Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) vairāku nozaru zinātnieki apvienojušies kopīgā projektā un jau divus gadus strādā, lai pētītu graudaugus, augļus, ogas un pienu, meklējot arī labākos to uzglabāšanas un iepakojuma veidus. Iesāktie pētījumi šogad turpināsies, ziņo LLU Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Ilvija Gaidukoviča.
www.jelgavasvestnesis.lv
Projekta «Pārtikas nozares zinātniski pētnieciskās grupas izveide» vadītāja Evita Straumīte atklāj, ka 2011. gads projektā iesaistītajiem zinātniekiem bijis ļoti ražīgs. «Viens no svarīgākajiem aizvadītā gada darbiem bija starptautiskās zinātniskās konferences «Foodbalt» organizēšana Jelgavā, kurā mēs prezentējām savus pētījumus un iepazināmies ar citiem zinātniekiem no desmit valstīm. Sadarbībā ar LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāti un Latvijas Maiznieku biedrību organizējām arī Maizes ražotāju konferenci. Esam piedalījušies augsta līmeņa semināros un simpozijos, devušies pieredzes braucienos uz Igauniju un Vāciju, no kuriem atgriezāmies ar jaunām idejām un zināšanām par tendencēm zinātnē un ražošanā,» stāsta projekta vadītāja.
«Ļoti veiksmīgi ir izdevušies dažādi zinātniskie pētījumi. Piemēram, ja 2010. gadā tikai sākām pētījumus par diļļu uzglabāšanu, tad 2011. gadā tos turpinājām un ieguvām labus rezultātus. Pagājušogad paplašinājās arī pētījumu lauks – projekta sākumā tikai domājām par ķirbju pētījumiem un pākšaugu izmantošanas iespējām, bet tagad jau notiek pirmie mēģinājumi izmantot pākšaugus gaļas izstrādājumu ražošanā,» paveikto rezumē zinātniece.
Kā nozīmīgākos uzdevumus projektā šim gadam E.Straumīte min izveidot informatīvus bukletus par jaunākajām tendencēm pārtikas produktu iepakošanā un produktu uzturvērtību, kā arī turpināt iesāktos pētījumus un sagatavot patentus.
Projekta dalībnieki veikuši pētījumus, kas saistīti ar graudaugu – tritikāles, rudzu, kailgraudu miežu, rīsu un kukurūzas – audzēšanas apstākļu izpēti un pārstrādi, kā arī burkānu, dzērveņu, ērkšķogu, pīlādžu, ķirbju, diļļu un gaileņu pārstrādes procesiem. Projektā pētīta dažādu procesu ietekme uz izejvielu un produktu sastāvu un mikrostruktūru. Svarīgie pētījumu virzieni 2011. gadā bija jaunu metožu izstrāde un aprobēšana fenolu hromatogrāfiskai noteikšanai, struktūras un cietības noteikšanai dažādām produktu grupām.
Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētā projekta «Pārtikas nozares zinātniski pētnieciskās grupas izveide» realizācija sākta 2010. gada janvārī un ilgs līdz šī gada decembrim. Tā galvenais mērķis ir veicināt cilvēkresursu piesaisti zinātnei, izveidojot starpdisciplināru zinātniski pētniecisko grupu pārtikas sistēmas integrētai izpētei, lai iegūtu inovatīvus, drošus un kvalitatīvus pārtikas produktus.