Vairākās pilsētas ēstuvēs plašākai publikai jau ir iespēja nobaudīt īpašos Jelgavas ēdienus – saldo ēdienu «Šarlotes skūpsts» un otro ēdienu «Hercoga bura». Pašvaldības ideju par vienotu īpašo Jelgavas ēdienu izstrādāja Jelgavas Amatu vidusskola, bet vēlāk kopā ar uzņēmējiem receptes pieslīpētas. Kā atzīst paši uzņēmēji, šī ir pirmā reize, kad viņi tik cieši sadarbojušies un mazāk viens uz otru skatījušies kā konkurenti.
Sandra Blūmane, bistro «Silva» vadītāja: «Pēc maniem novērojumiem, Ledus skulptūru festivāls ir tas laiks gadā, kad Jelgavas ēdināšanas uzņēmumi ir visvairāk apmeklēti. Jā, mums ir Pilsētas svētki, Piena, maizes un medus svētki, smilšu skulptūras, bet tas viss notiek vasarā, kad pēc pasākuma pilsētā var doties kaut kur zaļumos, pie dabas, bet ziemā cilvēki tomēr izvēlas šo svētku sajūtu paildzināt tepat un apmeklē kādu no pilsētas ēstuvēm. Diezin vai mēs tuvākajos gados piedzīvosim ko tādu, kā bija 2007. gadā, kad festivāla laikā pie «Silvas» rinda bija krietni ārā pa durvīm – visus gribētājus pat uzņemt nespējām. Bet katrā ziņā es varu teikt, ka katru gadu festivāla laikā «Silvu» apmeklē vismaz divreiz vairāk cilvēku nekā parastās dienās. Un tas ir tikai normāli, ka šādām dienām mēs gatavojamies īpaši.
Šis gads, protams, ir vēl īpašāks nekā parasti, jo galvenais akcents šoreiz ir jaunums ne tikai «Silvā», bet visā pilsētā – arī mēs piedāvāsim abus Jelgavas īpašos ēdienus – «Šarlotes skūpstu» un «Hercoga buru». Un tie nav tikai ēdieni – es domāju, ka visiem, kuri iesaistījās šīs idejas īstenošanā, pirmām kārtām tas asociēsies ar vārdu «dialogs». Mēs – ēdināšanas uzņēmumi – pirmo reizi savā starpā esam uzsākuši dialogu, un tas priecē. Es uzskatu, ka šis bija pareizākais pašvaldības solis – radīt ideju par Jelgavas ēdieniem un tad iesaistīt ēdinātājus. Manuprāt, ja šī ideja būtu kādam no mums, uzņēmējiem, rezultāts diezin vai sanāktu tik labs. Padomājiet paši – ja ideja ir konkurenta, vai tu būsi pret to tik ieinteresēts un atvērts? Domāju, ka ne.
Esmu saldummīle, tāpēc mans favorīts ir «Šarlotes skūpsts», bet ļoti garšo arī «Hercoga bura». Šobrīd mūsu galvenā rūpe ir spēt maksimāli precīzi prognozēt, kāds pirmajās dienās varētu būt pieprasījums pēc jaunajiem ēdieniem. Būtiski ir tas, ka «Šarlotes skūpsts» ir jāgatavo jau iepriekšējā dienā, tāpēc mūsu intuīcijai jābūt ļoti spēcīgai, jo negribētos, lai jau pirmajā dienā kāds paliek bez iespējas nobaudīt jaunos ēdienus. Noteikti uz ielas izvietosim arī reklāmu par jauno piedāvājumu, lai to pamana arī pilsētas viesi, tāpat arī pārdevēji klientiem ieteiks nobaudīt tieši Jelgavas ēdienus.
Protams, katrā no ēstuvēm var nedaudz atšķirties Jelgavas ēdienu noformējums, jo katram pavāram ir savs rokraksts – tāpat var atšķirties porcijas lielums un cena. Ir tikai loģiski, ja, piemēram, restorānā «Hercogs» porcija ir lielāka un maksā dārgāk nekā bistro «Silva».
Cik maksās Jelgavas īpašie ēdieni bistro «Silva»?
