Zinātkārākie iedzīvotāji, kur vēlas noskaidrot ar ko nodarbojas LLU zinātnieki, šodien tikās LLU – projektu atvērtajā dienā, kur izmantoja iespēju izbraukt ar elektromobili un iepazīt pārtikas produktus ne tikai pēc krāsas, smaržas un garšas, bet gan paskatoties arī, kas «lācītim vēderā».
www.jelgavasvestnesis.lv
LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnieki trīs radošajās pieturās Jelgavas pilī apmeklētājus iepazīstināja ar darbu, ko zinātnieki veic Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētajā projektā «Pārtikas nozares zinātniski pētnieciskās grupas izveide».
«Cietības pieturā» interesentiem bija iespēja apskatīt iekārtas, kuras izmanto dažādu pārtikas produktu cietības noteikšanā, «Pārstrādes pieturā» zinātnieki stāstīja par pārstādes – blanšēšanas, kaltēšanas, saldēšanas un citu – procesu ietekmi uz produktu garšu, krāsu un izskatu, savukārt «Mikroskopa pieturā» ikviens varēja ar mikroskopiem aplūkot pārtikas produktu struktūru un dažādus mikroorganismus, kas ir tajā.
«Ikdienā mēs pārtikas produktus iepazīstam caur savām garšas, smaržas un taustes sajūtām, taču šajās radošajās pieturās gan lieli, gan mazi interesenti varēja noskaidrot, ko par pārtikas produktiem un to īpašībām «domā» dažādas iekārtas. Tāpat viņi varēja caur mikroskopa aci izpētīt, kādi pārtikas produkti izskatās, kāda ir to struktūra, kuru ikdienā mūsu acis nesaredz,» stāsta projekta vadītāja Evita Straumīte.
Bet LLU Tehniskās fakultātes zinātnieki interesentus iepazīstināja ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansētā projekta «Elektroenerģijas izmantošana fizisko personu spēkratos» pētījumiem.
Te tika gaidīti cilvēki, kuri vēlas uzzināt visu par pārvietošanos ar elektromobiļiem un elektrovelosipēdiem.
ES fondu projektu atvērtās dienas organizē Finanšu ministrija sadarbībā ar plānošanas reģioniem, Latvijas Pašvaldību savienību un Latvijas Lielo pilsētu asociāciju.
Foto: Ivars Veiliņš