25.2 °C, 4.3 m/s, 65.2 %

Pilsētā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsPilsētāMediķu ieteikumi veselīgām Lieldienām
Mediķu ieteikumi veselīgām Lieldienām
30/03/2013

Tradicionālais Lieldienu ēdiens ola ir vērtīgām uzturvielām bagāts pārtikas produkts. Olu dzeltenumā ir A, E un B grupas vitamīni, nātrijs, kālijs, fosfors, kalcijs un dzelzs. Tomēr neatbilstoši uzglabātas un pagatavotas olas un olu ēdieni var radīt risku saslimt ar zarnu trakta infekcijām, piemēram, salmonelozi, atgādina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti.

Laura Ševčenko, Slimību profilakses un kontroles centrs
Komunikācijas nodaļas vadītāja

Tradicionālais Lieldienu ēdiens ola ir vērtīgām
uzturvielām bagāts pārtikas produkts. Olu dzeltenumā ir A, E un B
grupas vitamīni, nātrijs, kālijs, fosfors, kalcijs un dzelzs. Tomēr
neatbilstoši uzglabātas un pagatavotas olas un olu ēdieni var radīt
risku saslimt ar zarnu trakta infekcijām, piemēram, salmonelozi,
atgādina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC)
speciālisti.

SPKC epidemiologi aicina ievērot šādus profilakses pasākumus:
uzturā vai kā ēdiena sastāvdaļu nelietojiet jēlas olas. Olas vārot,
pilnīgi iegremdējiet tās ūdenī un vāriet septiņas minūtes. Olas
glabājiet tikai ledusskapī, bet ieplīsušas olas izmetiet. Ēdienus,
kuru sastāvā ir olas, apēdiet tūlīt pēc to pagatavošanas. Vienmēr
ar mazgāšanas līdzekļiem rūpīgi nomazgājiet rokas, traukus un darba
virsmas pēc saskares ar jēliem produktiem un olām.

Ja Lieldienu svinēšana bērnudārzos, skolās un darba kolektīvos
tiek organizēta pēc svētkiem, esiet piesardzīgi – ja uz šiem
pasākumiem plānojat ņemt līdzi krāsotas olas, jāatceras, ka
brīvdienās nokrāsotās olas jau var būt bojātas. Uz pēcsvētku
pasākumu iesakām līdzi ņemt svaigi krāsotas olas.

Lieldienās neatņemama svētku sastāvdaļa ir kopīgas ēdienreizes
ģimenes vai draugu lokā. Nereti liela daļa ēdienu tiek pirkta
lielveikalos vai citās sabiedriskās ēdināšanas vietās jau
sagatavotā veidā. Tādēļ, iegādājoties produktus, pievērsiet
uzmanību preces ražošanas un derīguma termiņam. Nepērciet
produktus, kam beidzies derīguma termiņš. Neiegādājieties saldētus
vai vēsumā glabājamus produktus, kas tiek glabāti ārpus aukstuma
vitrīnām/ledusskapjiem (fasēta/jēla gaļa vai zivis, pagatavoti
salāti un saldie ēdieni, piena produkti u.c.) un jau iepriekš
gatavos ēdienus (gaļa/zivs, kartupeļi, rīsi, makaroni, mērces
u.c.), kas tiek glabāti ārpus karstuma vitrīnām. Neiegādājieties
produktus, kam ir bojāts, netīrs iepakojums vai arī bojāts pats
produkts.

Kārtīgi izcepiet, izvāriet vai grilējiet gaļu un zivis.

Pagatavotos ēdienus ilgstoši neuzglabājiet istabas temperatūrā,
novietojiet tos ledusskapī, atsevišķos traukos.

Kārtīgi mazgājiet rokas pirms ēšanas, pēc publisku vietu un
tualetes apmeklēšanas, ēdiena pagatavošanas un saskares ar
mājdzīvniekiem. Sekojiet, lai arī bērni kārtīgi un bieži mazgātu
rokas.

Ja parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, ēstgribas zudums,
caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā, jāmeklē ārsta
palīdzība, kurš noteiks saslimšanas iemeslu, izvēlēsies pareizu
ārstēšanu un izskaidros, kādi piesardzības pasākumi veicami, lai
infekcija neizplatītos tālāk.

Lieldienās bieži vien nesam mājās bērzu zarus un pūpolus, tāpēc
jāatceras, ka ar tiem mājās iespējams atnest arī pirmās ērces,
tādēļ dabas veltes pirms ienešanas mājās nepieciešams kārtīgi
apskatīt un nopurināt.

Ievērojot Lieldienu tradīcijas, šūpošanās ir neatņemama šo
svētku sastāvdaļa, tomēr, nepiesardzīgi šūpojoties, var rasties
sasitumi un citas traumas, īpaši bērniem. Mazus bērnus vajadzētu
šūpot šūpolēs, kam ir aizsargājošas malas, lai bērns nevarētu no
tām izkrist.

Skolēnu brīvlaikā un brīvajās svētku dienās vecākus aicinām
pastiprināti rūpēties par savu bērnu drošību — esiet informēti par
to, kur jūsu bērns atrodas un ar ko nodarbojas.