«Šarlotes skūpsts» – 0,95 lati «Hercoga bura» – 4,10 lati
Andris Rūmītis, ģimenes restorāna «Hercogs» īpašnieks un šefpavārs: «Mums droši vien vajadzēja tādu kā grūdienu no malas – citādāk tas nebūtu noticis. Es varu izteikt vislielākos komplimentus Jelgavas pašvaldībai, kas kā neitrāls spēlētājs uzrunāja mūs, ēdināšanas uzņēmumus, lai īstenotu ideju Jelgavas ēstuvēs piedāvāt vienotus pilsētas firmas ēdienus «Šarlotes skūpsts» un «Hercoga bura».
Vai varat iedomāties situāciju – konkurents ir gatavs ierasties pie jums, lai prezentētu savu un vienlaikus novērtētu jūsu veikumu? Tieši tas ir noticis starp Jelgavas ēdināšanas uzņēmumiem, un, manuprāt, tas ir profesionalitātes paraugs.
Pamatrecepti ēdieniem radīja Jelgavas Amatu skola, bet vēlāk iesaistījāmies mēs – uzņēmēji – un kopīgi spriedām, ko un kā vēl uzlabot. Mēs pirmo reizi esam tik ļoti satuvinājušies, lai darītu kaut ko ne tikai sev, bet pilsētai, un jau šīs nedēļas nogalē katrs savā ēstuvē piedāvāsim abus jaunos Jelgavas ēdienus. Protams, katram pavāram ir savi knifi, tāpēc arī rezultātā niansēs var atšķirties Jelgavas īpašie ēdieni, lai gan visi tos būs gatavojuši no vienādiem produktiem. Bet tas vienlaikus ir interesanti, jo klientiem būs iespēja novērtēt paveikto.
Brīžiem jau šķiet dīvaini, ka Rīgas uzņēmēji savā starpā var sanākt kopā, apspriesties, vienoties, bet mēs te, Jelgavā, katrs darbojamies pats par sevi. Līdz šim tā arī ir bijis – cits citu uzskatījām par konkurentiem, lai gan patiesībā katram no mums publika ir sava. Un tad, kad tu ilgstoši tā esi darbojies, ir ļoti grūti sevi mainīt, tāpēc arī es uzskatu, ka pašvaldība nospēlēja izšķirošo lomu – ļāva mums pašiem uz sevi paskatīties it kā no malas un saprast, ka nav jau ko dalīt, ka mums kopā ir jādomā, kā ne tikai ieinteresēt jelgavniekus, bet vienlaikus piesaistīt mūsu pilsētai arī viesus.
Tā jau nav sakritība, ka Jelgavas ēdieni tiek prezentēti tieši šajā – Ledus skulptūru festivāla – laikā. Šis neapšaubāmi ir gada apmeklētākais pasākums ne tikai Jelgavā, bet visā Zemgalē, un pilsētai tas ir jāizmanto.
Uzņēmējam jāsaprot, ka tu nevari sēdēt, kājas sakrustojis, un gaidīt, ka klients tāpat pie tevis atnāks. Arī tad, ja tas ir ēdināšanas uzņēmums un Jelgavā notiek tik apmeklēts pasākums kā Ledus skulptūru festivāls, nevar paļauties tikai uz likumsakarību, ka daļa no šiem tūkstošiem vienkārši ienāks tieši pie tevis. Ir jāizpilda mājas darbs, un man šķiet, ka šogad mājas darbu esam paveikuši tiešām labi.
Ir jābūt elastīgam, un «Hercogs», rēķinoties ar to, ka nedēļas nogalē pilsētā iebrauks tūkstošiem cilvēku, strādās līdz pēdējam klientam, arī tad, ja pusnaktī kāds vēl gribēs pie mums paēst, tas būs iespējams. Restorānā mums ir tikai 34 vietas, tāpēc atvērts būs arī bistro, kas parasti nedēļas nogalēs ir slēgts. Pēc pieredzes zinām, ka tie ir vairāki simti cilvēku, kas šajās dienās ienāk mūsu ēstuvē, un mēs esam gatavi viņiem pasniegt pašu labāko. Sātīgas kompleksās pusdienas šajās dienās pie mums maksās 2,50 – porcijas būs lielākas nekā parasti, ēdienkartē būs tikai pieprasītākie ēdieni. Ikdienā Jelgavas īpašie ēdieni, protams, būs pieejami tikai «Hercoga» restorāna daļā.»
