25.6 °C, 3.8 m/s, 35.4 %

Izglītība

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsIzglītībaLLU apmeklē pārtikas zinātnieki no Nīderlandes
LLU apmeklē pārtikas zinātnieki no Nīderlandes
16/05/2012

Turpinot zinātnes izpētes braucienu Baltijas reģionā, šonedēļ LLU viesojās 24 zinātnieku grupa no Vāgeningenas universitātes Nīderlandē. Viņi galvenokārt interesējās par LLU pētījumiem, kas saistīti ar antioksidantu dinamiku miežu pārstrādes procesos, dažādu kaltēšanas veidu ietekmi uz diļļu un dzērveņu kvalitāti, šķidruma hromatogrāfijas metodēm un dažādiem ekonomiskiem aspektiem, informē projekta koordinatore Ligita Lapiņa.

www.jelgavasvestnesis.lv

Turpinot zinātnes izpētes
braucienu Baltijas reģionā, šonedēļ LLU viesojās 24 zinātnieku
grupa no Vāgeningenas universitātes Nīderlandē. Viņi galvenokārt
interesējās par LLU pētījumiem, kas saistīti ar antioksidantu
dinamiku miežu pārstrādes procesos, dažādu kaltēšanas veidu ietekmi
uz diļļu un dzērveņu kvalitāti, šķidruma hromatogrāfijas metodēm un
dažādiem ekonomiskiem aspektiem, informē projekta koordinatore
Ligita Lapiņa.

Savukārt nīderlandieši tikšanās reizē
LLU zinātniekus iepazīstinājuši ar saviem pētījumu virzieniem, kas
saistīti ar kviešu glutēnu, kartupeļu pārstrādes produktu
kvalitāti, laktozes pārstrādi un iesala ražošanas procesu
izpēti.

Eiropas Sociālā fonda atbalstītā
projekta «Pārtikas nozares zinātniski pētnieciskās grupas izveide»
gaitā tiek veikti pētījumi, kas saistīti ar izejvielu izpēti
(ķīmiskā sastāva, fizikāli-ķīmiskie rādītāji, sensorie), jaunu
produktu izveidi, kuros ir bioloģiski aktīvas vielas, meklēti
risinājumi jaunu iepakojuma materiālu (dabai draudzīgu, aktīvo)
izmantošanai. Līdzīgi pētījumu virzieni ir aktuāli arī citviet
pasaulē, tāpēc pētniekiem īpaši aktuāli un ir uzzināt par katras
valsts jaunākajiem pētījumiem šajās jomās.

Vāgeningenas universitātes profesors
Remko Boms norāda, ka Somijā zinātnes attīstības process
norisinājies jau ilgus gadus, tāpēc zinātnei šajā valstī ir
spēcīgas saknes. Savukārt Baltijas valstīs, tajā skaitā Latvijā,
zinātne piedzīvojusi strauju izaugsmi tikai pēdējos gados. «Latvija
pašlaik ir ļoti labā izaugsmes pozīcijā, ir ieguldīti līdzekļi
tehnoloģiskās bāzes pilnveidei. Ja šāds attīstības ceļš tiks
turpināts, domāju, pēc pieciem desmit gadiem Latvija zinātnes jomā
panāks Eiropas attīstītākās valstis,» uzskata holandiešu
profesors.

Kā vērtē ESF līdzfinansētā projekta
«Pārtikas nozares zinātniski pētnieciskās grupas izveide» vadītāja
Evita Straumīte, šādas savstarpējās pieredzes apmaiņas ir nozīmīgas
ikvienai iesaistītajai pusei. «Tā ir iespēja gan parādīt sevi,
iepazīstināt ar mūsu pētījumu virzieniem un galvenajiem
rezultātiem, ko esam ieguvuši, gan uzzināt par aktualitātēm citās
valstīs. Mēs visi strādājam ar līdzīgām modernām metodēm,
laboratoriskām iekārtām, tomēr pētījumu specifika bieži vien
atšķiras,» tā E.Straumīte.

Viesiem tika sniegta iespēja ieskatīties
arī LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes laboratorijās.

Jāpiebilst, ka Nīderlandes zinātnieku
grupa no Vāgeningenas universitātes šomēnes ir devusies divu nedēļu
ilgā izpētes vizītē Baltijas reģionā. Pētnieki līdz šim jau
iepazinušies ar pētnieciskajiem institūtiem Somijā un Igaunijā, bet
izpētes braucienu noslēgs ar vizīti Lietuvā.

Foto: no organizatoru arhīva