Pie kafejnīcas «Zemnieka cienasts» šodien īsti gardēžu svētki. Te bija iespēja izgaršot septiņpadsmit dažādu saimnieču pagatavotās tortes, kas cīnījās par Zemgales novadam raksturīgākās tortes garšu konkursā «Latvijas mājas torte 2013». Uz titulu pretendēja arī septiņas jelgavnieces ar savām firmas tortēm, tomēr par uzvarētāju kļuva Baldones novada iedzīvotājas Ilzes Kupčas biskvīta torte ar sviesta rozītēm.
Ritma Gaidamoviča
Pie kafejnīcas «Zemnieka cienasts» šodien īsti gardēžu svētki. Te bija iespēja izgaršot septiņpadsmit dažādu saimnieču pagatavotās tortes, kas cīnījās par Zemgales novadam raksturīgākās tortes garšu konkursā «Latvijas mājas torte 2013». Uz titulu pretendēja arī septiņas jelgavnieces ar savām firmas tortēm, tomēr par uzvarētāju kļuva Baldones novada iedzīvotājas Ilzes Kupčas biskvīta torte ar sviesta krēma rozītēm.
Akcijas «Latvijas mājas tortes 2013», ko organizē saldumu ražotājs «Staburadze», mērķis ir visos Latvijas novados atrast tam raksturīgāko tortes garšu. Tās tiks apkopotas un «Staburadze» vēlāk iecerējusi iekļaut savā piedāvājumā. Zemgalei raksturīgākā garša tika meklēta Jelgavas pusē un iespēju citiem pagaršot savu torti akcijā sniedza arī septiņas jelgavnieces – Marita Matvejeva, Agrita Štāla, Aija Rupjā, Elīna Mengote, Līga Bandeniece, Ināra Meire un Līga Rozīte.
Toršu cepēju veikumu vērtēja galvenie eksperti, kas nogaršoja pilnīgi visas tortes – Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, «Jelgavas bigbenda» vadītājs Raitis Ašmanis, dziedātāji tēvs un dēls Artūrs un Lauris Reiniki un «Staburadze» jauno produktu attīstības vadītāja Vineta Ķempele.
A.Rāviņš, izvērtējot dāmu sniegumu, atzina, ka šajā konkursā ir pārliecinājies: «Saimnieces ir ļoti radošas, lai radītu brīnumu. Paldies viņām par tik gardām tortēm. Garšas, protams, visas ir fantastiskas, bet galvenais, var sajust, ka Latvijas, Zemgales ražojums. Tur Zemgales graudi, ko vistas ēdušas, lai dētu olas. Priecīgs pārsteigums ir gan kuplais skaits, gan tas, ka cepējas turpina savas ģimenes tradīcijas. Jo dzirdams, ka gandrīz visas mācījušās no vecmāmiņām, mammām un tantēm.» Jāpiebilst, ka viņš savu balsi atdeva par jelgavnieces L.Bandenieces kūku, kur starp biskvīta kārtām svaigumu deva mūsu pašu āboli.
A.Reiniks atzina, ka ir dikti pārsteigts par toršu meistaru vecuma diapazonu. «Domāju, ka aiz galdiem stāvēs omītes, kas cienās mūs ar kūkām, bet nekā – jaunas dāmas. Prieks, ka viņas turpina šo tradīciju un cep īstas mājas tortes,» tā A.Reiniks.
Uzrunātās kārumu cepējas, spriežot kāda tad ir īstā Zemgales tortes garša, atzina, ka galvenais, lai visi produkti ir dabīgi un nākuši no Zemgales laukiem. «Tai jābūt dabīgai, cepšanā izmantoti lauku labumi plus vēl ar mīlestību cepta,» tā L.Bandeniece, kura pirmo kūku izcepusi, atrodot recepti mammas pavārgrāmatā. «Sameistaroju, iepatikās, vēlāk jau sāku meklēt citas receptes, eksperimentēt, skatīties internetā kā citām sanāk un tas kļuva par hobiju,» tā L.Bandeniece, piebilstot, ka labprāt vēl savas zināšanas papildinātu dekorēšanas mākslā, kas līdz galam neesot apgūta.
Viena no jaunākajām dalībniecēm bija jelgavniece basketboliste Elīna Mengote, kurai pašai dikti garšo saldumi, bet toršu cepšanai viņu pievērsusi vecmāmiņa. «Viņa, cepot tortes visu laiku aicināja palīgā. Nāc uzcept biskvītu, iesmērē ievārījumu un tā viss sākās. Nesen vecmāmiņai bija dzimšanas diena, uzcepu ciemiņiem torti, atzina par labu esam un teica, lai nāku uz konkursu,» stāsta E.Mengote. Jāpiebilst, ka viņas torte bija rotāta ar latvju rakstiem – Zemgales saulīti.
Tikpat svarīgas vērtētājas kā eksperti, bija arī pašas toršu cepējas, kuras varēja nobalsot par kādu no citas savas amata meistares veikumu.
Tā rezultātā, sasummējot visas balsis, uzvaras laurus plūca Baldones novada saimnieces I.Kupčas biskvīta torte ar sviesta krēma rozītēm. Viņa dāvanā saņēma 200 latus ģimenes tradīciju pilnveidošanai, kā arī «Staburadze» izskatīs iespēju viņas tortes recepti izmantot, papildinot savu konditorejas izstrādājumu klāstu.
Pārējās cepējas saņēma pateicības un īpašas dāvaniņas no «Staburadzes».
Foto: Vineta Zelča