13.7 °C, 1.3 m/s, 96.8 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāKafejnīcās jau var nobaudīt Jelgavas īpašos ēdienus
Kafejnīcās jau var nobaudīt Jelgavas īpašos ēdienus
11/02/2012

Vairākās pilsētas ēstuvēs plašākai publikai jau ir iespēja nobaudīt īpašos Jelgavas ēdienus – saldo ēdienu «Šarlotes skūpsts» un otro ēdienu «Hercoga bura». Pašvaldības ideju par vienotu īpašo Jelgavas ēdienu izstrādāja Jelgavas Amatu vidusskola, bet vēlāk kopā ar uzņēmējiem receptes pieslīpētas. Kā atzīst paši uzņēmēji, šī ir pirmā reize, kad viņi tik cieši sadarbojušies un mazāk viens uz otru skatījušies kā konkurenti. 

Vairākās pilsētas ēstuvēs plašākai publikai jau ir
iespēja nobaudīt īpašos Jelgavas ēdienus – saldo ēdienu «Šarlotes
skūpsts» un otro ēdienu «Hercoga bura». Pašvaldības ideju par
vienotu īpašo Jelgavas ēdienu izstrādāja Jelgavas Amatu vidusskola,
bet vēlāk kopā ar uzņēmējiem receptes pieslīpētas. Kā atzīst paši
uzņēmēji, šī ir pirmā reize, kad viņi tik cieši sadarbojušies un
mazāk viens uz otru skatījušies kā konkurenti. 

Ideja, kas radīja dialogu

Sandra Blūmane, bistro «Silva» vadītāja:
«Pēc maniem novērojumiem, Ledus skulptūru festivāls ir tas laiks
gadā, kad Jelgavas ēdināšanas uzņēmumi ir visvairāk apmeklēti. Jā,
mums ir Pilsētas svētki, Piena, maizes un medus svētki, smilšu
skulptūras, bet tas viss notiek vasarā, kad pēc pasākuma pilsētā
var doties kaut kur zaļumos, pie dabas, bet ziemā cilvēki tomēr
izvēlas šo svētku sajūtu paildzināt tepat un apmeklē kādu no
pilsētas ēstuvēm. Diezin vai mēs tuvākajos gados piedzīvosim ko
tādu, kā bija 2007. gadā, kad festivāla laikā pie «Silvas» rinda
bija krietni ārā pa durvīm – visus gribētājus pat uzņemt nespējām.
Bet katrā ziņā es varu teikt, ka katru gadu festivāla laikā «Silvu»
apmeklē vismaz divreiz vairāk cilvēku nekā parastās dienās. Un tas
ir tikai normāli, ka šādām dienām mēs gatavojamies īpaši.

Šis gads, protams, ir vēl īpašāks nekā parasti, jo galvenais
akcents šoreiz ir jaunums ne tikai «Silvā», bet visā pilsētā – arī
mēs piedāvāsim abus Jelgavas īpašos ēdienus – «Šarlotes skūpstu» un
«Hercoga buru». Un tie nav tikai ēdieni – es domāju, ka visiem,
kuri iesaistījās šīs idejas īstenošanā, pirmām kārtām tas
asociēsies ar vārdu «dialogs». Mēs – ēdināšanas uzņēmumi – pirmo
reizi savā starpā esam uzsākuši dialogu, un tas priecē. Es uzskatu,
ka šis bija pareizākais pašvaldības solis – radīt ideju par
Jelgavas ēdieniem un tad iesaistīt ēdinātājus. Manuprāt, ja šī
ideja būtu kādam no mums, uzņēmējiem, rezultāts diezin vai sanāktu
tik labs. Padomājiet paši – ja ideja ir konkurenta, vai tu būsi
pret to tik ieinteresēts un atvērts? Domāju, ka ne.

Esmu saldummīle, tāpēc mans favorīts ir «Šarlotes skūpsts», bet
ļoti garšo arī «Hercoga bura». Šobrīd mūsu galvenā rūpe ir spēt
maksimāli precīzi prognozēt, kāds pirmajās dienās varētu būt
pieprasījums pēc jaunajiem ēdieniem. Būtiski ir tas, ka «Šarlotes
skūpsts» ir jāgatavo jau iepriekšējā dienā, tāpēc mūsu intuīcijai
jābūt ļoti spēcīgai, jo negribētos, lai jau pirmajā dienā kāds
paliek bez iespējas nobaudīt jaunos ēdienus. Noteikti uz ielas
izvietosim arī reklāmu par jauno piedāvājumu, lai to pamana arī
pilsētas viesi, tāpat arī pārdevēji klientiem ieteiks nobaudīt
tieši Jelgavas ēdienus.

