8.3 °C, 0.9 m/s, 91.3 %

Pilsētā

LLU – Zinātnieku nakts
19/09/2011

23. septembrī Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) notiks Zinātnieku nakts, kuras laikā septiņu fakultāšu pētnieki aicina iesaistīties eksperimentos, diskusijās un viktorīnās. Varēs pētīt, kas sēkliņām «vēderā», uzzināt, no kā ražo biodegvielu, kā sazinās dzīvnieki, kā arī diskutēt par uzturu.

Ritma Gaidamoviča

23. septembrī Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU)
notiks Zinātnieku nakts, kuras laikā septiņu fakultāšu pētnieki
aicina iesaistīties eksperimentos, diskusijās un viktorīnās. Varēs
pētīt, kas sēkliņām «vēderā», uzzināt, no kā ražo biodegvielu, kā
sazinās dzīvnieki, kā arī diskutēt par uzturu.

LLU Zinātņu daļas vadītāja Ina Alsiņa stāsta, ka Veterinārmedicīnas
fakultātē (Helmaņa ielā 8) no pulksten 16 līdz 21 būs iespēja
uzzināt, kā sazinās savvaļas dzīvnieki un mājdzīvnieki, kā arī
apmeklēt fakultātes iekārtoto kaulu muzeju un redzēt parazītus.
Informācijas tehnoloģiju fakultātē (Jelgavas pilī) pulksten 18 un
20 būs iespēja noskatīties filmu par dzīvības rašanos no atomiem un
pēc tās piedalīties diskusijā. Meža fakultātes Kokapstrādes katedrā
(Dobeles ielā 41) pulksten 18.30, 19.30 un 20.30 interesenti
aicināti demonstrēt zināšanas viktorīnā, atpazīstot koka sugu pēc
tā šķērsgriezuma, bet ar biodegvielu maisījumu ķīmiju, to īpašībām
un ietekmi uz automobili darbībā Zinātnieku naktī iepazīstinās
Tehniskās fakultātes laboratorijās (Čakstes bulvārī 5) pulksten 18
un 20. Savukārt, kas sēkliņām «vēderā», ar ko atšķiras cita no
citas, no pulksten 16 līdz 21 varēs redzēt Lauksaimniecības
fakultātes Sēklu laboratorijā (Jelgavas pilī), turpat blakus
Agroķīmijas laboratorijā iespēja apskatīt minerālmēslus, uzzināt,
kā noteikt, ka augiem trūkst barības. Sociālo Zinātņu fakultātes
pētnieki (Jelgavas pilī) piedāvā diskusiju par tēmu «Uzturs» – ko
ēst, kā ēst, lai uzturs būtu pilnvērtīgs. Diskusijas sākums –
pulksten 19.

Kā ik gadu, garšas kārpiņas ļaus palutināt Pārtikas tehnoloģijas
fakultāte (Jelgavas pilī), aicinot uz pasākumu «Aizraujošā pārtikas
ķīmija». Te notiks eksperimenti, kas saistīti ar pārtikas izejvielu
ķīmiskajām īpašībām, kā arī, izmantojot savas garšas kārpiņas, ožu,
tausti un intuīciju, varēs noteikt produktu sastāvu. Laboratorija
atvērta no pulksten 16 līdz 21, taču grupas aicinātas iepriekš
pieteikties pa tālruni 63005644.

Pasākuma dienā no Jelgavas pils uz tālākām fakultātēm kursēs
autobuss, taču šobrīd vēl nav zināmi precīzi to izbraukšanas laiki.
Tie dažas dienas pirms pasākuma tiks publicēti mājas lapā:
www.llu.lv.

Foto: Ivars Veiliņš