Lai gan marts ir samērā auksts un liela daļa cilvēku ar nepacietību gaida, kad iestāsies pavasaris, jaunais «Hesburger» Jelgavā nesūdzas – jau šobrīd saule ir gana silta, lai sasildītu ūdeni līdz 55 grādu temperatūrai.
Ilze Knusle-Jankevica
Jaunais «Hesburger» Jelgavā, Katoļu ielā 10b, ir pirmais «zaļais» ātrās ēdināšanas restorāns, kas šogad atvērts ārpus Rīgas. Tajā ir autonoma apkure, kas tiek nodrošināta ar saules vakuumkolektoriem un zemes siltumsūkni. «Redzot efektu, ko dod saules kolektori, pirms dažiem gadiem tādi tika uzstādīti visos «Hesburger» restorānos,» norāda «Hesburger» pārstāvji, piebilstot, ka Jelgavā arī otrajam restorānam uz jumta ir saules baterijas. Jaunā ēdināšanas uzņēmuma projektētāju un būvnieku «Balt 1» pārstāvis Dmitrijs Stupaks papildina, ka marta saule ir gana silta, lai ūdeni jaunajā restorānā sasildītu līdz 55 grādiem. Saules vakuumkolektori izvietoti uz ēkas jumta vienā slīpnē pret dienvidiem – septiņos blokos kopā ir 84 kolektori.
Vēl, lai apsildītu jauno ēstuvi, tiek izmantoti dažādi citi alternatīvi risinājumi, piemēram, izmantots siltums, kas rodas no ledusskapju un saldētavu kompresoru darbības.
Tiesa gan, vēl nav pabeigti teritorijas labiekārtošanas darbi – līdzās «Hesburger» ēkai būs moderns bērnu rotaļu laukums, tiks ierīkoti soliņi, strūklaka. Kā viens no elementiem paredzēts arī koku apgaismojums, kas būs iebūvēts zemē un apspīdēs kokus no apakšas.
Jāpiebilst, ka «Hesburger» plāno palielināt arī kolektīvu un sākotnēji plānoto 15 darbinieku vietā pieņems apmēram 20 cilvēkus. «Šobrīd mums ir 15 darbinieki, bet saprotam, ka kolektīvs ir par mazu, tāpēc joprojām pieņemam jaunus darbiniekus,» norāda «Hesburger» reģionālā vadītāja Kristīne Kļaviņa.
Par to, ka nesen Jelgavā atvērās «McDonald», «Hesburger» vadība nesatraucas, vien norāda: pilsēta aug un attīstās un tās potenciālu izmanto arī citi uzņēmumi. Kopumā Latvijā ir 36 «Hesburger» ātrās ēdināšanas restorāni, 19 no tiem – reģionos.
Foto: Ivars Veiliņš