Protams, katrā no ēstuvēm var nedaudz atšķirties Jelgavas ēdienu
noformējums, jo katram pavāram ir savs rokraksts – tāpat var
atšķirties porcijas lielums un cena. Ir tikai loģiski, ja,
piemēram, restorānā «Hercogs» porcija ir lielāka un maksā dārgāk
nekā bistro «Silva».

Cik maksās Jelgavas īpašie ēdieni bistro «Silva»?

«Šarlotes skūpsts» – 0,95 lati
«Hercoga bura» – 4,10 lati

«Mājas darbu esam paveikuši labi»


Andris Rūmītis, ģimenes restorāna
«Hercogs» īpašnieks un šefpavārs:

«Mums droši vien vajadzēja tādu kā grūdienu no malas – citādāk tas
nebūtu noticis. Es varu izteikt vislielākos komplimentus Jelgavas
pašvaldībai, kas kā neitrāls spēlētājs uzrunāja mūs, ēdināšanas
uzņēmumus, lai īstenotu ideju Jelgavas ēstuvēs piedāvāt vienotus
pilsētas firmas ēdienus «Šarlotes skūpsts» un «Hercoga bura».

Vai varat iedomāties situāciju –  konkurents ir gatavs
ierasties pie jums, lai prezentētu savu un vienlaikus novērtētu
jūsu veikumu? Tieši tas ir noticis starp Jelgavas ēdināšanas
uzņēmumiem, un, manuprāt, tas ir profesionalitātes paraugs.

Pamatrecepti ēdieniem radīja Jelgavas Amatu skola, bet vēlāk
iesaistījāmies mēs – uzņēmēji – un kopīgi spriedām, ko un kā vēl
uzlabot. Mēs pirmo reizi esam tik ļoti satuvinājušies, lai darītu
kaut ko ne tikai sev, bet pilsētai, un jau šīs nedēļas nogalē katrs
savā ēstuvē piedāvāsim abus jaunos Jelgavas ēdienus. Protams,
katram pavāram ir savi knifi, tāpēc arī rezultātā niansēs var
atšķirties Jelgavas īpašie ēdieni, lai gan visi tos būs gatavojuši
no vienādiem produktiem. Bet tas vienlaikus ir interesanti, jo
klientiem būs iespēja novērtēt paveikto.

Brīžiem jau šķiet dīvaini, ka Rīgas uzņēmēji savā starpā var
sanākt kopā, apspriesties, vienoties, bet mēs te, Jelgavā, katrs
darbojamies pats par sevi. Līdz šim tā arī ir bijis – cits citu
uzskatījām par konkurentiem, lai gan patiesībā katram no mums
publika ir sava. Un tad, kad tu ilgstoši tā esi darbojies, ir ļoti
grūti sevi mainīt, tāpēc arī es uzskatu, ka pašvaldība nospēlēja
izšķirošo lomu – ļāva mums pašiem uz sevi paskatīties it kā no
malas un saprast, ka nav jau ko dalīt, ka mums kopā ir jādomā, kā
ne tikai ieinteresēt jelgavniekus, bet vienlaikus piesaistīt mūsu
pilsētai arī viesus.

Tā jau nav sakritība, ka Jelgavas ēdieni tiek prezentēti tieši
šajā – Ledus skulptūru festivāla – laikā. Šis neapšaubāmi ir gada
apmeklētākais pasākums ne tikai Jelgavā, bet visā Zemgalē, un
pilsētai tas ir jāizmanto.

Uzņēmējam jāsaprot, ka tu nevari sēdēt, kājas sakrustojis, un
gaidīt, ka klients tāpat pie tevis atnāks. Arī tad, ja tas ir
ēdināšanas uzņēmums un Jelgavā notiek tik apmeklēts pasākums kā
Ledus skulptūru festivāls, nevar paļauties tikai uz likumsakarību,
ka daļa no šiem tūkstošiem vienkārši ienāks tieši pie tevis. Ir
jāizpilda mājas darbs, un man šķiet, ka šogad mājas darbu esam
paveikuši tiešām labi.

Ir jābūt elastīgam, un «Hercogs», rēķinoties ar to, ka nedēļas
nogalē pilsētā iebrauks tūkstošiem cilvēku, strādās līdz pēdējam
klientam, arī tad, ja pusnaktī kāds vēl gribēs pie mums paēst, tas
būs iespējams. Restorānā mums ir tikai 34 vietas, tāpēc atvērts būs
arī bistro, kas parasti nedēļas nogalēs ir slēgts. Pēc pieredzes
zinām, ka tie ir vairāki simti cilvēku, kas šajās dienās ienāk mūsu
ēstuvē, un mēs esam gatavi viņiem pasniegt pašu labāko. Sātīgas
kompleksās pusdienas šajās dienās pie mums maksās 2,50 – porcijas
būs lielākas nekā parasti, ēdienkartē būs tikai pieprasītākie
ēdieni. Ikdienā Jelgavas īpašie ēdieni, protams, būs pieejami tikai
«Hercoga» restorāna daļā.»