Cik maksās Jelgavas īpašie ēdieni restorānā «Hercogs»? «Šarlotes skūpsts» – 1,70 lati «Hercoga bura» – 5,90 lati
Ainārs Tamisārs, kafejnīcas «Tami-Tami» īpašnieks: «Līdzīgs mēģinājums uzsākt kopīgu dialogu un darbu vienā virzienā starp ēdināšanas uzņēmumiem bija jau pirms vairākiem gadiem, bet diemžēl toreiz tas tā arī pie rezultāta nenoveda – laikam jau pietrūka entuziasma. Ļoti būtiski tādos gadījumos ir tas, lai būtu pašvaldības varbūt ne virsvadība, bet tāda kā skatīšanās vienā virzienā – uzņēmējs kopā ar pašvaldību. Šobrīd jācer, ka līdz ar ideju par Jelgavas īpašajiem ēdieniem tas ledus sāks lūzt. Jā, tiešām tā liktenīgi – Ledus skulptūru festivāls un mums ledus sāk lūzt…
Arī «Tami-Tami» no piektdienas jau oficiāli piedāvās Jelgavas īpašos ēdienus, un tad jau mūsu uzdevums ir panākt, lai tie iedzīvotos. Var taču sēdēt uz Vīnes krēsla, klausīties Vīnes valsi un dzert Vīnes kafiju – tā doma jau ir viena: jādarbojas visiem kopā, lai būtu rezultāts. Lai cilvēkiem gribētos te dzīvot, te baudīt, te viesus uzņemt. Vai Jelgavas ēdieni iedzīvosies, rādīs laiks. Katrā ziņā savs stāsts ir radīts, receptes noslīpētas, tagad jāgaida rezultāts. Un šīs detaļas skaidri pierāda, cik svarīga ir tā domāšana vienā virzienā, jo var jau stāstu radīt, var arī recepti, bet, ja neiet kopā, tad nekas nesanāks. Liepājā arī ir savs ēdiens, biju par to lasījis – stāsts tiešām saistošs un vēsturisks. Protams, ka, aizbraucot uz Liepāju, gribas to nobaudīt, bet, ziniet, es savu porciju apēst nevarēju, nu pārāk vēsturiska laikam tā recepte izdevusies…
Gribas ticēt, ka mums Jelgavā būs izdevies!»
Cik maksās Jelgavas īpašie ēdieni kafejnīcā «Tami-Tami»?
«Šarlotes skūpsts» – 2 lati «Hercoga bura» – 4 lati
Elita Simsone, kafejnīcas «Lienīte» īpašniece: «Kopīga darba sajūta noteikti ir! Katrs ēdināšanas uzņēmums tomēr ir sava pasaule, katrs ikdienā dara savu darbu, bet šoreiz ir tā sajūta, ka pilsētai esi vajadzīgs. Tiešām jūtu, ka pašvaldībai rūp šī saikne ar uzņēmēju, ka esi gaidīts, lai kopā sasniegtu rezultātu. Un, manuprāt, līdztekus šiem jaunajiem pilsētas ēdieniem tas ir lielākais ieguvums.
Jā, varbūt mūsu kafejnīca nav tā, kas izjūt vislielāko apmeklētāju pieplūdumu tieši Ledus skulptūru festivālā, jo atrodamies kultūras namā un mūsu klientu skaits visbiežāk ir tieši atkarīgs no pasākumiem kultūras namā, taču mēs vienoti iesaistāmies idejas īstenošanā un arī šajā nedēļas nogalē piedāvāsim Jelgavas īpašos ēdienus. Pēc tam jau arī varēsim izteikt pirmos klientu vērtējumus. Pagaidām, protams, grūti prognozēt, kā jaunie ēdieni iedzīvosies Jelgavā un vai pēc laika tos zinās ne tikai pilsētnieki, bet spēs atpazīt arī mūsu viesi – to rādīs laiks. Taču man gribas ticēt, ka šie ēdieni būs kā tāda maza Jelgavas vizītkarte, kas vismaz daļai cilvēku asociēsies ar mūsu pilsētu. Man personīgi garšo abi šie ēdieni, bet «Šarlotes skūpsts» tomēr mazliet vairāk – tas ir vienkārši dievīgs!»
Cik maksās Jelgavas īpašie ēdieni kafejnīcā «Lienīte»?
«Šarlotes skūpsts» – 1,70 lati «Hercoga bura» – 5,90 lati
Foto: Ivars Veiliņš