18 °C, 3.1 m/s, 78.7 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāJelgavniecēm gardas firmas tortes, taču uzvar saimniece no Baldones novada
Jelgavniecēm gardas firmas tortes, taču uzvar saimniece no Baldones novada
27/07/2013

Pie kafejnīcas «Zemnieka cienasts» šodien īsti gardēžu svētki. Te bija iespēja izgaršot septiņpadsmit dažādu saimnieču pagatavotās tortes, kas cīnījās par Zemgales novadam raksturīgākās tortes garšu konkursā «Latvijas mājas torte 2013». Uz titulu pretendēja arī septiņas jelgavnieces ar savām firmas tortēm, tomēr par uzvarētāju kļuva Baldones novada iedzīvotājas Ilzes Kupčas biskvīta torte ar sviesta rozītēm. 

Ritma Gaidamoviča

Pie kafejnīcas «Zemnieka
cienasts» šodien īsti gardēžu svētki. Te bija iespēja izgaršot
septiņpadsmit dažādu saimnieču pagatavotās tortes, kas cīnījās par
Zemgales novadam raksturīgākās tortes garšu konkursā «Latvijas
mājas torte 2013». Uz titulu pretendēja arī septiņas jelgavnieces
ar savām firmas tortēm, tomēr par uzvarētāju kļuva Baldones novada
iedzīvotājas Ilzes Kupčas biskvīta torte ar sviesta krēma rozītēm.
 

Akcijas «Latvijas mājas tortes 2013», ko
organizē saldumu ražotājs «Staburadze», mērķis ir visos Latvijas
novados atrast tam raksturīgāko tortes garšu. Tās tiks apkopotas un
«Staburadze» vēlāk iecerējusi iekļaut savā piedāvājumā. Zemgalei
raksturīgākā garša tika meklēta Jelgavas pusē un iespēju citiem
pagaršot savu torti akcijā sniedza arī septiņas jelgavnieces –
Marita Matvejeva, Agrita Štāla, Aija Rupjā, Elīna Mengote, Līga
Bandeniece, Ināra Meire un Līga Rozīte.

Toršu cepēju veikumu vērtēja galvenie
eksperti, kas nogaršoja pilnīgi visas tortes – Jelgavas domes
priekšsēdētājs Andris Rāviņš, «Jelgavas bigbenda» vadītājs Raitis
Ašmanis, dziedātāji tēvs un dēls Artūrs un Lauris Reiniki un
«Staburadze» jauno produktu attīstības vadītāja Vineta
Ķempele.

A.Rāviņš, izvērtējot dāmu sniegumu,
atzina, ka šajā konkursā ir pārliecinājies: «Saimnieces ir ļoti
radošas, lai radītu brīnumu. Paldies viņām par tik gardām tortēm.
Garšas, protams, visas ir fantastiskas, bet galvenais, var sajust,
ka Latvijas, Zemgales ražojums. Tur Zemgales graudi, ko vistas
ēdušas, lai dētu olas. Priecīgs pārsteigums ir gan kuplais skaits,
gan tas, ka cepējas turpina savas ģimenes tradīcijas. Jo dzirdams,
ka gandrīz visas mācījušās no vecmāmiņām, mammām un tantēm.»
Jāpiebilst, ka viņš savu balsi atdeva par jelgavnieces
L.Bandenieces kūku, kur starp biskvīta kārtām svaigumu deva mūsu
pašu āboli.

A.Reiniks atzina, ka ir dikti pārsteigts
par toršu meistaru vecuma diapazonu. «Domāju, ka aiz galdiem stāvēs
omītes, kas cienās mūs ar kūkām, bet nekā – jaunas dāmas. Prieks,
ka viņas turpina šo tradīciju un cep īstas mājas tortes,» tā
A.Reiniks.

Uzrunātās kārumu cepējas, spriežot kāda
tad ir īstā Zemgales tortes garša, atzina, ka galvenais, lai visi
produkti ir dabīgi un nākuši no Zemgales laukiem. «Tai jābūt
dabīgai, cepšanā izmantoti lauku labumi plus vēl ar mīlestību
cepta,» tā L.Bandeniece, kura pirmo kūku izcepusi, atrodot recepti
mammas pavārgrāmatā. «Sameistaroju, iepatikās, vēlāk jau sāku
meklēt citas receptes, eksperimentēt, skatīties internetā kā citām
sanāk un tas kļuva par hobiju,» tā L.Bandeniece, piebilstot, ka
labprāt vēl savas zināšanas papildinātu dekorēšanas mākslā, kas
līdz galam neesot apgūta.

Viena no jaunākajām dalībniecēm bija
jelgavniece basketboliste Elīna Mengote, kurai pašai dikti garšo
saldumi, bet toršu cepšanai viņu pievērsusi vecmāmiņa. «Viņa, cepot
tortes visu laiku aicināja palīgā. Nāc uzcept biskvītu, iesmērē
ievārījumu un tā viss sākās. Nesen vecmāmiņai bija dzimšanas diena,
uzcepu ciemiņiem torti, atzina par labu esam un teica, lai nāku uz
konkursu,» stāsta E.Mengote. Jāpiebilst, ka viņas torte bija rotāta
ar latvju rakstiem – Zemgales saulīti.

Tikpat svarīgas vērtētājas kā eksperti,
bija arī pašas toršu cepējas, kuras varēja nobalsot par kādu no
citas savas amata meistares veikumu.

Tā rezultātā, sasummējot visas balsis,
uzvaras laurus plūca Baldones novada saimnieces I.Kupčas biskvīta
torte ar sviesta krēma rozītēm. Viņa dāvanā saņēma 200 latus
ģimenes tradīciju pilnveidošanai, kā arī «Staburadze» izskatīs
iespēju viņas tortes recepti izmantot, papildinot savu konditorejas
izstrādājumu klāstu.

Pārējās cepējas saņēma pateicības un
īpašas dāvaniņas no «Staburadzes».

Foto: Vineta Zelča