās. Cits jautājums
– cik strauji vai lēzeni ir šie kritumi. Šobrīd satraucošs fakts ir
tas, ka pēdējos mēnešos cenu kritums ir bijis diezgan straujš,
tāpēc tagad būtiskākais ir vērot situāciju maijā, jūnijā, lai
saprastu, vai cenas turpinās krist tikpat strauji vai tomēr
iestāsies sava veida stabilizācija.

Kas šobrīd nosaka tik strauju piena cenas kritumu pasaules
tirgū?

Pasaules tirgi šobrīd signalizē par svaigpiena pārprodukciju, kas
draud gan ar iespējamo piena iepirkuma apjomu samazināšanos, gan ar
turpmāku iepirkuma cenu kritumu. Tendences liecina par būtisku
piena produktu cenu samazinājumu, līdz ar to sagaidāmu piena
iepirkuma cenu kritumu arī turpmākajos mēnešos. Iemesli tam ir
labie ražošanas apstākļi galvenajos svaigpiena tirgos – Jaunzēlandē
(pieaugums par 10,4 procentiem), Austrālijā (pieaugums par 5,6
procentiem), Argentīnā (pieaugums par 13,32 procentiem).
Vienlaikus, protams, jāņem vērā arī globālās ekonomikas stagnēšana,
kas neveicina patēriņu. Tādējādi globālās tirgus tendences var
pietuvināt piena nozari situācijai, kāda tā bija 2009. gadā, kad
būtiski samazinājās pieprasījums pēc piena un dramatiski
samazinājās iepirkuma cenas.

Bet jaunā rūpnīca ir gatava darbu sākt arī šādos – ne īpaši
labvēlīgos – apstākļos.

Protams, mēs labi apzināmies, ka piena pārstrādes nozare nav ne
naftas atradne, ne mobilo telefonu ražotne, kur veiksmīgs bizness
ir teju garantēts. Piena pārstrādes jomā ir jāveic milzīgi
ieguldījumi, lai rezultātu sasniegtu tikai ilgtermiņā. Tāds ir arī
mūsu jaunās rūpnīcas mērķis – sniegt stabilitāti Latvijas piena
ražotājiem, mūsu kooperatīva biedriem ilgtermiņā. SIA «Latvijas
piens» dibinātājkooperatīvu ap 600 zemnieki var būt droši, ka viņu
ražotais piens tiks iepirkts arī krīzes apstākļos par tirgus
situācijai atbilstošām cenām un pārstrādāts Jelgavā.

Kādi produkti tiks ražoti Jelgavā?
Ražošanu rūpnīcā sāksim pakāpeniski – jūnija sākumā veiksim pirmos
vājpiena koncentrāta ražošanas testus. Paraugus nosūtīsim
pircējiem, ar kuriem jau risinām sarunas par koncentrāta pārdošanu.
Vājpiena koncentrāts ir industriāls produkts, ko plaši izmanto
dažādu piena produktu ražošanā – sākot no siera līdz pat jogurtam
un saldējumam.

Vājpiena koncentrāta ražošanas procesā rodas krējums, kas, tāpat
kā vājpiena koncentrāts, tiek izmantots dažādu piena produktu
ražošanā.

Savukārt rudenī rūpnīcā uzsāksim sieru ražošanu, izmantojot
kooperatīvam «Trikāta KS» piederošās akciju sabiedrības «Trikātas
siers» ražošanas tradīcijas un gadiem krāto pieredzi. «Latvijas
piens» galvenokārt ražos Šveices tipa puscietos apaļos sierus,
tostarp jau šobrīd Latvijas patērētājiem zināmos «Trikantāleru» un
«Trikantāleru ar amoliņu», kā arī klasiskos puscietos Krievijas un
Holandes tipa sierus. Vienlaikus gan plānojam radīt arī jaunus
siera veidus – rūpnīcā pastāv labas iespējas paplašināt produktu
sortimentu, un par to varētu lemt turpmākajos gados, kad
nostabilizēsies patlaban plānoto produktu ražošana.

Saražot produkciju ir viens, bet kā ir ar noieta
tirgu?

Vājpiena koncentrāts un krējums galvenokārt ir eksporta produkts,
par ko interesi jau izrādījuši vairāki pircēji Eiropas vecajās
dalībvalstīs, kā arī Baltijas tirgū. Savukārt mūsu ražotie sieri
tiks piedāvāti pircējiem Latvijā, kā arī realizēti vispirms tajos
tirgos, kur jau šobrīd ir veiktas «Trikātas siera» iestrādes –
sākotnēji Vācijas, Krievijas un Skandināvijas tirgos.

Vai uzņēmums, kura biedri galvenokārt strādā Vidzemē un
Kurzemē, nav saņēmis pārmetumus, ka rūpnīcas izveidei izvēlējās
Zemgales centru – Jelgavu?

Nē, līdz šim apšaubīt mūsu izvēli par labu rūpnīcas būvniecībai
Jelgavā nav bijis nekāda pamata. Mēs esam apmierināti gan ar
izraudzīto vietu, gan sadarbību.

No rūpnīcas galvenie ieguvēji neapšaubāmi būs piena
ražotāji, taču savs ieguvums būs arī Jelgavas pilsētai – tās ir
jaunas darba vietas, nodokļi. Pilsētniekus šobrīd varētu interesēt
tas, kā notiek jauno darbinieku atlases process.

Jau pašlaik esam pieņēmuši darbā pirmos cilvēkus – pilnībā ir
nokomplektēti laboratoriju speciālisti un pasterizēšanas operatori.
Jāatzīst, ka atsaucība bija ļoti liela un mums bija iespēja
izvēlēties labākos no labākajiem. Nākamā kadru atlase notiks jūlijā
un augustā, lai komplektētu darbiniekus jaunajai siera ražotnei.
Tiem, kuri vēlas strādāt jaunajā rūpnīcā, varu ieteikt sekot līdzi
mūsu sludinājumiem vietējā presē un, tiklīdz būsim izsludinājuši
jaunas vakances, sūtīt savu CV.    

Foto: Ivars Veiliņš