Cik maksās Jelgavas īpašie ēdieni restorānā «Hercogs»?

«Šarlotes skūpsts» – 1,70 lati
«Hercoga bura» – 5,90 lati

«Līdz šim laikam pietrūka entuziasma»


Ainārs Tamisārs, kafejnīcas
«Tami-Tami» īpašnieks:

«Līdzīgs mēģinājums uzsākt kopīgu dialogu un darbu vienā virzienā
starp ēdināšanas uzņēmumiem bija jau pirms vairākiem gadiem, bet
diemžēl toreiz tas tā arī pie rezultāta nenoveda – laikam jau
pietrūka entuziasma. Ļoti būtiski tādos gadījumos ir tas, lai būtu
pašvaldības varbūt ne virsvadība, bet tāda kā skatīšanās vienā
virzienā – uzņēmējs kopā ar pašvaldību. Šobrīd jācer, ka līdz ar
ideju par Jelgavas īpašajiem ēdieniem tas ledus sāks lūzt. Jā,
tiešām tā liktenīgi – Ledus skulptūru festivāls un mums ledus sāk
lūzt…

Arī «Tami-Tami» no piektdienas jau oficiāli piedāvās Jelgavas
īpašos ēdienus, un tad jau mūsu uzdevums ir panākt, lai tie
iedzīvotos. Var taču sēdēt uz Vīnes krēsla, klausīties Vīnes valsi
un dzert Vīnes kafiju – tā doma jau ir viena: jādarbojas visiem
kopā, lai būtu rezultāts. Lai cilvēkiem gribētos te dzīvot, te
baudīt, te viesus uzņemt. Vai Jelgavas ēdieni iedzīvosies, rādīs
laiks. Katrā ziņā savs stāsts ir radīts, receptes noslīpētas, tagad
jāgaida rezultāts. Un šīs detaļas skaidri pierāda, cik svarīga ir
tā domāšana vienā virzienā, jo var jau stāstu radīt, var arī
recepti, bet, ja neiet kopā, tad nekas nesanāks. Liepājā arī ir
savs ēdiens, biju par to lasījis – stāsts tiešām saistošs un
vēsturisks. Protams, ka, aizbraucot uz Liepāju, gribas to nobaudīt,
bet, ziniet, es savu porciju apēst nevarēju, nu pārāk vēsturiska
laikam tā recepte izdevusies…

Gribas ticēt, ka mums Jelgavā būs izdevies!»

Cik maksās Jelgavas īpašie ēdieni kafejnīcā «Tami-Tami»?

«Šarlotes skūpsts» – 2 lati
«Hercoga bura» – 4 lati

Maza vizītkarte pilsētai


Elita Simsone, kafejnīcas «Lienīte»
īpašniece:

«Kopīga darba sajūta noteikti ir! Katrs ēdināšanas uzņēmums tomēr
ir sava pasaule, katrs ikdienā dara savu darbu, bet šoreiz ir tā
sajūta, ka pilsētai esi vajadzīgs. Tiešām jūtu, ka pašvaldībai rūp
šī saikne ar uzņēmēju, ka esi gaidīts, lai kopā sasniegtu
rezultātu. Un, manuprāt, līdztekus šiem jaunajiem pilsētas ēdieniem
tas ir lielākais ieguvums.

Jā, varbūt mūsu kafejnīca nav tā, kas izjūt vislielāko
apmeklētāju pieplūdumu tieši Ledus skulptūru festivālā, jo
atrodamies kultūras namā un mūsu klientu skaits visbiežāk ir tieši
atkarīgs no pasākumiem kultūras namā, taču mēs vienoti iesaistāmies
idejas īstenošanā un arī šajā nedēļas nogalē piedāvāsim Jelgavas
īpašos ēdienus. Pēc tam jau arī varēsim izteikt pirmos klientu
vērtējumus. Pagaidām, protams, grūti prognozēt, kā jaunie ēdieni
iedzīvosies Jelgavā un vai pēc laika tos zinās ne tikai
pilsētnieki, bet spēs atpazīt arī mūsu viesi – to rādīs laiks. Taču
man gribas ticēt, ka šie ēdieni būs kā tāda maza Jelgavas
vizītkarte, kas vismaz daļai cilvēku asociēsies ar mūsu pilsētu.
Man personīgi garšo abi šie ēdieni, bet «Šarlotes skūpsts» tomēr
mazliet vairāk – tas ir vienkārši dievīgs!»

Cik maksās Jelgavas īpašie ēdieni kafejnīcā «Lienīte»?

«Šarlotes skūpsts» – 1,70 lati
«Hercoga bura» – 5,90 lati

Foto: Ivars Veiliņš